Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 06.07.2011 - 10:23  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 10:26  //  zobrazené: 1970

05/2011 zasadnutie komisie školstva

číslo: 05/2011  |  dátum konania: 27.06.2011

Program:
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Návrh VZN v oblasti školstva
4. Návrh úpravy rozpočtu Pr 9 Vzdelávanie
5. Voľnočasové aktivity v CVČ, prázdninový program 
6.  Aktuálne informácie ( vyhodnotenie najúspešnejších žiakov v predmetových súťažiach a olympiádach, príprava budúceho šk. roka, ...)
7.  Záver

K bodu 2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia, s aktuálnym termínom plnenia previedla Ing. Psotová
Návrh zmien vo VZN v oblasti školstva
Uznesenie č. 3/5/2011:  Komisia školstva odporúča pripraviť zmeny vo VZN v oblasti školstva a pripraviť na prerokovanie po konzultácii so školami na júnové rokovanie  Komisie školstva a MsZ.
Plnenie : Návrhy pripravené a predložené na prerokovanie a schválenie

K bodu 3 Návrh VZN v oblasti školstva
mali členovia k dispozícii týždeň pred rokovaním komisie. Krátky úvod k návrhom VZN predniesol M.Vrbovský a Ing. Psotová.  V diskusii k návrhu VZN o určení školských obvodov pre jednotlivé základné školy v meste Šaľa  neboli pripomienky ani pozmeňujúce návrhy.
Uznesenie č. 2/6/2011  KŠ prerokovala VZN o určení školských obvodov pre jednotlivé základné školy. Odporúča MsZ schváliť návrh VZN o určení školských obvodov pre jednotlivé základné školy v meste Šaľa
 Za: 11  Zdržali sa : 0   Proti:  0.

K návrhu novely VZN  č. ./2011, ktorým sa mení a dopĺňa VZN mesta Šaľa č. 6/2008 o výške príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Šaľa boli prednesené 2 pozmeňovacie návrhy:
V odseku 5.  na konci vety nahradiť slová - sumou 2 slovami sumou 3
(administratívna chyba pri pre prepise návrhu ZUŠ)
V odseku 8  odstavec (2) vynechať v prvej vete slovo pracujúca
( takto zahrnie návrh všetky dospelé osoby nad 30 rokov).

Uznesenie č. 3/6/2011  : KŠ prerokovala návrh na novelu VZN č. 6/2008.
Odporúča MsZ schváliť návrhu VZN  č..../2011, ktorým sa mení a dopĺňa VZN mesta Šaľa č. 6/2008 o výške príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Šaľa s nasledovnými zmenami:
V odseku 5   na konci vety nahradiť slová - sumou 2 slovami sumou 3
V odseku 8  odstavec  (2) vynechať v prvej vete slovo pracujúca
Za: 11  Zdržali sa : 0   Proti  0

K bodu  4 Návrh úpravy rozpočtu Pr. 9 Vzdelávanie ? dostali členovia komisie v materiáloch na na prerokovanie. V úvode sa vyjadrila pozitívne k návrhu Ing. Psotová. V rámci diskusie boli poskytnuté doplňujúce informácie.
Uznesenie č. 4/6/2011  KŠ prerokovala Návrh na úpravu rozpočtu a odporúča MsZ schváliť úpravu rozpočtu v Programe 9 Vzdelávanie podľa predloženého návrhu.
Za 10  Zdržali sa : 1   Proti:  0

K bodu 5  Voľnočasové aktivity v CVČ, prázdninový program-  mali členovia k dispozícii, je zverejnený na webových stránkach mesta a CVČ.
Úvodné slovo Ing. Malárik , ktorého doplnila Mgr. Demková.
Uznesenie č. 5/6/2011 : KŠ prerokovala informáciu o činnosti CVČ a prázdninovom programe. Pozitívne hodnotí činnosť CVČ a pripravené prázdninové aktivity.
Za 1  Zdržali sa : 0   Proti:  0

K bodu 6 Aktuálne  informácie - predniesol M. Vrbovský
- Prehľad vyhodnotenia najúspešnejších žiakov celookresná akcia 27. 6. 2011
- Stretnutie predstaviteľov mesta so zamestnancami odchádzajúcimi do dôchodku
- Budúci školský rok ? predpokladané počty žiakov  - tabuľka. Predpokladaný pokles počtu žiakov v ZŠ o 49, nárast počtu detí v ŠKD o 30  a v MŠ o 40.
- ŠŠI - opatrenia ku krúžková činnosti na MŠ ? vysvetlenie Vrbovský
Uznesenie č.6./6/2011 Komisia školstva prerokovala požiadavku  ŠSI k realizácii krúžkovej činnosti v MŠ. Odporúča zriaďovateľovi prijať opatrenie podľa návrhu SŠÚ.
Za 11  Zdržali sa : 0   Proti:  0
- V ďalšej časti podala informácie o zabezpečovaní celomestských akcií CVČ Mgr. Demková, kde vyjadrila nespokojnosť s finančným zabezpečením akcií a podujatí pre mesto, ktoré nie sú financované v rozpočte CVČ a nejde o podujatia v oblasti školstva.
- Ing. Psotová sa kriticky vyjadrila k neadekvátnej starostlivosti a prijatiu vysokých funkcionárov Ministerstva kultúry SR na Zlatej priadke vedením MsDK.
- Mgr. Morávek sa podobne kriticky vyjadril k riadeniu MsDK , koordinácií kultúrnych akcií a  podujatí v meste. Komisia kultúry sa problematikou zaoberala a navrhla stretnutie zainteresovaných k riešeniu problému. So súhlasom ostatných členov komisie sa  stretlo aj jeho konštatovanie o slabej medializácii hodnotných akcií a podujatí v meste. Chybou bolo zrušenie časopisu samosprávy mesta.

Záver . Predsedníčka poďakovala prítomným za aktívnu účasť, popriala príjemnú dovolenku a zasadnutie ukončila.