Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 27.05.2013 - 12:37  //  aktualizácia: 27.05.2013 - 12:38  //  zobrazené: 1477

05/2013 zasadnutie komisie školstva

číslo: 05/2013  |  dátum konania: 21.05.2013

Rokovanie komisie, pre avizovaný neskorší príchod predsedníčky, Ing. Psotovej, otvoril podpredseda komisie Mgr. Morávek. Privítal prítomných členov komisie  a pozvané vedúce ŠJ. Neskorší príchod oznámila Ing. Psotová, ospravedlnila sa Ing. Velazquézová, nezúčastnila sa Mgr. Szás.
Program zasadnutia:
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
         3.  Problematika školských jedální
         4.  VZN v oblasti školstva a návrh na novelizáciu VZN
         5.  Aktuálne Informácie
         6.  Záver

K bodu 2 Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
 Problematika materských škôl
Uznesenie č. 2/4/2013: KŠ prerokovala problematiku MŠ. Konštatuje veľmi dobré podmienky a výsledky výchovno – vzdelávacej činnosti MŠ. Schvaľuje navrhované riešenie vytvorenia elokovanej triedy MŠ Šafárika v priestoroch bývalej MŠ Palárika k 1. 9. 2013. Ekonomické, organizačne, materiálne a personálne zabezpečenie bude riešiť SŠÚ v spolupráci s MŠ Šafárika.
Plnenie : Je pripravené ekonomické, materiálno – technické  zabezpečenie. prerokované s dotknutými riaditeľkami MŠ. Riešené odvolania. pripravené sú následne ďalšie kroky ( úprava rozpočtu, vybavenie, personálne  zabezpečenie)
Optimalizácia
Uznesenie č.: 3/4/2013: Komisia školstva žiada predložiť návrh na optimalizáciu siete škôl a školských zariadení na rokovanie komisie školstva.
Plnenie . Materiál predložený na rokovanie KŠ
K aktuálnym informáciám
- Mgr. Morávek vyslovil nespokojnosť s likvidáciou plota a nevhodnou úpravou priestoru pred ZUŠ na Hlavnej ulici. Nemal informácie  do akej mieri bola úprava prekonzultovaná s riaditeľom ZUŠ. Kritizoval nedostatočnú starostlivosť o historické budovy v meste, konkrétne aj o školské budovy:  ZUŠ na Hlavnej ulici a budovu ZŠ s MŠ s VJM.
Plnenie :M. Vrbovský kontaktoval riaditeľa ZUŠ, zmena bola s ním konzultovaná, ale až po spracovaní projektu.
Uznesenie č. 1/5/2013 –KŠ berie na vedomie

- K bodu 3 Problematika školských jedální
Základnú štatistiku dostali členovia komisie a vedúce ŠJ elektronicky.
Úvodné slovo mala p. Kováčová, vedúca sekcie ŠJ, ktorá informovala o snahe ŠJ, za daných podmienok pripravovať v súlade s platnými predpismi kvalitnú stravu. Materiálne zabezpečenie je primerané. Je na škodu, že sa nepokračuje v modernizácií vybavenia ŠJ. Ďalej informovala o zapojení ŠJ do programov, ktoré šetria finančné prostriedky ( mliečny a ovocný program, využívanie zliav a pod). Školské jedálne zatiaľ nenavrhujú zvýšenie čiastočnej úhrady nákladov rodičmi.
M. Vrbovský informoval o ekonomickej situácii a realizácii zámeru, vzhľadom na výšku platov v ŠJ,  zvýšiť OP  na 10%.
V diskusii požiadala vedúca ŠJ z ZŠ s MŠ Horná o úpravu niektorých údajov v doručenej tabuľke. Bola konštatovaná spokojnosť s činnosťou ŠJ.
Uznesenie č. 2/5/2013 : KŠ prerokovala. Konštatuje v rámci daných podmienok dobrú úroveň školského stravovania. Zvážiť ďalšiu modernizáciu na základe možnosti rozpočtu. Upraviť údaje ŠJ ZŠ s MŠ Horná ul. a Š ZŠ Krátka ul.
Za : 7  Zdržalo sa : 0 Proti 0

K bodu 4  VZN v oblasti školstva a návrh na novelizáciu VZN - informácia
Základná informácia elektronicky. V úvode Vrbovský detailnejšie vysvetlil postup prípravy VZN sa spolu účasti škôl a školských zariadení. Konkrétne návrhy budú premetom rokovania júnového zasadnutia KŠ.
Uznesenie č.3/5/2013.  KŠ berie na vedomie.

K bodu 4 Aktuálne informácie
-V úvode informoval riaditeľ CVČ o súčasnej neprehľadnej a chaotickej situácií v oblasti financovanie CVČ a problémoch  s tým spojených. Informoval o pripravovaných akciách a aktivitách k 35. výročiu CVČ a počas prázdnin.
- M. Vrbovský informoval o návrhu na prerušenie prevádzky MŠ počas prázdnin s tým, že v júli budú MŠ v prevádzke, okrem MŠ Družstevná, ktorá bude v prevádzke v mesiaci august ako zberná MŠ.
Uznesenie  č. 4/5/2013 : KŠ prerokovala návrh a odporúča primátorovi mesta návrh schváliť.
Za : 7  Zdržalo sa : 0 Proti 0
- Návrh optimalizácie siete škôl predložený na 3.  zasadnutie MsZ 23. 5. 2013, zverejnený na webe mesta uviedol Mgr. Morávek.
Spochybnil najmä reálnosť  zabezpečenie, resp. čiastočného zabezpečenie výchovno – vzdelávacieho procesu v prípade alternatív 2. a 3.
Jeho stanovisko podporila PaedDr. Botorčeová členka komisie pripravujúcej návrh. V podobnom duchu svoje stanoviska formulovali aj Mgr. Husáriková, Mgr. Bajlová.
Stanovisko KŠ :  KŠ po prerokovaní materiálu potvrdzuje uznesenie č. 2/3/2013   zo zasadnutia KŠ  zo dňa 26. 3. 2013, t.j. odporúča zrušenie ZŠ Bernolákova 1, Šaľa
Za : 7  Zdržalo sa : 0 Proti 0
Členovia komisie  za účasti predsedníčky komisie si prezreli priestory ZŠ Bernolákova, Šaľa. Prehliadka potvrdila známe skutočnosti, uvedené v materiály prerokovanom v KŠ 26. 3. 2013.

Záver. Predsedníčka komisie poďakovala prítomným za aktívnu účasť a zasadnutie komisie ukončila.