Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 24.06.2013 - 10:26  //  aktualizácia: 24.06.2013 - 10:30  //  zobrazené: 1590

05/2013 zasadnutie komisie kultúry

číslo: 05/2013  |  dátum konania: 17.06.2013

Z á p i s n i c a 

zo zasadnutia komisie kultúry pri MsZ

 

Dátum a miesto: 17. júna  2013 (pondelok) o 16,00 h v  Kultúrnom stredisku Večierka v  Šali

Prítomní: Mgr. Július Morávek, Mgr. Alena Demková,    Ing. Jozef Mečiar, MUDr. Svetozár Hikkel, Mária Lišková, Ing. Peter Jaroš, Marek Molnár,  Jozefína Karlubíková,  Pavel Kuric, Katarína Gáborová

Neprítomní: Ing. Erika Velázquezová – ospravedlnená, Martin Kőrösi - ospravedlnený

Program:

 

  1. Otvorenie
  2. Kontrola prijatých opatrení - predseda komisie
  3. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiace júl a august 2013 – zást. MsKS
  4. Informácia o činnosti KS Večierka – vedúca KS Večierka
  5. Propagácia mesta v oblasti kultúry – zást. MsKS
  6. Spolupráca partnerských miest v oblasti kultúry za I. polrok 2013 – zást. MsKS
  7. Priority a návrh investičných akcií na rok 2014 a pre viacročný rozpočet – členovia komisie
  8. Rôzne
  9. Návrh na uznesenie
  10. Ukončenie

    Prizvaní: zástupca MsKS

                 zástupca KS Večierka

 

Priebeh zasadnutia:

 

1.    Otvorenie
Mgr. Morávek  privítal prítomných členov komisie v Kultúrnom stredisku Večierka. Odprezentovalo sa 7 prítomných, na základe čoho skonštatoval, že komisia je uznášaniaschopná. Následne oboznámil prítomných  s pripraveným programom rokovania a nakoľko členovia komisie nevzniesli k programu žiadne pripomienky,  viedol rokovanie komisie v zmysle programu uvedeného v pozvánke zo dňa 10. júna 2013.

2.    Kontrola prijatých opatrení – predseda komisie
Mgr. Morávek podal informáciu o plnení úloh z  prijatého  uznesenia zo dňa 27.5.2013 nasledovne:

Úloha:

1)           členom komisie pripraviť podnety pre koncepciu kultúry v meste na júnové zasadnutie komisie

Plnenie:
Mgr. Morávek navrhol zapracovať do koncepcie rozvoja kultúry v meste jednotlivé ustanovenia VZN č.14/2011, predovšetkým kreovanie odbornej komisie.

Ďalej Mgr. Morávek uviedol, že v rozpočte na rok 2013 neboli vyčlenené žiadne finančné prostriedky na obnovu a udržovanie pamätihodností, viaceré pamätihodnosti sú značne poškodené a ich stav sa postupne zhoršuje (budova ZŠ s VJM, budova vodoregulačného družstva - teraz sídlo ZUŠ, budova školy na Komenského ulici, kríž v cintoríne a i.)

Pamätihodnosti nie sú označené tabuľkou s textom (popisom).Nie je známe, kde sa nachádza Pamätná tabuľa - Jozef Miškovič Sellyei, umiestnená na budove mestskej knižnice pred jej rekonštrukciou a tiež Pamätná tabuľa venovaná obetiam holokaustu - miestnym židovským spoluobčanom.

Úloha:

2)           predsedovi komisie pripraviť na júnové zasadnutie komisie návrh tlačiva s textom pre ocenenie Tvorivý čin roka v oblasti kultúry

Plnenie:

Mgr. Morávek  pripravil návrh tlačiva, ktorý predložil členom komisie na pripomienkovanie. Členovia komisie nevzniesli pripomienky voči návrhu, a preto návrh tvorí prílohu tejto zápisnice v nezmenenej podobe.

