Domov   >  Kultúra
publikované: 12.07.2016 - 08:59  //  aktualizácia: 12.07.2016 - 09:02  //  zobrazené: 1537

Gorazdov Močenok v znamení 25. výročia biskupskej vysviacky

V dňoch 21. až 24. júla 2016 obec Močenok organizuje 24. ročník Celonárodného festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok. Podujatie sa uskutoční v Močenku a jeho súčasťou   budú tvorivé dielne. Tie majú rôzne atraktívne zameranie. Záujemcovia sa môžu do pondelka 18. júna prihlásiť ešte do tried: Detská dramatická tvorivosť, fotografická, žurnalistická a redaktorská trieda.

Viac informácií:

www.mocenok.sk, e-mail: media@mocenok.sk, tel. č.: + 421 915 712 591.

 

Počas festivalu si pripomenieme aj 25. výročie biskupskej vysviacky Mons. Františka Rábeka, ordinára ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR. Pri tejto príležitosti bude v nedeľu 24. júla
o 9.30 hod. v parku pred Kostolom sv. Klimenta v Močenku otec biskup František Rábek celebrovať Pontifikálnu sv. omšu. Spievať bude Slovenský spevácky zbor Adoremus a hrať Dychová hudba Ministerstva vnútra SR.

Život Mons. Františka Rábeka, rodáka z Močenku, ktorý bol iniciátorom vzniku festivalu Gorazdov Močenok, priblíži výstava fotografií z jeho života V službe Bohu a ľuďom.

Tohtoročný Gorazdov Močenok tiež obohatí filatelistická výstava s uvedením príležitostnej poštovej pečiatky Sv. Kliment Sedmopočetník a videoprojekcia filmu Prierez umenia vojvodinských Slovákov.

Zaujímavým obohatením podujatia bude verejná prezentácia Pamiatkového úradu SR Pamiatkový výskum na Kalvárii a prednáška publicistky Eleny Šubjakovej GORAZD a slovenskí učeníci
sv. Cyrila a Metoda.

 

Hostia a diváci môžu počas festivalu vidieť vystúpenia najúspešnejších súborov z celého Slovenska, ktoré sa venujú kresťanskému divadlu. V pestrej programovej a žánrovej skladbe súťažnej časti festivalu nebude chýbať Tanečné divadlo ATak s inscenáciou Galéria, historická hra DS Plameň Fričovce Svedectvo o krvi - traja košickí mučeníci, inscenácia DS Rondo Preseľany Trasovisko
a iné.

Súbor Theatro Colorato pri príležitosti 400. výročia smrti Williama Shakespeara vystúpi s jeho divadelnou hrou Oko za oko.

 

Vo filiálke farnosti Močenok, v Gorazdove, bude v sobotu 23. júla o 20.00 hod. sv. omša, ktorú bude celebrovať veľprepošt Nitrianskej sídelnej kapituly Mons. Štefan Vallo.

Po nej sa začne prehliadka kresťanského umenia a ľudovej tvorby Gorazdovský dvor, ktorá bude pokračovať v nedeľu po sv. omši. Jeho súčasťou bude aj Gospelový koncert kapely AME.

Záver podujatia už tradične patrí ľudovej veselici.

Do Močenku pozývame všetkých, ktorých bohatý kultúrny program festivalu Gorazdov Močenok zaujal.

 

Peter SÝKORA,

dramaturg festivalu

Prílohy

Plagát GM 2016

(pdf - 2.98 MB)