Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 25.10.2017 - 14:26  //  aktualizácia: 25.10.2017 - 14:54  //  zobrazené: 1274

Mesto sa pripravuje na Dušičky

Predĺžené otváracie časy, namontované nové bezpečnostné kamery, posilnené hliadky mestskej polície, MHD zadarmo a dobrovoľní hasiči, ktorí sa budú snažiť zabrániť vzniku požiaru od sviečok. Aj takto sa pripravuje mesto Šaľa na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých.

Uctiť si pamiatku svojich blízkych budete môcť počas predĺžených otváracích hodín v cintoríne v Šali aj vo Veči. Večiansky cintorín bude otvorený od 27. októbra do 8. novembra denne od 8.00 do 22.00 hod. Šaliansky cintorín budete môcť navštíviť od 27. októbra do 3. novembra denne od 8.00 do 22.00 hod. Na šaliansky cintorín sa 1. novembra ľudia dostanú cez všetky štyri vstupy, čiže okrem hlavného vchodu a vchodu z ulice SNP bude cintorín prístupný aj od ulice Murgašovej a Novomeského. 1. novembra o 13.00 hod. bude tichá spomienka v šalianskom cintoríne. O hodinu neskôr bude cirkevná spomienka v slovenskom a maďarskom jazyku.

Mestské cintoríny sa prezliekajú do slávnostného šatu. Ľudia už v týchto dňoch čistia miesta posledného odpočinku svojich blízkych. Okolie hrobov, o ktoré sa nemá kto starať, však nezostanú bez údržby. O dôstojnosť cintorínov sa starajú v týchto dňoch aj aktivační pracovníci  mesta – zametajú lístie a kosia trávu, odborníci orezávajú konáre stromov. V oboch cintorínoch pribudli kontajnery na odpad. V Šali bude môcť verejnosť využiť o štyri kontajnery viac ako bežne počas roku, vo večianskom cintoríne pribudnú dva. Vysypané budú každý druhý deň, aj v stredu ráno.

Okrem poriadku sa mesto stará aj o bezpečnosť. V mestskom cintoríne namontovali v týchto dňoch dve nové bezpečnostné kamery. Spustené by mali byť v najbližších dňoch. Veríme, že počet krádeží sa vďaka kamerám, aj vďaka zvýšenému počtu hliadok mestskej polície, zníži. V prípade podozrenia z trestného činu neváhajte kontaktovať mestskú políciu na čísle 159. Náčelník mestských policajtov Peter Krokavec upozorňuje verejnosť, aby si ľudia nenechávali kabelky a cennosti v aute či bez dozoru. Pred prípadným požiarom zo sviečok nás budú chrániť večianski dobrovoľní hasiči, ktorí budú v oboch cintorínoch hliadkovať.

Počas sviatkov bude na cestách zrejme viac áut a „sviatočných vodičov“. Mesto sa snaží uľahčiť aj prepravu ľudí v rámci mesta. Mestská hromadná doprava elektrobusom preto bude v stredu 1. novembra pre všetkých cestujúcich zdarma.

Správkyňa cintorínov Elena Kordošová má v posledných dňoch plné ruky práce. Tešia ju ale novinky v mestskom cintoríne – pribudla tu nová tabuľa na oznamy, v stredu montovali nové reproduktory, ktoré slúžia počas obradov a vo večianskom cintoríne už budú svietiť nové led svetlá. V Šali je zatiaľ vymenená polovica svietidiel. 

 

 

(ek)

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • príprava na Dušičky je v plnom prúde
  • príprava na Dušičky je v plnom prúde
  • v stredu montovali nové reproduktory, ktoré slúžia počas smútočných obradov
  • v stredu montovali nové reproduktory, ktoré slúžia počas smútočných obradov
  • v Šali pribudnú v súvislosti s Dušičkami štyri kontajnery, vo Veči dva
  • starú tabuľu nahradila v mestskom cintoríne nová
  • príprava na Dušičky je v plnom prúde
  • príprava na Dušičky je v plnom prúde
  • v Šali pribudnú v súvislosti s Dušičkami štyri kontajnery, vo Veči dva