Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 31.05.2018 - 15:48  //  aktualizácia: 31.05.2018 - 16:24  //  zobrazené: 2553

Deň poľa obilnín v Šali

„Pôdy v Šali formuje rieka Váh,“ povedal Matej Takáč, agronóm šalianskej poľnohospodárskej firmy. Na Dni poľa obilnín, ktorý sa konal posledný májový deň, sme sa dozvedeli aj to, že na poliach za Večou sa dobre pestuje kukurica či pšenica. Piesočnatá pôda im vyhovuje.

Na budúcu úrodu bol zvedavý aj primátor Šale Jozef Belický a poslanec NR SR Marián Kéry. Odborníci ich zasvätili do zaujímavostí pôdy v našom regióne.

Vedeli ste, že medzi Večou a Trnovcom nad Váhom sú tzv. testovacie polia, kde pestujú 56 odrôd pšenice a vyše 100 druhov kukurice? Každá odroda pšenice je vysadená na časti poľa, ktorá má šírku 5 metrov. „Väčšina pokusných polí po Slovensku je malých, umelých. To sú malé políčka, ktoré ručne okopávajú, polievajú. My sme sa rozhodli urobiť tieto pokusy vo väčšom a v reálnom prostredí,“ vysvetľuje majiteľ šalianskej poľnohospodárskej spoločnosti Sagrop Marek Psota. Spoločnosť, ktorá podujatie pravidelne organizuje, sa môže pochváliť aj piatimi hybridnými odrodami, ktoré rastú trojnásobne rýchlejšie ako bežné druhy. Napríklad repka by sa v tejto časti Slovenska pestovala len ťažko. „Pôdy v Šali formuje rieka Váh – keď som študoval staré mapy, zistil som, že ak by sme sa vrátili v čase o 200 rokov, tak sedíme niekde vo vode, vo Váhu. Na okolí sa strieda druh pôdy, podľa toho, aké tu boli naplaveniny. Sú tu pásy s pieskom. Opačná strana Váhu, smerom na Hetmíň, tam je zas ťažká ílovitá pôda. Táto strana je piesková od Trnovca nad Váhom po Sereď. Tu by bol problém vypestovať napríklad repku olejnú, najlepšie tu vychádza jačmeň, pšenica, kukurica – tie dobre znášajú piesočnaté pôdy,“ vysvetľuje Matej Takáč, mladý agronóm šalianskej spoločnosti. Žatva by mala byť približne o mesiac. „Celá vegetácia je posunutá dva-tri týždne dopredu, lebo je nadpriemerne teplo. V tomto stave, v akom dnes vidíme polia, by mali byť v polovičke júna,“ hovorí Takáč.

Na tretí ročník podujatia Deň poľa obilnín prišli aj študenti zo šalianskej strednej školy. Ivona Masková zo Strednej odbornej školy v Šali priniesla so sebou 15 študentov, budúcich absolventov odboru chov koní a jazdectvo. Ako hovorí, takéto prezentácie pekne nadväzujú na teoretické vedomosti. „Tí žiaci potrebujú mať vedomosti aj z rastlinnej výroby. Musia niečo vedieť o plodinách. Na Dni poľa chodíme od jesene až doteraz, do času zberových prác,“ hovorí pedagogička.

Podobné podujatie sa pravidelne koná aj na jeseň. Vtedy je Deň poľa zameraný na kukuricu a slnečnicu.

 

(ek)

  • vľavo: Marek Psota, vpravo: Matej Takáč - šalianska spoločnosť Sagrop
  • vľavo: Marek Psota, vpravo: Matej Takáč - šalianska spoločnosť Sagrop
  • študenti SOŠ v Šali, Štúrova 74
  • študenti SOŠ v Šali, Štúrova 74
  • študenti SOŠ v Šali, Štúrova 74
  • vľava: Matej Takáč, vpravo: Jozef Belický
  • vľavo: Marek Psota, vpravo: Jozef Belický
  • zľava: poslanec NR SR Marián Kéry, majiteľ spol. Sagrop Šaľa Marek Psota, primátor Šale Jozef Belický