Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 24.05.2018 - 10:43  //  aktualizácia: 24.05.2018 - 14:16  //  zobrazené: 1535

Ženy so striebrom, muži nakoniec štvrtí

Dráma s nešťastným koncom

HK Slovan Duslo Šaľa – Iuventa Michalovce 25:27 (13:14)

DUSLO: Haládiková, Ladicsová, Krebsová - Trochtová 5, Rácková 1, Špendlová, Königová 1, Pócsíková 3/1, Greštiaková, Bahýlová 10/1, Némethová 2, Vargová 1, Kurňavová, Tisajová, Bujnochová 2. tréner Ján Lukačin.
IUVENTA: Fiľková -Trehubová 8/1, Holešová 5, Kišíková 5, Wöllingerová 4/1, Trúnková 3, Rebičová 1, Čovičová 1. Tréner Ján Packa

R: Mandák a Rudinský – 700 divákov, vylúčené: 2:6, ČK: 58. Wöllingerová, 7m hody: 5/2 - 3/2. Konečný stav finálovej série 0:3, Iuventa obhájila majstrovský titul, Duslo obhájilo striebro.

Domáci kolektív nastúpil k tretiemu finálovému duelu citeľne oslabený, keď pre zlomeninu ruky (poznámka: ihlica) chýbala druhá najlepšia strelkyňa MOL ligy Lívia Klučková (195 gólov) a na viac aj najlepšia exekútorka pokutových hodov (76 gólov).
Hostky išli do vedenia slovenskou reprezentantkou Fiĺkovou – Trehubovou, ale jej kolegyňa z reprezentácie Bujnochová okamžite vyrovnala. O pár sekúnd neskôr hodila sedmičku do žrde Vargová  a v prvých 10 minútach sa oba kolektívy striedali vo vedení o gól (poznámka: tri góly vsietila pivotka Trochtová). Od stavu 5:5 získala Iuventa prvý krát dvojgólový náskok 5:7 po góloch Holešovej a Kišíkovej. Za tohto stavu vyvolal búrku nevôle nešetrný zákrok Rebičovej (poznámka: s 54 minútami bola najtrestanejšou hráčkou základnej časti medzinárodnej súťaže) na Némethovú, za ktorý sa malo v rukách arbitrov červenať. Duslo však zabralo a presných zásahoch Pócsikovej a výborne hrajúcej Bahýlovej bolo vyrovnané 7:7 a to ešte legionárka Antičová, ktorá bola veľkou oporou Iuventy  vyrazila pokutový hod Bahýlovej. Za tohto stavu sa vyznamenala aj domáca Haládiková, keď zneškodnila sedmičku Wöllingerovej. Hostky stále viedli a v 27. minúte po góle Holešovej už 10:14. Následne prišiel pre chemičky ďalší úder, keď po zrážke s obranou súpera musela opustiť palubovka opora mužstva Bujnochová a zdalo sa, že o osude duelu a finálovej série je rozhodnuté. Domáci tréner Lukačin (poznámka: po viacerých protestoch videl v dueli žltú kartu a družstvo dostalo aj trest) však dokázal vybičovať kolektív, ktorý v závere po dvoch góloch Bahýlovej (poznámka: s 10 gólmi bola najlepšou strelkyňou zápasu) znížil na rozdiel gólu.

