Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 04.01.2013 - 12:08  //  aktualizácia: 04.01.2013 - 12:09  //  zobrazené: 1880

11/2012 zasadnutie komisie školstva

číslo: 11/2012  |  dátum konania: 19.12.2012

Zasadnutie komisie otvoril a viedol vzhľadom na ospravedlnenú neprítomnosť predsedníčky KŠ Ing. Psotovej podpredseda  KŠ  Mgr. Morávek. Na úvod privítal prítomných členov komisie a riaditeľov škôl a školských zariadení v Šali. Osobitne privítal Mgr. Jana Tóthovú, poverenú funkciou riaditeľky ZŠ Bernoláková, pretože Mgr. Stredanská na vlastnú žiadosť dohodou  ukončila 16. 12. 2012 pracovný pomer.
Schválený program zasadnutia:
Pracovná časť :
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Spolupráca škôl a školských zariadení  v Šali
4. Hodnotenie činnosti komisie
5. Aktuálne informácie
Slávnostná časť
6. Kultúrny program
7. Spoločenské posedenie
8. Záver
K bodu 2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
 Správa o stave a komplexnom posúdení stavu  ZŠ v meste Šaľa  
Uznesenie č. 4/11/2012 :  KŠ pri MsZ v Šali prerokovala správu o stave v ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa podľa určených priorít. Po zapracovaní pripomienok a úprave odporúča predložiť a prerokovať správu na zasadnutí MsZ 13.  decembra 2012.
Plnenie: Správa bola predložená a prerokovaná na zasadnutí MsZ  13.decembra 2012
Návrh úpravy 3 rozpočtu na rok 2012
Uznesenie č.5/11/2012 : Komisia školstva odporúča MsZ schváliť úpravu 3 rozpočtu na rok 2012 v programe 9 Vzdelávanie. V prípade neschválenia úpravy celku odporúča predsedníčke KŠ navrhnúť MsZ schváliť úpravu samostatne pre PR 9 vzdelávanie. Odporúča primátorovi mesta priznať odmeny riaditeľom škôl podľa návrhu SŠÚ.
Plnenie: MsZ schválilo úpravu 3 rozpočtu na rok 2012. Primátor aj na základe odporúčania KŠ priznal riaditeľom škôl odmeny.
Návrh rozpočtu na rok 2013
Uznesenie č. 6/11/2012 : Komisia školstva odporúča MsZ schváliť rozpočet na rok 2013 v programe 9 Vzdelávanie.
Plnenie: MsZ neschválilo rozpočet na rok 2013.
V diskusii vystúpil Mgr. Lacko, ktorý kritizoval neschválenie rozpočtu. Mgr. Morávek uviedol objektívne aj subjektívne dôvody.
Komisia školstva zobral plnenie uznesení na vedomie
K bodu 3  Spolupráca škôl a školských zariadení  v Šali
V diskusii  o spolupráci informovali, p. Molnárová za MŠ, Mgr. Lacko za ZŠ, PaedDr. Botorčeová za SŠ, PhDr. Šperka za CPPPaP, Ing. Malárik za CVČ a Ak. Soch. Jančovič za ZUŠ. Mgr. Morávek pripomenul veľmi dobrú spoluprácu v oblasti kultúry (Večierka, podujatia ZUŠ, z CVČ ) . Informoval o zriadení samostatnej komisie pre mládež a šport, čo by malo prispieť k skvalitneniu spolupráce v tejto oblasti v meste.  Informácie vyzneli pozitívne.
