Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 12.04.2013 - 14:11  //  aktualizácia: 15.04.2013 - 13:13  //  zobrazené: 1647

03/2013 zasadnutie komisie školstva

číslo: 03/2013  |  dátum konania: 26.03.2013

Rokovanie komisie školstva a mestskej školskej rady otvorila a všetkých prítomných privítala predsedníčka komisie Ing. Psotová. Prítomní:  podľa prezenčnej listiny.

Program zasadnutia:
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Rozbor hospodárenie škôl a školských zariadení  
4. Návrh optimalizácie siete škôl
5. Aktuálne informácie
6. Záver

K bodu 2 Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia s aktuálnym termínom plnenia

Príprava návrhu optimalizácia siete škôl a školských zariadení na základe    uznesenia MsZ          č. 7/2012 – VI.
Uznesenie KŠ  č. 3/2/2013:
KŠ odporúča vypracovať návrh optimalizácie siete škôl a školských zariadení na 2. riadne zasadnutie MsZ 18. 4. 2013 s nasledovným obsahom:
Základná požiadavka – obsah optimalizácie.:
  1. Zrušenie ZŠ Bernolákova a premiestnenie  žiakov do ZŠ Hollého
  2. Premiestnenie ZŠ s MŠ s VJM  do priestorov ZŠ Bernolákova ul.
  3. Dať do uznesenia MsZ  - pripraviť návrh na využitie budovy ZŠ s MŠ s VJM
  4. Marcové zasadnutie KŠ za účasti riaditeľov ZŠ,  MsŠR  a  predsedov RŠ ZŠ  uskutočniť          v ZŠ   Hollého .
Plnenie : materiál Optimalizácia siete škôl a školských zariadení s určeným obsahom  vypracovaný a preložený na dnešnom zasadnutí.
CVČ – stretnutie so starostami.
Ďalšie uznesenia majú neskorší termín plnenia. (DÚ, výstavba vedľa ZŠ Bernolákova)

K bodu 3 Rozbor hospodárenie škôl a školských zariadení  
Dostali členovia elektronickou poštou. V krátkom úvode M. Vrbovský zhrnul celkový stav hospodárenia za rok 2012 s prihliadnutím na osobné náklady. Školy a školské zariadenia ukončili hospodárenie za rok 2012 bez záväzkov.
V diskusii vystúpil Mgr. Morávek s dotazom na riešenie požiadaviek v rozbore hospodárenia ZŠ Pionierska. M. Vrbovský vysvetlil postup v závislosti od možnosti rozpočtu.
Uznesenie č. 1/3/2013 : KŠ berie na vedomie. Odporúča MsZ schváliť.

K bodu 4 Návrh optimalizácie siete škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa
Dostali členovia KŠ, MsŠR, riaditelia škôl a predsedovia RŠ elektronicky. M. Vrbovský uviedol materiál. Predsedníčka požiadala členov komisie a následne MsŠR a ostaných prítomných o vyjadrenie.
Na úvod M. Vrbovský zdôraznil, že návrh vychádza z celkovej analýzy, z hospodárnosti a účelnosti  využitia pridelených finančných prostriedkov, aby boli v rámci daných možností zabezpečené čo najlepšie podmienky pre výchovno-vzdelávací proces. 
V prvej časti prebehla diskusia  k  časti návrhu t. j. zrušeniu ZŠ Bernolákova 1, Šaľa.
K problematike  sa jednotlivo vyjadrovali všetci členovia komisie a prítomní hostia. Konštatovali potrebu riešenia existencie školy nielen z hľadiska ekonomického vzhľadom na výrazný pokles počtu žiakov, ale aj organizačného - počet zapísaných prvákov 7 ako aj personálneho a celkového  vplyvu  na úroveň výchovno-vzdelávacieho procesu.
Ing. Psotová zdôraznila, že problémom nie je kvalita výchovno-vzdelávacieho procesu, ale pokles počtu žiakov a tým, vzhľadom na normatívne financovanie aj ekonomická udržateľnosť školy.
Toto stanovisko podporil aj primátor mesta.
Mgr. Tóthová, riaditeľka ZŠ Bernolákova, informovala o tom, že sa snažili, aby získali do 1. ročníka čo najviac žiakov, ale neboli úspešní. Je si vedomá ťažkej situácie. Požadovala v prípade zrušenia školy, aby celý proces prebehol čo najvhodnejšie z pohľadu žiakov, rodičov a zamestnancov školy.
Mgr. Čileková, predsedníčka RŠ pri ZŠ Bernolákova podporila stanovisko riaditeľky školy. Kládla dôraz na požiadavku udržania zamestnanosti pre tých, ktorí sú v trvalom pracovnom pomere.
Ing. Psotová na základe analýzy potvrdila akceptovanie takejto požiadavky.
Po skončení diskusie dala hlasovať o návrhu VZN, ktorým sa zrušuje  ZŠ Bernolákova 1, Šaľa a jej súčastí.
Uznesenie 2/3/2013
Za hlasovalo 8 členov, zdržal sa 1.