3.    Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiace júl a august 2013 – zást. MsKS
Pán Kuric – referent MsKS  oboznámil prítomných s kultúrnym programom na mesiace júl a august  2013 podrobne, ako budú jednotlivé akcie v uvedenom období nasledovať, a tak budú uvedené aj v propagačnom letáku „Kam v Šali“. Všetci členovia komisie kultúry dostanú prezentovaný program mailom  zaslaním mesačníka „Kam v Šali“ na mesiace júl a august 2013 po jeho dokončení. Obyvateľom mesta Šaľa bude program v počte 9000 ks doručený poštou do  domových schránok.

Ing. Mečiar uviedol, že pri rokovaní s vedúcou MsKS Mgr. Iványiovou o programe Kultúrneho leta sa zhodli, že vstupné na poriadané koncerty bude dobrovoľné a výťažok bude venovaný na určitý účel, napr.: výsadbu stromov ..., k čomu všetci členovia komisie vyjadrili pozitívne stanovisko.

4.    Informácia o činnosti KS Večierka – vedúca KS Večierka
V súčasných priestoroch pôsobí Kultúrne stredisko Večierka od roku 2008 uviedla na úvod pani  Gáborová. Činnosť je zameraná na prácu s deťmi, mládežou a dospelými.

Ďalej uviedla, že KS poriada:

1)    tvorivé dielne pre deti ZŠ a MŠ – počas vyučovania,

2)    hračkovňu – podujatie pre deti s mamičkami,

3)    súťaže a rôzne zábavné podujatia počas školských prázdnin,

4)    tvorivé dielne pre dospelých,

5)    besedy,

6)    prednášky a iné.

Pri Kultúrnom stredisku Večierka pracujú kluby:

-          Klub výtvarníkov TERRA WAG,

-          Klub fotografov TERRA WAG,

-          Klub patchworku,

-          Klub paličkovanej čipky,

-          Klub ezoteriky.

Kluby organizujú výstavy v meste Šaľa a tiež v iných mestách, ako napr.: Galanta, Čadca, Dunajská Streda, Trenčín, Nitra ... Členovia navštevujú rôzne semináre, tvorivé dielne a prednášky, kde sa neustále vzdelávajú. Veľkú pomoc im pri tom poskytuje Krajské osvetové stredisko v Nitre (doplnila p. Líšková) – napr.: zabezpečuje bezplatne prednášajúcich. V roku 2012 vystavoval Klub fotografov TERRA WAG v družobnom meste Oroszlány, kde nadviazali spoluprácu s miestnym fotoklubom, ktorý chcú tento rok pozvať do Šale. 

Po prezentácii činnosti kultúrneho strediska pani Gáborovou  vyvstal návrh z radov členov komisie zvážiť možnosť zakomponovať do koncepcie mesta ponúknuť obyvateľom mesta ďalší rozvoj klubovej činnosti. Do budúceho zasadania komisie kultúry v mesiaci august, komisia odporučila pani Gáborovej vypracovať štatistický prehľad o činnosti kultúrneho strediska (návštevnosť, počet podujatí ...) za prvý polrok 2013.

5.    Propagácia mesta v oblasti kultúry – zást. MsKS

Pán Kuric uviedol formy a miesta  realizácie  propagácie kultúrno-spoločenských podujatí poriadaných MsKS:
-          webová stránka MsKS – pravidelné aktuálne informácie o pripravovaných podujatiach MsKS, programe kina, fotogaléria - pravidelne dopĺňaná fotografiami z uskutočnených podujatí,

-          webová stránka Mesta Šaľa,

-          facebook -  propagácia podujatí cez sociálnu sieť využívanú predovšetkým mladšou a strednou generáciou,

-          leták „Kam v Šali“ - vydáva mesto Šaľa s mesačnou periodicitou, je distribuovaný Slovenskou poštou a dostáva sa do každej domácnosti v Šali, 

-          informačné tabule - pri pokladni kina, pred Domom kultúry v Šali, pred MsÚ v Šali,

-          výlepné plochy v meste a ako aj v okolitých dedinách,  citylight v centre mesta na pešej zóne – slúži najmä na propagáciu väčších kultúrnych podujatí,

-          letáky a plagáty -  roznášajú sa do rôznych inštitúcií v meste: zdravotnícke zariadenia, obchody, podniky, úrady, školy...