Uznesenie č. 2/11/2011:  KŠ konštatuje dobrú spoluprácu škôl a školských zariadení v Šali
K bodu 4. Hodnotenie činnosti komisie. (Príloha 1)
So základnou  informáciou vystúpil Mgr. Morávek.
V krátkej diskusii prítomní hodnotenie podporili.
Uznesenie č. 3/12/2012.  Komisie školstva schvaľuje hodnotenie činnosti komisie školstva za rok 2012.
K bodu 5 .Aktuálne informácie
 referoval M. Vrbovský.
- O zmenách  legislatíve najmä o novele Nariadenia vlády č. 668/2004 Z. z., ktorou sa  zásadne mení príjem z PDFO v oblasti školstva. Znížené koeficienty budú mať veľmi nepriaznivý dopad na MŠ, ŠKD a najmä na záujmovú činnosť v CVČ. Jednoznačne už dnes môžeme konštatovať negatívny dopad na výchovu mládeže a voľnočasové aktivity. V diskusii sa prítomní netajili svoje rozhorčenie a označili nariadenie vlády za alibistické a nevhodné.
- Prerušenie prevádzky MŠ počas Vianočných prázdnin je navrhnuté po prerokovaní s rodičmi na obdobie  21. 12. 2012 – 7.1.2013. V prípade záujmu rodičov je pripravená zberná MŠ.
- Zápis do 1. ročníka pre šk. r. 2013/2014
termín podľa VZN – 21.,22,. a 23. januára 2013 čas – 13,00 – 17,00
Počty tried : ZŠ Bernolákova 1, ZŠ Hollého 2, ZŠ s MŠ  Horná 3, ZŠ Krátka 2 + 1, ZŠ Pionierska 2, ZŠ s MŠ s VJM 1, Počet tried – 11 + 1  cca 20 žiakov na triedu. Podľa počtu detí z OŠD zvážiť zriadenie 0-tého ročníka.
Počet žiakov v tried je   súlade so zákonom 245/2008  maximálne 22, prekročenie je možné z dôvodov uvedených v novele zákona.
Počet predškolákov je 212, z obcí cca 20 žiakov, OŠD v minulom šk. r. 17 .
Uznesenie č.4/12/2012 : Komisia školstva odporúča schváliť zriaďovateľovi – Mestu Šaľa
a)  termín prerušenie prevádzky MŠ počas prázdnin podľa predloženého návrhu
b) termín zápisu do 1. ročníka a počet tried  pre prijatie  do 1. ročníka podľa preloženého návrhu.
Na záver
pracovnej časti poprial Mgr. Morávek prítomným príjemné a šťastné prežitie Vianočných sviatkov  a a zdravie a šťastie v novom roku.
II. Slávnostná  časť
Na úvod Mgr. Husárikova riaditeľka ZŠ J. C. Hronského privítala na pôde školy primátora Martina Alföldiho,  ktorý sa zúčastnil slávnostnej časti. Vyzdvihla jeho pozitívny postoj k školstvu podporený aj praktickými činmi. Po kultúrnom programe žiakov ZŠ s Vianočnou tematikou sa primátor prihovoril prítomným. Poďakoval sa za odvodenú prácu a ocenil dosiahnuté výsledky vo výchovno – vzdelávacom procese aj v tejto náročnej dobe. Poprial riaditeľom škôl a ich prostredníctvom všetkým školským zamestnancom pokojné a radostné Vianoce a veľa zdravia, spokojnosti a trpezlivosti v novom roku. Po príhovore primátora nasledovalo občerstvenie a neformálna diskusia.

