Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 26.04.2019 - 14:41  //  aktualizácia: 26.04.2019 - 14:55  //  zobrazené: 1229

Deti vedia, kam patrí prázdna pet fľaša

„V lese, v parku plno smetí, nezahráme sa už deti. Keď sa chceme znovu hrať, smeti treba upratať,“ nie len túto milú básničku, ale podstatne viac sa naučili deti na MŠ 8. mája vďaka novým odpadkovým košom a kontajnerom na separáty. Ako nám Borisko prakticky vysvetlil, soplíkové a špinavé vreckovky patria do komunálu, ale tie čistejšie do modrého koša na papier.

MŠ 8. mája si prednedávnom zaobstarala odpadové koše s troma farebne odlíšenými vekami – žlté, modré a zelené. Hravou formou učia deti, ktorý druh odpadu do ktorého patrí. V triede Mravčekov sa deti pohrali s papierom, nakoniec z nich spravili guličky a nahádzali do koša s modrým vekom. V druhej triede nám Lienky ukázali rybník plný rôzneho druhu odpadu. Po vyzbieraní pet fliaš, konzerv, papiera ich naložili na malé autíčko a pri smetných košoch ich roztriedili. Deti z iných tried si spravili malú brigádu – po „špinďúrovi“, ktorý navštívil ich dvor, museli všetko vyzbierať a nahádzať do patričného koša. „Do žltého som hádzal plast, do zeleného sklo a modrého papier,“ prezradil nám malý Ferko. Riaditeľka škôlky zdôrazňuje praktickosť projektu - ako hovorí, nestačí o tom len teoretizovať. Projekt triedenia tak nekončí len v triedach, škôlka separuje na dvore, dokonca aj v kuchyni. „Vďaka spolupráci s pani Haládikovou sa nám podarilo zabezpečiť veľké kontajnery na separáty. V rámci tried sme zakúpili farebné nádoby, kde triedime sklo, papier a plast. Na školskom dvore sme osadili tiež smetné koše, kde majú možnosť triediť rodičia. Zapojili sme sa do recyklačného projektu, vďaka čomu máme okrem koše nie len na tri základné separáty, ale máme aj červený kôš na malé elektrospotrebiče a máme veľkú škatuľu na tonery. V šatniach máme koše na batérie,“ vysvetľuje iniciatívna riaditeľka MŠ 8. mája Žaneta Gužíková. Dodáva, že rodičia túto možnosť vítajú a smetiaky sa pravidelne napĺňajú.

Milí rodičia, ak by ste mali náhodou pochybnosti o správnosti postupu pri triedení odpadu, spýtajte sa vášho škôlkara. Hravou formou alebo v rámci básničky vám určite vysvetlí, čo kam patrí. Ako povedala vedúca Spoločného školského úradu v Šali, do podobného hravého spôsobu triedenia odpadov sa zapájajú všetky materské školy a aj prvý stupeň základných škôl.

 

(ek)