Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 21.12.2019 - 10:44  //  aktualizácia: 21.12.2019 - 10:53  //  zobrazené: 965

Témy, ktorými sa zaoberali členovia komisie

Čo boli najdôležitejšie témy, ktorými sa zaoberala Vaša komisia? 

Komisia životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti bola konštituovaná na prvom riadnom zasadnutí MsZ dňa 7.2.2019. Spolu zasadala 10 krát. Najčastejšími témami komisie bola bezpečnostná situácia v meste, projekt Islandského modelu efektívnej prevencie /IMEP/, odpadové hospodárstvo, čistota v meste a výsadba zelene. Na každom stretnutí komisie boli jej členovia oboznámení príslušníkom MsP o bezpečnostnej situácii za daný mesiac. Najčastejšie boli riešené priestupky týkajúce sa najmä cestnej premávky, verejného poriadku a porušovania VZN. Častou témou, ktorou sa komisia zaoberala aj na základe odozvy občanov boli smeti a odpadové hospodárstvo. Išlo najmä o čistotu kontajnerových stojísk a pravidelnosť vývozu odpadu. Členovia komisie v rámci svojho rajónu kontrolovali (fotili) stojiská prípadné nahlásenia nedostatkov od občanov, ktoré boli následne prehodnotené na zasadnutiach komisie a podnety boli postúpené kompetentným na mestský úrad. ktorý zjednali nápravu. Na základe mnohých podnetov od občanov ohľadom zvyšovania daní za komunálny odpad, komisia konštatovala nedostatočnú osvetu v tejto oblasti smerom k občanom. Ďalšou z tém v oblasti životného prostredia bol: lesopark, výrub stromov na pláži a výsadba nových stromov. Komisia tiež riešila podnety od občanov, ktorí poukazovali na potrebu výsadby stromov či kríkov vo svojom okolí a boli ochotní si ich aj sami vysadiť a na mnohých miestach sa to podarilo aj zrealizovať. Členovia komisie prostredníctvom OZ Petra Bošňáka a jeho členov pod vedením Gabriely Lackovej prispeli ku skultúrneniu priestoru  okolo železničnej stanice  vyzbieraním odpadkov, a výsadbou zelene, kde boli nápomocní aj ľudia bez domova.

Dôležitou témou bola aj oblasť prevencie zameraná na kriminalitu mládeže a inú protispoločenskú činnosť v podmienkach mesta Šaľa. Ako je verejnosti dobre známe naše mesto sa zapojilo do medzinárodného Islandského modelu efektívnej prevencie. V roku 2019 sa činnosť v tejto oblasti odvíjala v zmysle záverov úvodnej konferencie z roku 2017 v Šali. Celkovo prebiehala permanentná efektívna spolupráca mesta, mestskej polície, CVČ a iných kompetentných inštitúcií so školami, školskými zariadeniami čiže s deťmi a mládežou. Dobre sa rozvíja aj činnosť mládežníckeho parlamentu, ktorého založenie iniciovali práve členovia našej komisie spolu s Centrom voľného času (CVČ). V mesiaci september odštartoval dlhodobý projekt Sila Zvyku.

Ako hodnotíte činnosť komisie za rok 2019?

Za rok 2019 hodnotím činnosť komisie pozitívne, nakoľko naša práca nespočívala len na zasadnutiach ale bola to aj práca v teréne, kde sme zistené poznatky na zasadnutiach rozdiskutovali a odporúčali sme návrh opatrení pre mestské zastupiteľstvo, taktiež sme zaujímali stanoviská k materiálom predkladaných na zasadnutia mestského zastupiteľstva. Všetci členovia sa v roku 2019 aktívne zapájali do činností komisie.


RSDr. Peter Gomboš, predseda komisie