Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 06.06.2016 - 14:12  //  aktualizácia: 06.06.2016 - 14:19  //  zobrazené: 2909

Aktuálne o kosení v meste

V meste sa v týchto dňoch kosí v troch lokalitách súčasne. Medzitým stále prebieha súťaž na dodávateľa, ktorý sa bude starať o zeleň počas nasledujúcich štyroch rokov.

Mnohí sa búria, prečo mesto nezačalo s prípravou súťaže skôr. Začalo. Ešte v septembri minulého roka sa začali pripravovať podklady k súťaži. Zmluva s predchádzajúcim dodávateľom Voma – SK (žilinská spoločnosť) mala platnosť do 31. marca 2016.

Akonáhle sa niektorému z potenciálnych uchádzačov nepáči čo i len jedna podmienka súťaže, má právo súťaž spochybniť, napadnúť. Začína sa proces podávania námietok, ktorý je spojený so zákonnými lehotami. Toto sa stalo aj v prípade nášho mesta. Práve preto sa výberový proces časovo predĺžil. Všetky tieto zákonné postupy samozrejme nezaujímajú verejnosť, ani rastúcu zeleň. Pochopiteľne, chcú vidieť pokosené mesto. Aj preto mesto hľadalo riešenie, ako zabezpečiť do ukončenia výberového procesu, údržbu zelene, resp. kosenie. Zrealizovali sme preto súťaž cez elektronický kontraktačný systém (EKS). Z výsledkov súťaže vyplynulo, že kosiť v meste bude zoskupenie domácich firiem, Inex HausGarden. Výsledok súťaže nás aj potešil, vo víťazstve „domácich“ sme videli možnosť rozvoja miestneho podnikateľského prostredia. Spoločnosti majú síce bohatú prax v oblasti údržby zelene, samotné kosenie však nevykonávali už 8 rokov. Odrazilo sa to na ich pripravenosti vykonávať túto činnosť – technickej i ľudskej. Do karát im nehrá ani počasie, ktoré prináša zeleni ideálne podmienky na rýchly rast. Situácia nás mrzí a ospravedlňujeme sa za ňu.

Kompetentné osoby na mestskom úrade vykonávajú maximálne úsilie, aby sa situácia v oblasti kosenia zlepšovala a bola táto služba zabezpečená občanom nášho mesta na úrovni. Po niekoľkonásobnom upozornení zo strany mesta sa predstavitelia spoločností zaviazali, že v čo najkratšom čase posilnia práce na zeleni technicky i personálne.

V najbližších dňoch bude dokončené kosenie vo Veči. Medzitým ďalší tím ľudí kosí na sídlisku v okolí Kauflandu. Na aktuálnom zozname prác je aj ručné dokášanie na ulici Kukučínova a Budovateľská. O ďalšom harmonograme kosenia budeme priebežne informovať.

 

(ek)