Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 22.11.2017 - 15:18  //  aktualizácia: 22.11.2017 - 15:18  //  zobrazené: 915

Dôchodcovia, pozor na lákavé pôžičky pred Vianocami, môžete sa ľahko zadlžiť

Predvianočné obdobie je čas, keď sa najmä dôchodcovia nechajú zlákať na rôzne pôžičky, ktoré potom nedokážu splácať.

Často im tak vznikajú problémy, ako si zabezpečiť základné životné potreby z dôchodku, ktorý je krátený na základe príkazu exekútora. Preto Sociálna poisťovňa opätovne varuje verejnosť pred zvýšenými rizikami nevýhodných pôžičiek. Exekučné zrážky z dôchodku sú totiž vykonávané ako následok toho, že dôchodca neuhradil dlh voči určitému subjektu. Postup voči dlžníkovi v tomto štádiu, a to aj v prípade, ak ide o dôchodcu, je už v rukách exekútora a nerieši ho Sociálna poisťovňa. Mnohí penzisti si však myslia, že dôchodky exekúciám nepodliehajú. Nie je to však pravda – príkaz na exekúciu musí Sociálna poisťovňa rešpektovať a vykonávať určenú zrážku z dôchodku.

Počet exekúcií dôchodkov za rok aj od začiatku tohto roka pritom opäť stúpol – k 31. októbru 2017 ich Sociálna poisťovňa registruje už 35 563. Pritom ešte v októbri 2016 ich bolo 33 821 a ku koncu januára tohto roka 35 459. Medziročne je to nárast až o 1 742 exekúcií dôchodkov, od začiatku tohto roka sa ich počet zvýšil o 104.

Jedným z najčastejších dôvodov exekúcií dôchodkov sú práve pôžičky z nebankových subjektov.

Sociálna poisťovňa preto upozorňuje dôchodcov, aby nepodľahli lákavým reklamám, ktoré sú mnohokrát zavádzajúce a mnohým môžu spôsobiť finančné problémy.