Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 03.07.2018 - 15:42  //  aktualizácia: 03.07.2018 - 15:51  //  zobrazené: 4301

Blíži sa termín kolaudácie prvých nájomných bytov

Primátor prijal pozvanie na prehliadku prebiehajúcej výstavby nájomných bytov na Kráľovskej ulici. Mali sme tak možnosť nahliadnuť do priestorov, kde si onedlho nájdu svoj domov desiatky mladých rodín. Prvé byty v tzv. bodových bytových domoch budú skolaudované počas leta.

Prvé rodiny sa budú môcť sťahovať do svojho nového hniezda už v septembri. V tzv. bodových bytových domoch sa nachádza 8 jednoizbových, 20 dvojizbových, 6 trojizbových bytov. „Trojizbové byty budú mať dva balkóny, tie sa nachádzajú na druhom, treťom a štvrtom podlaží,“ hovorí konateľ spoločnosti IC Holding Ľubomír Žabčík. Stavba dvoch budov je tesne pred kolaudáciou. „Chýbajú nám ozaj už len kuchynské linky, osadenie dverí, zárubní. Čo sa týka parkiet, sú na 99% hotové. Vyhrievacie telesá sú namontované, taktiež aj rebríkové radiátory v kúpeľniach. Sociálne miestnosti sú zariadené – vane, umývadlá, batérie sú na svojich miestach, hotová je aj maľovka v bytoch,“ priblížil hlavný stavbyvedúci Karol Lichtner. Nechýba bezbariérový prístup do budovy a na poschodia sa dostanete pohodlne aj výťahom. Výhodou nájomných bytov bude napríklad aj to, že každá rodina si bude vedieť sledovať svoju spotrebu energií. „Každý byt bude mať svoje vlastné meranie. Meradlá budú na chodbových častiach, ak na jednom podlaží budú štyri byty, tam budú aj štyri merače,“ vysvetľuje stavbyvedúci.

V okolí bodových bytových domov sa realizujú aj vonkajšie práce. V týchto dňoch prebiehajú finálne fázy spevňovania plôch, na stredu je naplánované asfaltovanie cesty. „Následne sa osadí vodorovné a zvislé dopravné značenie, vysadí sa zeleň. Medzitým dokončujeme verejné osvetlenie,“ opisuje stavbyvedúci.

„Investor zatiaľ drží termíny. Myslím si, že je reálne, aby mesto onedlho odkúpilo prvé byty a v septembri ich mohlo prideliť prvým nájomníkom,“ hovorí primátor Šale Jozef Belický.

Aj výstavba ostatných 116-tich bytov pokračuje svižným tempom, ich kolaudácia je naplánovaná na budúci rok. Mesto získalo na výstavbu nájomných bytov finančné prostriedky zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR. Zámer výstavby

 

(ek)