V druhej časti prebehla diskusia  k premiestneniu ZŠ s MŠ s VJM na ZŠ Bernolákovu
Mgr. Krisztína Szás položila dotaz: ako sa bude riešiť problém s dochádzaním žiakov z časti regiónu za železnicou.
M. Vrbovský – odpoveď : Riešenie je možné školským autobusom, resp. následnými školskými spojmi v rámci MHD. Časť rodičov vozí deti autom.
PaedDr. Botorčeová – podporila návrh s tým, že ide o výrazne kvalitnejšie prostredie pre výchovu a vzdelávanie. Informovala o skúsenostiach s presunom SPŠCH  do Šali – Veči.
Mgr. Husáriková – zvýraznila veľmi dobré podmienky v ZŠ Bernolákova pre výchovno- vzdelávací proces.
Ing. Velazquezová - podporila návrh zo zvážením možnosti umiestniť do priestorov ZŠ Bernolákova elokované pracoviská ZUŠ a CVČ.
Mgr. Demková -  vyjadrila sa, že zvažuje podporu návrhu. Konštatovala, že súčasná situácia z hľadiska CVČ nie je pre elokované pracovisko priaznivá.
Mgr. Morávek – podporil vyjadrenie o kvalite priestorov v ZŠ Bernolákova. Vzdialenosť by nemala byť problémom. Je potrebné brať do úvahy stanovisko rodičov a rady školy. Poukázal na klesajúci počet žiakov aj v ZŠ s MŠ s VJM, že  iný koeficient pre normatív nie je vhodný argument.
Ing. Malárik – nie je jednoznačne presvedčený o reálnosti návrhu. Navrhol prihliadať na stanovisko zamestnancov a rodičov.
Mgr. Dohányosová, riaditeľka ZŠ s MŠ s VJM: Je výrazný pokles dochádzajúcich žiakov o 41%. Do priestorov bolo investovaných veľa finančných prostriedkov. Správy zo ŠŠI nepotvrdzujú nevyhovujúce podmienky pre výchovno-vzdelávací proces. Finančné problémy vzniknú už v budúcom školskom roku: - 11 000,00 Eur. Potreba ŠJ nie je nevyhnutná. Školský autobus je len  vízia.  Rada školy nesúhlasí s efektívnym prínosom presťahovania.
Primátor, Martin Alföldi, zdôraznil základnú filozofiu návrhu:  rovnaké podmienky všetkým žiakom základných škôl: najhoršie podmienky má ZŠ s MŠ s VJM. Najlepšie sú v areáli ZŠ Bernolákova, ktorý by  bol celý k dispozícii ZŠ s MŠ s VJM. Z komplexného hľadiska je to efektívne riešenie. Pozitíva prevažujú nad problémami. Bolo by vhodné, aby rodičia, učitelia a žiaci ZŠ s MŠ s VJM navštívili ZŠ Bernolákova a na vlastné oči si pozreli areál školy.
Mgr. Lacko - jednoznačne podporil návrh. Vidí perspektívu využitia priestorov aj pre mimovyučovacie a mimoškolské aktivity nielen žiakov, ale aj pre rodičov a verejnosť. Zdôraznil, že národnostný aspekt je vylúčený.
Ing. Machová vyjadrila názor na využitie priestorov pre MŠ a možnosť zriadenia ďalšej triedy  MŠ  pri ZŠ s VJM.
Ing. Baran – podľa neho je málo informovaná verejnosť, nerieši to finančné problémy školy a ekonomická efektívnosť je sporná. Materiál nie je kompletný.
Ing. Andrássi – položil otázku, či sa nerieši  nátlakom situácia presunu škôl. Stanovisko rodičov hodnotil ako dôležitý aspekt. Na základe jeho dotazu vylúčili všetci prítomní národnostný aspekt.
P. Macháliková – rodič. Navrhla niektoré ďalšie riešenia presúvaním žiakov medzi ZŠ Hollého a ZŠ Bernolákova i ostanými školami v meste.
Ing. Psotová:  Informovala, že takéto riešenia nie  sú predmetom návrhu. Môžu byť predmetom rokovaní v budúcnosti
Na záver Ing. Psotová zhrnula diskusiu s tým, že prevládali názory podporujúce návrh najmä z hľadiska  vytvorenia vhodnejších podmienok pre výchovno-vzdelávací proces a zváženia stanoviska rady školy a rodičov. Členovia KŠ nevylúčili, že sa môže umiestniť viac vzdelávacích inštitúcií v ponúkanom priestore ZŠ Bernolákova (napr. CVČ, vysunuté triedy ZUŠ).

