Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 05.05.2011 - 09:44  //  aktualizácia: 23.11.2011 - 09:49  //  zobrazené: 1925

02/2011 zasadnutie komisie školstva

číslo: 02/2011  |  dátum konania: 28.04.2011

Zasadnutie komisie otvoril, vzhľadom na neskorší príchod predsedníčky komisie, podpredseda Mgr. Morávek. Po príchode prevzala vedenie zasadnutia komisie Ing. Psotová. Prítomní podľa prezenčnej listiny. Mgr. Morávek privítal nových členov komisie Mgr. Krisztínu Szás,  Mgr. Alenu Demkovú a pozvané riaditeľky materských škôl

Schválený program zasadnutia
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
3. Problematika materských škôl
4. Správy o rozbore  hospodárenia škôl za rok 2010
5.  Aktuálne informácie
6.  Záver

K bodu 2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia previedol tajomník komisie              M. Vrbovský
Návrh rozpočtu na rok 2011 Pr. 9 vzdelávanie ?
Uznesenie č. 2/3/2011 Komisia školstva prerokovala návrh rozpočtu v Programe  9 vzdelávanie na rok 2011 s výhľadom na roky 2012 a 2013. Odporúča MsZ schváliť rozpočet v programe 9 vzdelávanie podľa predloženého návrhu. 
Splnenie .  MsZ dňa 24. 3. 2011 schválilo rozpočet Pr. 9. vzdelávanie podľa predloženého návrhu

Okresné oslavy Dňa učiteľov
Uznesenie č. 3/3/2011:  Komisia školstva prerokovala návrh. Súhlasí s navrhovaným organizačným a finančným zabezpečením okresných osláv Dňa učiteľov 30. 3. 2011. Odporúča realizovať oslavy podľa predloženého návrhu.
Splnenie  : Okresné oslavy sa uskutočnili 30.3.2011 podľa predloženého návrhu.

Návrh na doplnenie komisie školstva.
Uznesenie č.  5/3/2011 : Komisia školstva navrhuje MsZ doplniť členov komisie. Za kandidátov na členstvo v komisii odporúča Mgr. Krisztínu Száz a Mgr. Alenu Demkovú.
Splnenie : MsZ zvolili dňa 24.3.2011 Mgr. Krisztínu Száz a Mgr. Alenu Demkovú za členky Komisie školstva pri MsZ v Šali.

Prijímanie detí do MŠ
Požiadavka   Na aprílové zasadnutie  za účasti riaditeliek MŠ,  na základe výsledkov prijímania a demografického vývoja  predloží SŠÚ návrh na  perspektívnu potrebu priestorov pre MŠ.
Splnenie: Návrh predložený  
 Uznesenie č. 7/3/2011 : Komisia školstva odporúča, aby sa urýchlila rekonštrukcia ZŠ s MŠ a VaVJM s úpravou fasády. Žiada, aby budova bývalej MŠ Palárika zostala v majetku mesta pre účely školstva (premiestnenie ZUŠ a potrebu tried pre MŠ v prípade nárastu počtu detí). Prenájmy časove viazať s prihliadnutím na uvedené využitie .
Plnenie:  MsZ potvrdilo uznesenie, ktorým sa budova bývalej MŠ Palárika ponecháva pre potreby školstva . Pokračovanie rekonštrukcie ZŠ s MŠ s VaVJM  a bývalej MŠ Palárika pre potreby ZUŠ a MŠ pri ZŠ s VaVJM  z hľadiska termínov nie je zatiaľ doriešené
- V ďalšej časti sa prediskutoval problém starostlivosti a pomoci deťom v pestúnskej starostlivosti p. Daniela. Na základe zistenia potrebných podkladov  sa zvážia možnosti pomoci.
- Pre lepšiu informovanosť rodičov bol navrhnutý systém elektronickej žiackej knižky v rámci programu AsC agenda, ktorý majú školy k dispozícii. Návrh bude prerokovaný s riaditeľmi škôl s postupnou realizáciou.
Plnenie : Ústne informoval Vrbovský. Členovia zobrali informáciu na vedomie.

