Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 14.10.2022 - 10:58  //  aktualizácia: 14.10.2022 - 11:06  //  zobrazené: 1677

Začal sa odchyt holubov v meste

Premnožené holuby spôsobujú problémy vo viacerých mestách. Bojuje s nimi aj Šaľa. V uplynulých dňoch sa začal ich odchyt do tzv. živolovných pascí. Odborník nám o tomto spôsobe eliminácie populácie holubov povedal viac.

Ľudia za stáročia vyšľachtili rôzne druhy holubov. Tie čo im ušli, pokrížili sa a vznikla z nich populácia mestských holubov. Nedokážu hniezdiť na stromoch v lesoch, preto sú viazané na prostredie človeka. „Tie holuby do istej miery patria do mesta, žijú tu, problém je, že sú premnožené, niekedy má jeden kŕdeľ aj 70-100 holubov,“ vysvetľuje Daniel Haraba z OZ Divé krídla. V mestách chýba týmto holubom prirodzený „nepriateľ“. Menšie dravé vtáky, ktoré v mestách žijú, sú fyzicky menšie ako samotný holub a preto ho uloviť nedokážu. Pre jastraba, ktorý by holuba dokázal chytiť, je však mestské prostredie neprirodzené a preto sa tu neobjavuje. Odborník dodáva, že proti mestským holubom skúšajú obyvatelia rôzne plašiče, tie sú už ale neúčinné. „Ľudia skúšali rôzne atrapy, dokonca aj zvuky dravcov, ale ten holub je pomerne inteligentný vták, on si na to zvykne a pochopí, že to nie je pre neho nebezpečné,“ vysvetľuje Haraba.

Mestský holub môže mať za rok až šesť znášok, v každom sú v priemere dve vajíčka. Z jedného páru sa tak môže očakávať približne 14 holubov. V niektorých mestách vytvárajú pre holuby holubníky, kde im vajíčka odoberajú. Podľa odborníka to však problém nevyrieši. „Keď sú v holubníku už stovky, až tisíce holubov, tak ich počet sa nezníži, len sa ďalej nerozmnožujú. Keď im ale mesto nepodáva pravidelne dostatok potravy, tie holuby sa takisto presúvajú opäť len do mesta a hniezda niekde,“ dodáva Haraba. Odchyt holubov do živolovných pascí vraj dokáže znížiť populáciu holubov v danej lokalite, kde sa pasca umiestni, o 80%. Mestské holuby sú síce jediných nechráneným druhom vtákov, nemožno ich „odstrániť“ z mesta hocijakým spôsobom. „Všetky vtáky, okrem týchto mestských holubov, sú na Slovensku chránené. Či je to vrabec, sýkorka. Ale ani mestský holub sa nemôže strieľať, otráviť, v rámci zákona sa môže len odchytávať,“ vysvetľuje Daniel Haraba.

Odchytávanie do živolovných pascí funguje na Slovensku posledných 8 rokov a podľa odborníka ho praktizujú mnohé mestá. Na strechách vytipovaných budov sa umiestni veľká klietka s potravou a vodou. Dvierka vpustia vtáka dnu, von už nie. Členovia občianskeho združenie budú chodiť klietky kontrolovať pravidelne približne raz za týždeň a vyprázdnia ich. Do jednej klietky sa zmestí približne 70 holubov. „My ich odvezieme do takej lokality, kde nemajú vhodné podmienky na život na 100-150 km odtiaľto. Tam sa vypustia a tým, že nemajú v sebe tie gény poštových holubov, lebo sú pokrížené, nedokážu sa vrátiť naspäť. Rozptýlia sa v tom prostredí, kde ich vypustíme a stanú sa potravou predátorov – jastrabov a iných dravých vtákov,“ hovorí Daniel Haraba.

V Šali je zatiaľ päť miest, kde sa živolovné pasce umiestnili. „Tie lokality sú zatiaľ najmä v centre mesta – je to budova vedľa budovy Okresného úradu v Šali, kde je obrovské množstvo holubov. Tu sme umiestnili dve klietky. Jedna je na budove Poplar a ďalšie sú na Kráľovskej ulici,“ hovorí Petronela Vižďáková z referátu životného prostredia MsÚ Šaľa. Dodáva, že ak sa metóda odchytu osvedčí, klietky pribudnú v ďalších lokalitách v meste aj v mestskej časti.

(ek)