Po skončení diskusie dala Ing. Psotová hlasovať o návrhu premiestnenia ZŠ s MŠ s VJM Šaľa (bez MŠ) do priestorov ZŠ Bernolákova ul. 1 , Šaľa:
 Z prítomných 9 za: 6, zdržali sa: 2, proti : 1.
Uznesenie č. 2/3/2013
Komisia školstva prerokovala  Návrh optimalizácie siete základných  škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa  a odporúča MsZ v Šali
1. Schváliť VZN,  ktorým sa zrušuje   Základná  škola Bernolákova  1, Šaľa a jej súčastí.
Prítomných : 9 , Za: 8, Zdržal sa : 0, Proti: 1
2. Premiestenie Základnej školy s materskou školou Petra Pázmánya s VJM, P. Pázmaňa 48, Šaľa do priestorov Základnej školy Bernolákova 1, Šaľa po jej  zrušení od 1. augusta 2013.
Prítomný : 9 , Za: 6 , Zdržal sa: 2, Proti : 1
Členovia komisia školstva deklarovali  odporúčanie: Požiadať riaditeľov škôl a školských zariadení v mene školy a predsedov rád škôl  po prerokovaní v RŠ o pripomienky a  vyjadrenie súhlasného alebo nesúhlasného stanoviska zvlášť k odporúčaniu 1 a zvlášť k odporúčaniu 2.

K bodu 5 Aktuálne informácie
M. Vrbovský odôvodnil návrh VZN o financovaní VZN o financovaní základných umeleckých škôl, materských škôl a školských zariadení so sídlom na území mesta Šaľa, v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa s tým, že prejde pripomienkovaním a prerokovaním s právnym oddelním, ktoré budú zapracované do návrhu.
Materiál dostali poslanci elektronicky. V krátkej diskusii členovia návrh podporili s tým, že je potrebné akceptovať pripomienky právneho referátu.
Uznesenie č. 4/3/2013
Komisia školstva na svojom zasadnutí 26. 3. 2013 prerokovala návrh VZN o financovaní základných umeleckých škôl, materských škôl a školských zariadení so sídlom na území mesta Šaľa v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa a   odporúča MsZ v Šali:
Schváliť VZN o financovaní základných umeleckých škôl, materských škôl a školských zariadení so sídlom na území mesta Šaľa v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa.
KŠ prerokovala a odporúča MsZ schváliť VZN.

-  M . Vrbovský informoval o príprave návrhu 1 úpravy rozpočtu na rok 2013 v júni 2013
Uznesenie č. 5/3/2013. KŠ berie na vedomie. Odporúča pripraviť úpravu podľa informácie.
- Ing. Malárik,  riaditeľ CVČ,  informoval o situácii v CVČ. . Situácia sa zrejme vyjasní po apríli 2013.

K bodu 6  Záver.    Predsedníčka poďakovala prítomným za aktívnu účasť, a zasadnutie komisie ukončila.