Príloha 1
Hodnotenie činností Komisie školstva pri MsZ v Šali   
za rok 2012

Komisia sa zišla v roku 2012 11 krát aj s dnešným zasadnutím s priemernou účasťou 96% . Plán práce vychádzal zo základného poslania komisie – pôsobiť ako poradný orgán MsZ v oblasti  školstva. Preto nosnými bodmi programu bol výchovno – vzdelávací procese vo všetkých oblastiach, v súlade s prijatou koncepciou rozvoja školstva. V priebehu roka bol operatívne doplňovaný.
Základné dokumenty týkajúce sa výchovno – vzdelávacieho procesu boli prerokované za  účasti riaditeľov škôl a školských zariadení . Bolo to hodnotenie úrovne  výchovno – vzdelávacieho procesu, jeho organizácia a zabezpečenie. Hodnotenia vyzneli väčšinou,  pozitívne a opierali sa o výsledky inšpekcií, umiestnenie základných škôl v predmetových olympiádach, v postupových a športových súťažiach, testovania deviatakov, výsledky prijímacieho konania, ohlasy  zo strany rodičov a verejnosti. V minulom roku sme neboli príliš spokojní s výsledkami  v testovaní žiakov 9. Ročníka. Dôslednejšia analýza problémov v komisii školstva prispela k lepším výsledkom.  Stabilnú vysokú kvalitu výchovno –vzdelávacieho procesu na MŠ a v ZUŠ sme mohli konštatovať aj na základe hodnotenia ŠŠI. CVČ pokračuje v nastúpenej ceste kvantitatívnej, ale predovšetkým kvalitnej  úrovne záujmovej činnosti. Preto komisia vyslovila súhlas s hodnotiacou správou o výchovno – vzdelávacej činnosti na jednotlivých školách a s komplexnou informatívnou správou.  Zaoberali sme sa realizáciou reformy na školách s jej pozitívami a negatívami. Treba konštatovať pretrvávanie problémov s  prebujnenou administratívou, nedostatkom učebníc a pod. Pribúda k tomu permanentná zmena legislatívy, problémy s financovaním školstva a  pod. Na dobrej a veľmi dobrej úrovni je spolupráca so strednými školami, spojenou školou na Krátkej ulici a predovšetkým s CPPPaP.

Na základe podnetov aj zo strany členov komisie bol vypracovaný návrh na optimalizáciu siete škôl,  ktorú napriek odporúčaniu KŠ MsZ nechválilo.

Na zasadnutí MsZ v decembri bola prerokovaná správa o stave ZŠ v meste, ktorá by mala byť podkladom pre racionalizáciu v oblasti školstva, ktorá na základe uznesenia MsZ bude na programe aprílového zasadnutia MsZ.
Komisia školstva pravidelne prekovala problematiku ekonomického a materiálno – technického zabezpečenia. Kríza si vyžiadala svoju daň, ktorá nám nedovolila pokračovať vo väčšej miere so zlepšením  technického stavu budov zameraného na úsporu energií. Rokovanie s MeT prinieslo určité ovocie, napriek viacerým urgenciám nám MeT nezabezpečil vypracovanie dokumentu vyplývajúceho z uznesenia z tohto rokovania. Vďaka úsiliu riaditeľov škôl, dobrej spolupráce s rodičmi sa pokračovalo v zlepšovaní vybavenia  prostredia škôl.
Pravidelne sme sa zaoberali  rozpočtom, operatívne riešili problémy havárií a nevyhnutných výdavkov. Napriek problémom zo schvaľovaním rozpočtu mesta, aj vďaka iniciatíve predsedníčky komisie a následnej podpore poslancov, členov komisie školstva  bol schválený rozpočet pre školstvo  jeho úprava. Aj na základe odporúčaní KŠ boli riaditeľom škôl a zamestnancom škôl  priznané odmeny.  Školy a školské zariadenia ukončia rozpočtový rok 2012 v oblasti prevádzkových nákladov bez dlhov  a záväzkov.

S prispením komisie školstva sa podarilo zorganizovať celý rad zaujímavých akcií.
- Celookresné oslavy Dňa učiteľov, stretnutie s dôchodcami, vyhodnotenie najlepších žiakov, prvácke žiacke knižky  a ďalšie.

Tak by sme mohli pokračovať v priereze obsahu jednotlivých rokovaní a činnosti, čo však veľmi dobre poznáte.  O dobrej práci komisie školstva svedčí aj to, že väčšina odporúčaní komisie bola akceptovaná MsZ a MsÚ.
Veľkou výhodou rokovaní komisie bol odborný a aktívny prístup zo strany členov komisie za čo patrí všetkým poďakovanie.