Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 15.07.2014 - 08:33  //  aktualizácia: 15.07.2014 - 08:42  //  zobrazené: 1255

Počas Šalianskych slávností sa aj tvorilo

 

V dňoch 27. a 28. 6. 2014 sa v meste Šaľa konali Šalianske slávnosti spojené s jarmokom tradičných remesiel, ktoré priniesli nielen pestrý kultúrny program, ale aj množstvo sprievodných podujatí, ktoré obohatili zážitky návštevníkov. Jedným to zaujímavostí tohtoročných slávností boli aktivity v rámci projektu pod názvom Tvorivo tradične aj netradične, ktorý podporil Nadačný fond Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis v rámci druhého ročníka programu Obce bližšie k vám v oblasti kultúry sumou 2 500 EUR.

Tradičné umenie práce s drevom mohli návštevníci podujatia sledovať a obdivovať, resp. komunikovať s rezbármi priamo na Námestí Sv. Trojice, kde sa po predchádzajúcej dvojdňovej príprave v areáli zimného štadióna dokončovali prvé štyri sochy do nového betlehema v životnej veľkosti. Pod rukami Adama Bakoša vznikla socha Panny Márie s Ježiškom v jasličkách, sochu sv. Jozefa vytváral Franciszek Piecha, z Poľska. V rámci projektu sme mali možnosť vytvoriť ešte ďalšie dve postavy a to dvoch kráľov, na ktorých pracovali Branislav Petráš a Mgr. art. Robert Smrčák. Na výrobu sôch bola použitá topoľová guľatina. Samotní rezbári sa stretli s veľmi pozitívnymi reakciami, ľudia sa sôch chceli dotýkať, po ich finalizácii sa s nimi fotili, hladkali, ale najviac ich prekvapila staršia obyvateľka mesta, ktorá sa vyjadrila, že síce má vyše 80 rokov, ale takého niečo v Šali ešte nezažila. Námestím bolo cítiť piliny a vôňu dreva a ešte viac pohľady zvedavosti, či uznania majstrovského umenia rezbárov. Umelecké diela z dreva boli prvotne ošetrené a odvezené z Námestia Sv. Trojice, kam by sa mali vrátiť v predvianočnom období. Trvalý prínos projektu budú môcť Šaľania a ďalší návštevníci mesta obdivovať ešte niekoľko rokov. Postavy betlehema chceme v budúcnosti doplniť o ďalšie postavy a sochy zvieratiek.

V priestoroch Domu ľudového bývania, v ktorom napriek tomu, že je lokalizovaný v centre mesta, vládne atmosféra pohody a pokoja, dobrovoľníci v rámci tvorivého programu slávností vtiahli širokú verejnosť, ale najmä celé skupinky rodín do aktívnej kultúry a netradičných remesiel či techník. Pod vedením šikovných Šalianok mnohí, malí aj veľkí, objavili v sebe tvorivého ducha, vyskúšali si techniky maľby na hodváb, patchworku a enkaustiku, rôzne tvorivé aktivity pre deti a tiež prácu s drôtikom cez dobrovoľníkov za OZ Záhrada a ich zverencov. Touto cestou ďakujeme dobrovoľníčkam, menovite:

Alžbete Hanákovej, Marianne Horňákovej, Miriame Podbehlej, Irene Podbehlej, Eve Jakubec Polákovej, Ľudmile Szalayovej, Valérii Súdorovej, Irene Vozákovej, ďalej Andrei Petrovičovej, Ľudmile Hačkovej, Kataríne Sikoriakovej a ich zverencom Samkovi, Matejovi, Natálke, Alexandrovi a Jakubkovi. Organizačne za mesto Šaľa podujatie zabezpečovali a zároveň pripravili aj tvorivé aktivity pre deti Katarína Gáborová a Mária Šeboková. Zároveň vyjadrujeme poďakovanie Ponitrianskemu múzeu, ktoré sprístupnilo Dom ľudového bývania pre realizáciu tohto projektu a zároveň otvorilo všetky priestory „domčeka“ bezplatne pre verejnosť, pričom jeho pracovníčky ochotne poskytli sprievod pre návštevníkov.

Po skončení slávností budú vytvorené diela vystavené pre verejnosť v rámci tematických výstav počas kultúrneho leta (okrem sôch) v priestoroch KS Večierka. Všetky materiálne pomôcky zakúpené v rámci projektu ostanú pre potreby ďalších tvorivých dielní počas kultúrneho leta, alebo prázdninových aktivít detí. Zároveň diela po skončení výstavy budú môcť byť vydražené alebo počas vianočných trhov predané a výťažok z predaja bude venovaný na charitatívne účely – napr. pomôcky pre postihnuté deti v OZ Záhrada, a tak sa znásobí efekt prínosu projektu.

Tento projekt podporil Nadačný fond Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis.

Kontakt: Ing. Eliška Vargová, OSaKČ,
Mestský úrad Šaľa, e-mail: mesto@sala.sk, tel. 031/7705981-4 kl. 223, 7705985, 0903649933