Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 11.07.2016 - 09:48  //  aktualizácia: 11.07.2016 - 10:48  //  zobrazené: 7272

Ťahali kamión a dvíhali stovky kíl

Tento víkend patril okrem detského ihriska Žihadielka aj najsilnejším mužom a ženám. V priestoroch šalianskeho amfiteátra sa konal 2. medzinárodný ročník Strongman – Strongwoman.

Podujatie slávnostne otvorila viceprimátorka Šale Danica Lehocká a cez jednotlivé disciplíny sprevádzal divákov známy český športovec, Strongman&Powerlifter - Jiří Tkadlčík. Súčasťou bohatého programu bol aj pokus o zápis do knihy rekordov v tlaku s kládou.

Desiatky návštevníkov sa v sobotu zúčastnilo na tomto výnimočnom športovom podujatí, kde siláci a siláčky zo Slovenska, Čiech a Maďarska súťažili v disciplínach ako napríklad ťahanie 8-tonového kamiónu, zdvíhanie betónových gulí a pneumatík, či mŕtvy ťah na maximum. Povedomie o športe v našom regióne zvyšujú aj miestni, šalianski reprezentanti. Silák Mário Fuska sa umiestnil na krásnom  7. mieste a Gabriela Bullová v kategórii žien skončila dokonca druhá.

„Tento šport trénujem len dva mesiace, predtým som chodila len tak, ako každý normálny človek do posilňovne. Je to síce už moja tretia súťaž, ale na túto v Šali som sa poctivo pripravovala, lebo predsa som doma, čiže je to pre mňa dôležitejšie ako niekde vonku. Najviac sa mi páči disciplína ťahanie auta a axel.“

Súťažiaci Pavel Košťál z Čiech sa zase podľa svojich slov najviac tešil na ťahanie kamiónu. „To je taká dýchacia disciplína, a ešte mŕtvy ťah mám rád. Najväčšiu váhu, čo som dvihol, bolo asi 300 kg, dva kufre po 150kg.“ Ťahanie kamiónu ako divácky najatraktívnejšiu disciplínu si odvážlivci mohli vyskúšať aj na vlastnej koži. Najstarším účastníkom bol až 61-ročný Ondrej Döme z Nových Zámkov, druhý na majstrovstvách sveta v Powerliftingu a Majster Európy z roku 2008, ktorý sa silovému športu venuje už 45 rokov.

Jednou z významných udalostí na sobotňajšom podujatí bol aj pokus o česko-slovenský rekord v tlaku s kládou, kde silák František Piros za povzbudzovania divákov dvihol kládu s váhou až 193 kg. Ako sám povedal, „budúci rok to bude až 200kg!“ Organizátori tak tento čoraz obľúbenejší šport predviedli desiatkam nadšených divákov už po druhý krát a veria, že ďalšie ročníky budú minimálne takto úspešné.

 

Alexandra Szabová