Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 20.08.2018 - 13:49  //  aktualizácia: 20.08.2018 - 13:51  //  zobrazené: 3607

Artézska voda je spätá s prírodou

Voda z artézskej studne na Hornej ulici tečie pomalšie ako obvykle. Príroda sa ovplyvniť nedá, viac vody potečie možno po extrémne suchom období.

Viacerí ste sa obrátili na mestský úrad s otázkou, prečo tečie voda z artézskej studne len slabým prúdom. Odpoveď nám dáva príroda, ktorá je s týmto zdrojom vody priamo spätá. „Tlak vody nie je možné ovplyvniť, pretože artézska studňa je podzemná voda s napätou hladinou. To znamená, že voda je zhora uzavretá nepriepustnou vrstvou a nachádza sa pod vplyvom hydrostatického tlaku. Čiže voda vyteká samovoľne, bez použitia čerpadla,“ vysvetľuje Gabriela Braníková z referátu životného prostredia. Ďalej vysvetľuje, že voda, ktorá sa dostane vsakovaním pod povrch, prechádza pôdnymi pásmami, ktoré ovplyvňujú vlastnosti podzemnej vody. „Cez vrchné pásmo voda len prechádza a zbavuje sa tu látok, ktoré ju znečisťujú. V strednom pásme sa obohacuje o rozpustené prvky a ich soli. A nakoniec voda vniká do spodného, tzv. zvodneného pásma, kde sa hromadí a má tu typické vlastnosti podzemnej vody,“ dodáva Braníková.

Šaľa je jedinečná množstvom artézskych studní, na území mesta funguje sedem. Podľa posledných rozborov vôd disponujú s pitnou vodou tri studne – na Hornej ulici, Hviezdoslavovej ulici a na Pribinovom námestí vo Veči. Voda nevhodná na pitné účely tečie zo studne na Vlčanskej, Dolnej, Záhradníckej a na Námestí sv. Trojice.

Veríme, že matka príroda nám túto vzácnu vodu ešte dlho dopraje a v najbližších rokoch tieto zdroje nevyschnú.

 

(ek)