-          pútače - vytvárajú sa vo vlastnej réžii MsKS a sú umiestňované pred Spoločenským domom Veča a na moste,

-          sololitové tabule – stručné informácie o podujatiach umiestňované popri cestách, slúžia pre prvotné upútanie vodičov a chodcov,

-          letáky do schránok obytných domov -  najmä v mestskej časti Veča, nakoľko tá poskytuje menej výlepných a informačných plôch ako Šaľa,

-          miestne a regionálne periodiká, médiá a webové portály - Slovo Šaľanov, Nitrianske noviny, Rádio MAX, Csallóköz, Cinemanet,  Új szó, SZM, Kamvyrazit, RTV Krea, port.sk, kultura.sk, Focus, sala.sk, CETV, sala24.sk.

Grafické návrhy a tlač propagačných letákov a plagátov  takmer ku všetkým kultúrno-spoločenským podujatiam a taktiež aj grafiku informačného letáku „Kam v Šali“ zabezpečuje MsKS vo vlastnej réžii.

Ing. Mečiar uviedol, že asi dva týždne je spustený systém SMART – aplikácia cez ktorú sú dostupné všetky aktuálne informácie o dianí v meste.

Pán Molnár upozornil, že v mestskej časti Veča chýba informačná tabuľa  a je málo výlepných plôch. Ing. Mečiar uviedol, že v meste Šaľa sa pripravuje projekt, ktorý by mal okrem orientačných značení zahŕňať aj nové propagačné plochy, a tým by sa mala situácia zlepšiť aj mestskej časti Veča (všetky náklady na vybudovanie bude znášať firma, ktorá bude projekt realizovať).

6.    Spolupráca partnerských miest v oblasti kultúry za I. polrok 2013 – zást. MsKS

Pán Kuric informoval o spolupráci partnerských miest v oblasti kultúry za I. polrok 2013 nasledovne: V prvom polroku sa uskutočnilo v mesiaci február počas Medzinárodného mládežníckeho lyžiarskeho tábora v Zakopanom stretnutie zástupcov miest Šaľa, Konskie, Telč a Oroszlány, kde slávnostne podpísali Dohody o partnerstve a spolupráci na rok 2013. V mesiaci máj boli pozvané delegácie na slávnostné zastupiteľstvo v rámci osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o Veči. Zúčastnili sa delegácie z miest Oroszlány a Konskie, ostatné mestá svoju neúčasť ospravedlnili.

Predseda komisie Mgr. Morávek upozornil na to, že v uplynulom polroku sa podľa uvedených informácií v rámci  partnerských vzťahov neuskutočnilo žiadne kultúrne podujatie. Členovia komisie vyjadrili názor, že je potrebné prekonzultovať so zástupcami mesta možnosť prezentovať sa v partnerských mestách v druhom polroku 2013.

7.    Priority a návrh investičných akcií na rok 2014 a pre viacročný rozpočet – členovia komisie

Mgr. Morávek dostal listom od prednostky MsÚ Mgr. Ing. Vargovej úlohu pre komisiu kultúry  vypracovať a do 30. júna 2013 predložiť - Priority a návrh investičných akcií na rok 2014  a pre viacročný rozpočet. Mgr. Morávek uviedol, že pripravil predbežne návrh  v počte 13 bodov, ktorý pošle členom komisie mailom na pripomienkovanie a doplnenie s tým, že termín vrátenia spripomienkovaného materiálu stanovil do 21. júna, aby tento mohol spracovaný odovzdať v uvedenom termíne. 

