Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 11.11.2018 - 13:09  //  aktualizácia: 12.11.2018 - 08:26  //  zobrazené: 1938

K Pamätníku sme položili veniec z vlčích makov

Pri príležitosti 100.výročia od konca 1.svetovej vojny si Deň veteránov primomenuli aj Šaľania. Adriana Keszeliová na úvod zarecitovala báseň V poliach Flámska, ktorá sa stala symbolom Dňa veteránov na celom svete. V roku 1915 ju napísal kanadský lekár John McCrae. Opisuje v nej utrpenie vojakov na flámskych poliach, kde rástli divé maky. Na poliach, kde napokon spočinuli.

Adriana Keszeliová, recitovala báseň V poliach Flámska.

Presne pred 100 rokmi, 11.novembra 1918, o piatej hodine ráno vo francúzskom meste Compiegne podpísali Spojenci s Nemeckom vojnové prímerie, ktoré začalo platiť o 11-tej hodine. Dohoda znamenala koniec svetovej vojny, najskôr na západnom fronte, neskôr na celom svete. V prvej svetovej vojne zahynulo viac ako 8,5 milióna vojakov, ďalších viac ako 20 miliónov bolo zranených alebo zmrzačených.  Prvá svetová vojna pripravila niektoré krajiny o celú generáciu mužov. Obeťami vojnového konfliktu sa stali i naši rodáci. Dokázateľne zomrelo v rokoch 1914 - 1918 minimálne 125 Šaľanov a minimálne 11 obyvateľov Veče.

Pietnu spomienku moderoval Mgr.Miroslav Demín, člen Komisie kultúry a CR pri MsZ v Šali.

Koniec 1.svetovej vojny, respektíve Veľkej vojny, ako bola nazývaná znamenal rozpad monarchie a vznik nových štátov, medzi inými i vznik demokratického Československa. Prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov. Vojnové udalosti a jej politické následky preto musíme vnímať komplexne a v dejinných súvislostiach.

Prítomným sa prihovoril aj Mgr.Jozef Belický, primátor mesta. Primomenul ukrutnosť a ohavnosť 1.svetovej vojny. Mier však znamenal slobodu a rozpad monarchie, teda novú cestu pre Slovákov v prvej Československej republike.

Primátor položil veniec z vlčích makov k Pomníku obetiam vojen spolu s Júliusom Morávkom, predsedom Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ.

Myšlienka pripomínania si 11.novembra vznikla už v roku 1919, rok po podpise prímeria. Prvá spomienka sa konala v Londýne, Paríži ale i iných svetových mestách. 11.november oficiálne vyhlásil americký prezident Woodrow Wilson za Deň prímeria, neskôr bol premenovaný na Deň veteránov. 11.november je ale známy aj ako Deň spomienok či Deň vlčích makov, keďže jeho symbolom sú kvety vlčieho maku. Symbolika má pôvod v básni In Flander fields, čo v preklade znamená V poliach Flámska.  Vznikla v roku 1915, keď sa jej autor, kanadský lekár John McCrae zúčastnil veľkej krvavej bitky na západe Flámska, kde o životy prišli desaťtisíce vojakov. Bolo to pri mestečku Ypres, kde Nemci prvý raz použili zákerný bojový plyn Yperit. Báseň o vlčích makoch autor napísal na papierik, ktorý napokon zahodil. O tom, že sa stane symbolom Dňa veteránov rozhodla náhoda. Papierik s  básňou totiž našiel okoloidúci dôstojník. Báseň poslal do Anglicka, kde ju prvý raz publikovali. Od roku 1921 je vlčí mak symbolom 11.novembra.

Dnes môžeme vidieť kvety vlčieho maku pri spomienkach vo väčšine demokratických krajín, ktoré boli zatiahnuté do svetových vojen. V posledných rokoch si tradícia nachádza svoje miesto aj na Slovensku. 11.novembra 2018 aj v našom meste.

Na záver stretnutia, na ktorom sa zúťastnilo niekoľko desiatok Šaľanov, predniesol ďakovnú modlitbu kaplán Mgr. Štefan Gago. Kvietky vlčích makov na dekorovanie prítomných organizátorom venovala Únia vojnových veteránov Slovenska.

-eS-

Prítomní dostali na pamiatku obrázok šalianskeho výtvarníka Františka Tótha.

O histórii Pamätníka obetiam vojen sa dočítate tu: https://sala.sk/clanok/pomnik-obetiam-vojen

Fotogalériu Juraja Cisára si môžete pozrieť tu: https://www.facebook.com/pg/fotografjurajcisar/photos/?tab=album&album_id=1275965145878579