Uznesenie  č. 1/4/2011 Komisia školstva berie informáciu o plnení  uznesení na vedomie a konštatuje  splnenie uznesení.
Za: 8  Zdržal : 0  Proti: 0

K bodu 3 Problematika materských škôl
Podkladový materiál poslaný členom komisie a MŠ
V komentári úvodnom slove M. Vrbovský podrobne vysvetlil situáciu z hľadiska priestorovej analýzy, príčinnosti zvýšeného počtu žiadostí a navrhol riešenie prekonzultované s riaditeľmi škôl a vedením mesta. V krátkosti zhodnotil výchovno ? vzdelávacie výsledky na základe hodnotenia ŠŠI.
V diskusii sa Mgr. Bajlová, riaditeľka SŠ Krátka vyjadrila k umiestneniu a ďalšiemu prenájmu autistickej triedy v ZŠ Hollého, vzhľadom na alternatívu využitia týchto priestorov pre MŠ Hollého. Z diskusie vyplynul návrh na spoločné stretnutie zainteresovaných, keďže SŠ Krátka je v zriaďovateľskej pôsobnosti KŠÚ Nitra a doriešiť problém.
Uznesenie č. 2/4/2011 :  KŠ berie na vedomie. Konštatuje veľmi dobrú a dobrú úroveň riadenia, podmienok a úrovne výchovno ? vzdelávacieho procesu v MŠ.
Odporúča premiestnenie  a vytvorenie tried s primeraným priestorovým, finančným a personálnym zabezpečením  v školskom roku 2011/2012 nasledovne :
a)  Premiestnenie MŠ pri ZŠ s VaVJM do priestorov bývalej MŠ Palárika
b)  Vytvorenie ďalšej triedy MŠ Hollého v priestoroch ZŠ Hollého so zohľadnením priestorov pre SŠ Krátka ? autistické deti
c). vytvorenie triedy v MŠ Družstevná
Za: 8  Zdržal : 0  Proti: 0

K bodu 4 Rozbor hospodárenie vypracované správy a rozbor hospodárenia pre OHaS   MsÚ v Šali  za jednotlivé školy bol  poslaný členom komisie.
V úvode podal M. Vrbovský informáciu o hospodárení škôl a školských zariadení v globále. V diskusii Mgr. Morávek poukázal na nedostatky a rozdielnosť v rozbore za jednotlivé školy. Navrhol jednotnú osnovu rozboru hospodárnosti kvôli prehľadnosti. Požiadavku podporili aj ostatní členovia komisie
Uznesenie č. 3/4/2011 :  KŠ berie rozbor hospodárenie  za rok 2010  na školách a školských zariadeniach na vedomie. Odporúča SŚÚ upozorniť školy na nedostatky a v spolupráci s OHaS a školami vypracovať jednotnú osnovu a usmerniť školy pri vypracovaní rozboru hospodárenia.
Za: 9  Zdržal : 0  Proti: 0

K bodu 5  aktuálne informácie .
M. Vrbovský informoval:
-  o akciách a podujatiach  ( metodické podujatia- semináre MS, zač. učitelia, sekcie, seminár k požívaniu interaktívnych tabúľ.....)
- o   problematike vzdelávania , dopravná súťaž, PZ - prevencia                         
-  uskutočnilo sa  ustanovujúce zasadnutie MsŠR za predsedu bol zvolený  Mgr. Lacko  
-   výsledky testovania  žiakov 9. ročníka.
V diskusii boli pozitívne hodnotené výsledky, ktoré školy dosiahli okrem ZŠ Hollého ZŠ s MŠ s VaVJM v matematike. Zrejme príčina nie je len  v sociálnom  a mentálnom  zázemí žiakov.  Ak ide o dlhodobý problém je potrebná analýza a prijatie opatrení na zlepšenie výsledkov. 
Uznesenie č.4./4/2011 :  KŠ berie na vedomie. Žiada riaditeľov ZŠ Hollého a ZŠ s MŠ s VaVJM vypracovať analýzu príčin dlhodobo slabších výsledkov v testovaní žiakov 9. ročníka a prijať opatrenia na zlepšenie výsledkov. Pozvať riaditeľov uvedených škôl na zasadnutie komisie školstva na prerokovanie uvedených materiálov
PaedDr. Botorčeová informovala o záujme žiakov o štúdium na stredných školách v Šali. Konštatovala že takmer 50 %  má záujem o SŠ mimo okresu. Problémy sú so žiakmi, ktorý odídu na súkromné SŠ a potom v priebehu roka chcú zmeniť školu. Je to po eduzbere a na takto prijatého žiaka škola nedostane finančné prostriedky.

K bodu 6 Záver . Predsedníčka poďakovala prítomným za aktívnu účasť a zasadnutie ukončila.