Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.08.2016 - 13:48  //  aktualizácia: 27.09.2016 - 16:28  //  zobrazené: 2570

Poznáme náhradnú lokalitu, vieme ako budú vyzerať herné prvky!

Detské ihrisko, ktoré mesto plánovalo postaviť pre obyvateľov za kaštieľom v centrálnej mestskej zóne (CMZ) vyvolalo na sociálnej sieti ostrú diskusiu. Najmä po tom, ako skupina obyvateľom namietala voči výstavbe. Tá je nateraz pozastavená. Herné prvky sú už však objednané. V prílohe si ich môžete pozrieť. Či však bude ihrisko stáť v pôvodnej lokalite ešte známe nie je. Podnet občanov bude musieť mesto riešiť ako petíciu. Radnica však uvažuje aj o inej lokalite, kde by ihrisko mohlo stáť. Vieme kde.

Na naše otázky odpovedá Ing. Gabriel Braníková, referentka životného prostredia, MsÚ Šaľa

Ako pokračuje výstavba detského ihriska, ktoré malo stáť za kaštieľom a voči ktorému podali niektorí obyvatelia protest?

"Výstavba ihriska bola zatiaľ pozastavená a presunutá na september, pôvodný termín realizácie mal byť 12.8.2016. Prvky sú už objednané a sú na sklade".

Poznáme už stanovisko Útvaru hlavného kontrolóra mesta Šaľa k námietkám občanov?

„Mestu Šaľa bola doručená  výzva, pod ktorú sa podpísali občania  bytových domov  na ulici P. Pázmaňa č. 4 a 6,   na orgány mesta, v ktorej prejavili  protest proti plánovanému osadeniu detských herných prvkov  za kaštieľom, pri fontáne z  obavy zvýšeného hluku v danej  lokalite a zároveň  zamedzeniu  likvidácii nedávno budovanej  zelene.

Podľa  zákona č. 85/1990 Zb. o petičnom práve,  každú výzvu pod ktorú sa podpisujú občania v konkrétnej veci verejného, príp. iného spoločenského záujmu je  možné riešiť ako petíciu, len  v prípade, že spĺňa zákonom predpísané náležitosti.

Nakoľko predmetná výzva  pri podaní nespĺňala  náležitosti v   zmysle  cit. zákona,  boli  osoby určené na zastupovanie v styku s orgánom verejnej správy  vyzvané a  poučené, aby odstránili  nedostatky,  inak ju  mesto  odloží bez riešenia. Dňa 4.8.2016  vyzvané osoby chýbajúce zákonné náležitosti  doplnili, čo zakladá povinnosť mestu riešiť podaný  protest ako petíciu“.  (citácia zo stanoviska ÚHK)

Existuje alternatívna lokalita, ak by ihrisko nebolo možné postaviť na plánovanom mieste pri kaštieli?

Pre ihrisko budeme hľadať iný vhodný priestor, aj napriek tomu, že sme navrhnuté hracie prvky vyberali práve s ohľadom na historický kontext tohto územia (okolie kaštieľa). Do úvahy možno prichádza priestor pred Spoločenským domom vo Veči.  Výber lokality na umiestnenie ihriska v centrálnej mestskej zóne vzišiel z názorov občanov počas verejného hlasovania o detské ihrisko Žihadielko. Hlasovanie a samotná diskusia sa pre nás stala signálom, že občanom chýbajú v rámci centrálnej mestskej zóny priestory pre deti.

O ďalšom priebehu výstavby ihriska, jeho definitívnej lokality, aj o petícii občanov z ulice P.Pázmaňa vás budeme informovať.

Miroslav Demín

 

súvisiaci článok: http://sala.sk/clanok/zmari-vystavbu-ihriska-peticia