Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 29.10.2014 - 08:26  //  aktualizácia: 30.10.2014 - 08:12  //  zobrazené: 1142

Džezáky Šaľa 2014 – II. šaliansky džezový festival

Džezáky Šaľa 2014 – II. šaliansky džezový festival

ako autochtónny hudobný koncept, organizačne a realizačne zabezpečený Občianskym združením MACEVA v Šali:

  • propaguje formálnu, resp. obsahovú (štýlovú) rozmanitosť džezovej hudby,
  • prezentuje džez ako kultúrno-umelecký a sociálny fenomén,
  • akcentuje špecifický výchovno-vzdelávací status džezu (mládež ako predmet záujmu, resp. džez ako generačné spojivo).

Tradičnými cieľovými prioritami zostávajú:

  • poskytnúť dostatočne vygenerovanému a hudobne fundovanému, diváckemu zázemiu, primeraný priestor na plnohodnotnú kultúrno-spoločenskú sebarealizáciu,
  • profilovať akciu ako originálny umelecký projekt (miestny/regionálny rozmer),
  • stabilizovať postavenie podujatia, v dlhodobejšom horizonte, ako „friendly“ orientovanej, hudobnej aktivity.

Kontakt:

Rudolf Kuklovský

rudo@kuklovsky.sk

+421903511575

 

Interpreti:

Jazz & More feat. Shauli Einav (SK/Izrael)

Hudobné zoskupenie mladých, talentovaných hudobníkov, ktorého repertoár pozostáva    z vlastnej tvorby, tradičných džezových štandardov a originálnych úprav rockových skladieb. Na hudobný prejav formácie má rozhodujúci vplyv osobnosť jedného z najlepších slovenských gitaristov, Samuela Marinčáka. Vďaka tejto skutočnosti je pre skupinu typická štýlová rozmanitosť, navonok neortodoxne znejúci džezový charakter tvorivých výstupov, kompozičná autenticita a originalita (autorom Samuel Marinčák).

Shauli Einav, saxofonista, aranžér a skladateľ, patrí k mladej generácii vynikajúcich izraelských džezmenov. Prezentuje sa výnimočnou virtuozitou a prezentačnou eleganciou. Je absolventom prestížnej Eastman School of Music v New Yorku. Hral s radou súčasných džezových hviezd, ako sú napr. Avishai Cohen, Shai Maestro, Dave Liebman, Frank Gambale.

Zloženie Jazz & More:

Samuel Marinčák, gitara

Branislav Valanský, basgitara

Pavol Šarišský, bicie

 

PaCoRa Trio (SK)

Hudba skupiny je postavená na vyváženom prelínaní džezu a folklóru, podfarbená prvkami vážnej hudby. Jej repertoár tvoria vlastné kompozície a originálne úpravy džezových štandardov. K inšpiračným zdrojom tvorby formácie patrí okrem džezu, tiež swingová tradícia, slovenský folklór, world music, fusion, funky, ako aj tradičná moldavská ľudová hudba. Typickým znakom skupiny je fenomenálna technická virtuozita, výnimočné improvizačné schopnosti, „hráčska“ kreativita, muzikantská noblesa a inteligencia všetkých troch jej členov.

Zloženie:

Stanislav Palúch, husle

Marcel Commendant, cimbal

Róbert Ragan, kontrabas

 

Tomáš Jochmann Trio (SK/CZ)

Tomáš Jochmann patrí medzi najväčšie talenty slovenského džezu a je jeden                           z najžiadanejších klaviristov súčasnej českej džezovej scény. Formácia patrí k vyhľadávaným (sprievodným) zoskupeniam zo strany svetových džezových osobností, pre ich brilantnú súhru, vynikajúcu techniku a žánrovú všestrannosť. Členovia džezového zoskupenia sa identifikovali s Jochmannovou filozofiou, ktorá vychádza z lásky k džezu a rešpektácie jeho autentických koreňov. 

Zloženie:

Tomáš Jochmann, klavír

Marek Urbánek, bicie

Miloš Klápště, kontrabas

 

Andrej Karlik Project (SK)

Skupina vznikla na základe spolupráce gitaristu The Illusions Trio, Andreja Karlika a basgitaristu IMT Smile, Lukáša Kolivošku, ako voľný projekt, orientujúci sa na vlastné kompozičné schémy v štýle art rock, groove, moderného džezu a popu. Základom ich tvorby sú prvky experimentálnej improvizácie, nevtieravá spontánnosť, emocionalita, doplnené o mladícku dravosť. Ďalšou výraznou osobnosťou formácie je jeden z najlepších multižánrových bubeníkov česko-slovenskej džezovej scény, Daniel Šoltis. Mužskej časti svojim talentom významne sekunduje speváčka Táňa Hicová.

Zloženie:

Andrej Karlik, gitara, spev

Lukáš ,,Kolja,, Kolivoška, basgitara

Daniel Šoltis, bicie

Tatiana Hicová, spev

 

Prílohy

Plagát

(pdf - 3.03 MB)