Aj po obrátke mala Iuventa neustále náskok 1 – 2 gólov, v 40. minúte dokonca viedla 16:19, ale citeľne oslabený šaliansky kolektív bojoval. Góly Némethovej a Bahýlovou v 44. minúte opäť znamenali vyrovnanie skóre. Tréner hostí Ján Packa, rodák z neďalekých Vlčian (poznámka: viac rokov úspešne pôsobil aj v Šali) dokázal v play – off strelecky prebudiť Fiľkovú – Trehubovú, ktorá dvomi gólmi dostala favorita do vedenia. V 48. minúte bolo v hale opäť „veselo“, keď po evidentnom nepotrestanom faule na Bahýlovú (zostala otrasená ležať v brankovisku) sa dostali hostky k lopte a z trháku pridala Holešová 22 gól. Domáci z mobilizovali všetky sily a v 50. minúte vyrovnali Ráckovou na 23:23. Za tohto stavu chytila Antičová ďalší pokutový hod Bahýlovej, ale zásluhou Pócsikovej predsa len išlo Duslo do vedenia 24:23.  Záver bol nesmierne dramatický. Hostky nielenže vyrovnali, ale vďaka Holešovej aj išli do vedenia. Strelecky disponovaná Bahýlová ešte vyrovnala na 25:25 a na viac hostky dohrávali v závere bez Wöllingerovej (červená karta). Skúsený celok hostí však v oslabení išiel do vedenia o gól, Vargová 15 sekúnd pred koncom po trháku nastrelila Antičovú (poznámka: v prípade remízy by sa nepredlžovalo a diváci mohli vidieť aspoň sedem metrové hody) a z kontry najlepšia strelkyňa hostí rozhodla o ukončení finálovej série. Hostky sa tešili z 10 majstrovského titulu v rade, z pohára a medailí, ktoré im odovzdalo vedenie SHZ predseda Jaroslav Holeša a Arnold Kelecsényi. Domáce sa dočkali striebra (poznámka: rovnako ako pred rokom) a zaslúžených veľkých ovácií od vynikajúceho obecenstva. Dievčatá vďaka Vám !                  
                                                                            JOZEF SKLENÁR

                                             + + + + + 

Bronz bol na dosah 

MŠK Považská Bystrica - HKM Šaľa 30:26 (16:13)

R: Budzák – Záhradník, 520 divákov, vylúčení: 6 – 4, pok. hody: 4/4 – 3/3.

MŠK: Pupík 12, Vallo 8/2, Š. Macháč 4, Jurák 3, M. Kozák 2/2, Tumidalský 1. Tréner: V. Straka.   

HKM: Fabián, Repáň, A. Klačko – Meľnyk 5, Guzy 5/3, Michniewicz 3,  Krokavec, Moravec, T. Mažár 2, Szapu 3, Polakovič 6, Vadkerti 2, Percze, Dudáš, Gorbunovs. Tréner Ján Kolesár.

Priebeh: 3:1, 5:4, 11:10, 13:13 – 16:13 – 16:15, 21:17,  25:22, 29:26 – 30:26 - .  
Konečný stav série v boji o tretie miesto je 3:2. Bronz vybojovala Považská Bystrica (poznámka: bolo to po deviatich rokoch), naši hádzanári skončili v 10 člennom Extra ligovom peletóne na 4. mieste.

K rozhodujúcemu piatemu zápasu o tretie miesto cestovali naši hráči na Považie bez najlepšiehuo strelca HKM F. Šulca ml. a samozrejme bez dlho dobo zraneného brankára legionára Nungovitcha, ale s úmyslom zabojovať o bronzový kov. Domáci, ktorí sa už tri razy tešili z titulu majstra Slovenska (v rokoch 2002, 2003 a 2006) vstúpili do zápasu lepšie, keď viedli v úvode 4:1, ale naši chlapci dokázali so súperom najmä v I. polčase hrať skoro vyrovnanú partiu (poznámka: v 26. minúte bol stav 13:13). Naša defenzíva si nevedela po obrátke poradiť so skúseným Pupíkom, ktorý strelil do šalianskej siete 12 projektilov (poznámka: ďalších 8 pridal Vallo), domáci získali rozhodujúci náskok (v 47. minúte bolo 25:20), ktorý im nakoniec stačil k zisku tretieho miesta.

Nebyť niekoľkých zaváhaní v základnej časti (poznámka: prehra na domácej palubovke v základnej časti súťaže s rezervou Prešova, alebo s bratislavskými policajtmi v nadstavbe) mohla mať Šaľa o niekoľko bodov viac a tým aj lepšiu štartovaciu plochu pred play off. Naši chlapci si zaslúžia pochvalu, za úspešnú reprezentáciu klubu v majstrovskom ročníku 20178/2918 hádzanárskej Slovnaft Extraligy.

Poznámka: k bilancovaniu oboch šalianskych hádzanárskych družstiev v republikových súťažiach sa ešte vrátime.                                                                                                                                                                                                                                                                                      JOZEF SKLENÁR