8.  Rôzne

Mgr. Morávek uviedol:

-          opätovne je v mesačníku „Kam v Šali“ termín dodania informácií  do 10.- teho v mesiaci, i napriek tomu, že na minulom zasadnutí komisie bolo dohodnuté s vedením MsKS posunutie termínu na 15.- teho v kalendárnom mesiaci,

-           MsKJJ v poslednom čase neporiada dostatok kultúrno-spoločenských podujatí  a vôbec  nezverejňuje podujatia, ktoré poriada ,v mesačníku „Kam v Šali“,

-          MsKS nepropaguje dostatočne podujatia, ktoré poriada, napr: Zlatá Priadka – celoslovenská súťaž,  bola veľmi slabo spropagovaná,

-          vyjadril potešenie, že sa Ing. Slavomíra Tóthová a Ing. Dezider Mészároš vracajú do šalianskej kultúry. Oslovili na spoluprácu CVČ a  MsKS pri poriadaní niektorých celomestských kultúrno-spoločenských podujatí, ako napr.: Cesta rozprávkovým lesom, Zabudnutá škola kúziel, Colourfest ...

-          poďakoval CVČ za veľmi pôsobivý, zaujímavý a bezprostredný program, ktorý pripravili pri príležitosti 45. výročia založenia CVČ,

Mgr. Alena Demková informovala prítomných o priebehu osláv 45. výročia založenia CVČ v Šali a poďakovala členom komisie, ktorý prijali pozvanie a zúčastnili sa na pripravenom programe. Všetci vyjadrili vysokú spokojnosť a vyslovili pochvalu organizátorom.

9.  Návrh na uznesenie
Prítomní členovia schválili navrhnuté uznesenie a je samostatnou prílohou tejto zápisnice.

10.         Ukončenie
Mgr. Morávek poďakoval prítomným členom a ukončil rokovanie komisie kultúry.

zapísala: Jozefína Karlubíková                                     Mgr. Július Morávek

tajomníčka komisie                                          predseda komisie

Na vedomie:

  1. primátor mesta
  2. zástupca primátora
  3. prednostka MsÚ
  4. vedúca – oddelenie organizačné a správne
  5. predseda a členovia komisie
  6. tajomníčka komisie
  7. vedúca MsKS

U z n e s e n i e
zo zasadnutia komisie kultúry dňa 17. júna 2013

Komisia kultúry

berie na vedomie
 

  1. informáciu o kultúrno-spoločenských podujatiach v mesiacoch júl –august 2013
  2. informáciu o činnosti KS Večierka
  3. informáciu o propagácii mesta v oblasti kultúry
  4. informáciu o spolupráci partnerských miest v oblasti kultúry za 1.polrok 2013

 

konštatuje

 

  1. v 1.polroku 2013 sa v rámci spolupráce partnerských miest neuskutočnilo žiadne kultúrne podujatie
  2. nie sú realizované jednotlivé ustanovenia VZN č.14/2011 o evidencii pamätihodností
  3. pokles kultúrno-spoločenských podujatí v MsKJJ
  4. vysoko kvalitnú prezentáciu CVČ pri príležitosti 45. výročia vzniku CVČ

 

odporúča

 

  1. posunúť termín predkladania podujatí do letáku MsKS o kultúrno-spoločenských podujatiach do 15. bežného mesiaca miesto 10. bežného mesiaca
  2. vedúcej KS Večierka pripraviť na augustové zasadnutie komisie kultúry štatistický prehľad podujatí a ich návštevnosť za obdobie 1.polroka 2013
  3. vedeniu MsKS skvalitniť propagáciu vo vzťahu k verejnosti najmä pri regionálnych a celonárodných podujatiach

 

súhlasí

  1. s dobrovoľným vstupným pri podujatiach Kultúrneho leta 2013

ukladá

1.  predsedovi komisie poslať členom komisie návrh priorít a návrhy do rozpočtu 2014 a viacročného rozpočtu tak, aby sa členovia komisie k návrhu vyjadrili do 21. júna 2013

  1. predsedovi komisie po pripomienkovaní predložiť priority a návrhy do rozpočtu prednostke mestského úradu v termíne do 30. júna 2013
  2. predsedovi komisie konzultovať s vedením mesta možnosť kultúrnej prezentácie mesta v partnerských mestách v 2. polroku 2013