Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 04.03.2022 - 12:06  //  aktualizácia: 04.03.2022 - 12:09  //  zobrazené: 1916

Začala sa rekonštrukcia strechy plavárne

Práce, na ktorých výsledok čaká množstvo športuchtivých Šaľanov a športovcov zo širokého okolia, sa koncom februára rozbehli. Začala sa rekonštrukcia strechy plavárne. Mesto na jej opravu získalo 1 075 000 eur od Úradu vlády SR.  

Plaváreň musela prerušiť svoju prevádzku v apríli 2019 pre zlý technický stav strešnej rekonštrukcie. Financie na jej opravu získalo mesto v lete 2020, začiatok prác však brzdila na jednej strane pandémia, na druhej strane aj náročnosť projektu. „Veľa času nám zabralo nájsť vhodné technické riešenie. Bola tam použitá jedinečná technológia so závesnými lanami. Tá bola ale založená na tom, že technológia vzduchotechniky bola položená na streche tak, aby strecha neplávala vo vetre. Tá technológia ide dole odtiaľ, museli sme nájsť iné konštrukčné riešenie,“ vysvetľuje primátor mesta Jozef Belický. Samotnej rekonštrukcie predbiehala príprava projektovej dokumentácie, ktorá tiež zabrala niekoľko mesiacov. Koncom februára sa začali práce. „Demontuje sa vzduchotechnická technológia, ktorá je na streche, na to je tu žeriav. Urobia sa štyri pätky ako podporná konštrukcia na novú strechu. Tým sa vlastne zmení konštrukčné riešenie strechy. Roztrž 60-metrovej strechy sa zníži na tretinu tými štyrmi opornými stĺpmi. Budú 20-metrové,“ priblížil František Čibrik, vedúci Oddelenia stratégie a komunálnych činností na MsÚ Šaľa. Práce na rekonštrukcii strechy budú trvať niekoľko mesiacov.

Technické problémy na plavárni boli už aj pred jej zatvorením. Tie by si v súčasnosti vyžadovali komplexné riešenie. Na to, aby bola plaváreň funkčná, je potrebných ďalších viac ako jeden a pol milióna eur. Na to však, aby aj prostredie zodpovedalo kritériám 21. storočia, je treba viac ako tri milióny. Vedeniu mesta osud plavárne nie je ľahostajný, preto sa snaží získať financie. „Plávanie sa dostalo medzi prioritné športy na Slovensku. Počuli sme aj vyjadrenia Martiny Moravcovej, ktorá vstúpila do plaveckej federácie. Tiež je názoru, že je potrebné podporiť plaveckú infraštruktúru na Slovensku a my sme podľa mňa veľmi ideálnymi kandidátmi na to, ako toto podporiť. Máme priaznivo naklonený olympijský výbor, jeho predsedu, aj predsedu plaveckej federácie,“ dodáva primátor.

Akonáhle budeme mať nové informácie, zverejníme ich.

(ek)