Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 02.08.2013 - 12:38  //  aktualizácia: 02.08.2013 - 12:41  //  zobrazené: 1654

Prírodovedné vzdelávanie v materských školách

V priebehu školského roka 2013/2014 sa bude v Šali realizovať akreditované školenie pre učiteľov materských škôl, zamerané na počiatočný rozvoj prírodovednej gramotnosti detí predškolského veku.   Vzdelávanie s názvom Implementácia výskumne ladenej koncepcie do predškolského prírodovedného vzdelávania (projekt Fibonacci), bude uskutočnené na základe spolupráci medzi organizáciou Spoločnosť pre predškolskú výchovu, Spoločným školským úradom v Šali a Trnavskou univerzitou.

„Projekt Fibonacci sa zameriava na podporu prírodovedného vzdelávania v predškolských zariadeniach a to takým spôsobom, aby sa dieťa naučilo pozorovať, klásť si otázky a chápať veci, ktoré ho obklopujú. Učí deti experimentovať a rozvíja ich schopnosť vedecky premýšľať a argumentovať. Obsah prírodovedného vzdelávania sa sústreďuje na vysvetľovanie vecí, ktoré deti bežne pozorujú, pričom sú vedené k vyhľadávaniu otázok, k identifikácii jednoduchých výskumných problémov, ktoré formulujú v podobe hypotéz a predpokladov. Hypotézy ďalej testujú napríklad experimentom alebo jednoduchším pozorovaním, vytváraním modelov, hľadaním riešení v dokumentácii, diskusiou s odborníkmi prípadne, realizáciou exkurzie a pod. Za dôležitú súčasť vzdelávacieho procesu je považovaná diskusia medzi deťmi, pri ktorej sa učia s usmernením pedagóga vedecky argumentovať a správne vyjadrovať výsledky svojich pozorovaní, experimentov a iných výskumných aktivít. Pri použití uvedených výskumných aktivít v pedagogickom procese deti zistia, že sú schopné vysvetliť si pozorované javy prostredníctvom svojich vlastných schopností, čím sa efektívne rozvíja ich motivácia k ďalšiemu vzdelávaniu v oblasti prírodných vied.“

Učiteľom sa tým ponúkla možnosť aktívne participovať v projekte Fibonacci a prispievať tak k celkovej inovatívnej zmene prírodovedného vzdelávania v našom meste v súlade s európskymi preferenciami vo vyučovacích prístupoch.