Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 09.04.2021 - 13:29  //  aktualizácia: 09.04.2021 - 13:40  //  zobrazené: 2779

Zber zeleného odpadu

Prvý vývoz biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) v roku 2021 v meste Šaľa, ktorý mal byť vyvezený v dňoch 19. - 20.3. 2021 bol zdržaný obrovským vyvážaným množstvom biologicky rozložiteľného odpadu. Z toho dôvodu by sme chceli občanom pripomenúť, že množstvo vyvážaného odpadu od každého domu nie je neobmedzené. Táto služba je výnimočná pre naše mesto, na rozdiel od iných miest, kde si musia občania likvidovať zelený odpad sami.

Aby sme sa vyhli zdržaniam počas ďalších vývozov, žiadame občanov o dodržiavanie nasledujúcich usmernení:

  • jednotlivé typy BRO musia byť vyložené separovane (konáre, tráva, lístie),
  • BRO musí byť umiestnený do vriec, košíkov alebo iných nádob, ktorých hmotnosť nepresiahne 25 kg (nádoby budú po vyprázdnení vrátené ich majiteľom),
  • konáre musia byť postrihané resp. popílené na menšie kusy, musia byť zviazané a hmotnosť jedného zväzku nesmie presiahnuť 25 kg,
  • vykladať sa môže primerané množstvo vyprodukovaného BRO za 1 týždeň,
  • v prípade neprimeraného množstva BRO je nutné zabezpečiť si vlastný odvoz.

Vývoz  biologicky rozložiteľného odpadu bude prebiehať v dňoch:

  • Veča – každý piatok (BRO je potrebné vyložiť najneskôr do 15:00 hod.)
  • Šaľa – každú sobotu (BRO je nutné vyložiť najneskôr do 9:00 hod.)

UPOZORNENIE: Neupravený a neskoro vyložený biologicky rozložiteľný odpad NEBUDE odvezený. Do nasledujúceho zberu je ho potrebné preskladniť na vlastnom pozemku. Ponechanie tohto odpadu na verejnom priestranstve sa podľa platného VZN považuje za nelegálnu skládku a môže byť postihované.

Záhradkárske osady

V záhradkárskych osadách sa bioodpad vhadzuje do veľkorozmerných kontajnerov určených len na zelený odpad. Do týchto kontajnerov sa ale často zapletie okrem bioodpadu aj odpad, ktorý tam nepatrí, či už sú to plastové predmety, kartóny a mnohé ďalšie predmety. Do kontajnerov na zelený odpad patrí len biologicky rozložiteľný odpad.

(DH)