Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 03.03.2022 - 14:55  //  aktualizácia: 03.03.2022 - 15:22  //  zobrazené: 1157

ZBIERKA: Partnerské mesto pomáha viac ako dvom tisíckam ľudí

Naše partnerské mesto na Ukrajine zažíva strach, jeho obyvatelia napriek tomu pomáhajú tým, ktorí utekajú priamo z vojny. Dnes nám povedali, že poskytujú útočisko približne 2000 vojnovým utečencom, preto nás prosia o ďalšiu materiálnu pomoc.

V partnerskom meste Mohyliv Podolskiy síce nie sú priame útoky, ako nám situáciu opisovali, "nad hlavami im lietajú stíhačky a ľudia sú vystrašení". Do ich mesta prúdi množstvo ľudí z iných miest, ktoré zasahujú priame bombové útoky. Stále platí potreba vankúšov, prikrývok, ale potrebovali by aj termosky, karimatky či deky a obliečky. Okrem toho sa im zídu trvanlivé potraviny počnúc od paštét cez konzervy až po detské výživy či umelé mlieka pre najmenších. Majú nedostatok obväzov, bežných zdravotníckych pomôcok a chýba aj drogéria. Prosíme obyvateľov, aby svoju pomoc sústredili práve na tieto druhy tovarov.

Primátor Šale Jozef Belický potvrdil, že zbierka bude prebiehať aj počas víkendu, aby ľudia mali možnosť veci odovzdať. Môžu tak urobiť v Kultúrnom dome vo Veči počas soboty aj nedele od 10.00 do 17.00, personál bude mať prestávku od 13.00 do 14.00 hod. „Vedieme priebežnú evidenciu, z čoho koľko máme, najviac chýbajú trvanlivé potraviny, drogéria, zdravotnícke pomôcky a prikrývky, vankúše. Celoštátne organizácie hlásia dostatok materiálnej pomoci. My chceme poskytnúť adresnú pomoc. Plánujeme ju doručiť priamo nášmu partnerskému mestu na Ukrajine,“ uviedol primátor mesta.

Situácia priamo v našom meste je zatiaľ pokojná, do Šale prišlo zatiaľ menej ako 20 ľudí z Ukrajiny. Snažíme sa postarať sa o každého, väčšina z nich tu má pracujúcich rodinných príslušníkov, ktorí utečencom pomáhajú tiež.

(ek)