Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 16.10.2018 - 05:36  //  aktualizácia: 16.10.2018 - 08:27  //  zobrazené: 2262

Z voltížneho šampionátu 15 medailí pre región Nitra

OZ Galaxia Spišská Teplica usporiadala v Hrabušiciach (okr. Spišská Nové Ves) majstrovstvá Slovenska vo voltížnom jazdení detí, juniorov a seniorov, na ktorom sa zišla  kompletná slovenská voltížna špička, medzi ktorou nechýbali ani zástupcovia voltížnych klubov Nitrianskeho kraja, ktorí vybojovali na Spiši pätnásť medailových umiestnení. 
Medzi účastníkmi z regiónu Nitra reprezentovali: najúspešnejší jazdecký klub z minulých majstrovstiev Slovenska Národný žrebčín Topoľčianky, jeden z najstarších klubov Slovenska TJ Slávia SOUP Šaľa,  ktorý patrí z medzinárodného hľadiska medzi najúspešnejšie, ale nechýbali ani mladé jazdecké kluby JK Rusty Šaľa a Lángov dvor Trnovec n/V, ako aj  VK Sundance Nitra.   

Osem nových majiteľov majstrovských  titulov

Silná konkurencia súťažila v desiatich  kategóriách a hlavne v mládežníckych kategóriách sa tešila viac ako bohatej účasti, keď v kategórii mladších detí štartovalo 34 súťažiacich, o dvanásť menej ich bolo  v kategórii junioriek a v kategórii starších detí sa zišlo na súťažnom štábu poli 21 jazdkýň, čo dalo poriadne zabrať rozhodcovskému štábu (poznámka: v rozhodcovskom zbore na MSR pôsobili z Nitrianskeho regiónu aj šalianka Martina Sýkorová, členka JK Lángov dvor Trnovec n/V a Ľubica Lukáčová, členka NŽ Topoľčianky), ktorý to nemal ľahké, nakoľko na tomto šampionáte prišlo až v ôsmych kategóriách k zmene držiteľa prvenstva a titul dokázali obhájiť iba dvaja.

Netýkalo sa to kategórie mladších chlapcov – D1, kde prvenstvo obhájil Matúš Solčiansky (NŽ Topoľčianky) v lepšom výkone o  tri štvrte bodu ako pred rokom v Topoľčiankach.  Bronz do do vítriny JK Lángov dvor Trnovec n/V  pridal Jack Oláh.
V tejto kategórii medzi dievčatami bolo malé zemetrasenie nakoľko sa na stupeň víťazov nedostala ani jedna medailistka z minulého roku MSR, vrátane víťazky Elišky Nemčekovej zo Slávie SOUP Šaľa, ktorá sa musela uspokojiť napriek slušnej známke 4,466 b. nakoniec až z 11. miestom v konkurencii 34 pretekárok. Prvenstvo putovalo zásluhou Niny Sopkovej do Košíc (poznámka: pred rokom na MSR neštartovala), Katarína Nagyová vybojovala pre SOUP Šaľa tretie miesto.     

Novým víťazom v kategórii starších chlapcov – D2 bol voltížny jazdec Sebastián Kodak z NŽ Topoľčianky, ktorý pred rokom skočil štvrtý.  Odchod všetkých medailistov  z vekového postupu, alebo iných dôvodov (poznámka: talentovaný Teo Sýkora z Trnovec n/V si naordinoval oddych od voltížneho jazdenia) mu tak umožnil tešiť sa z prvenstva. 
Medzi staršími dievčatami potvrdila dobrú formu ďalšia pretekárka NŽ Topoľčianky Ivana Cigáňová, ktorá výborným výkonom  a vysokou známkou 7,238 b. nielen že vyhrala, ale aj obhájila prvenstvo z roku 2017. Vynikajúci úspech dosiahla pretekárka VK Sundance Nitra Katarína Packová, ktorá skončila na druhom mieste   s výkonom 7,082 b. (poznámka: v roku 2017 bola na MSR  ešte v drese SOUP Šaľa s 5,001  bodovým ziskom  až na 20. mieste poradia !) a odsunula svoju oddielovú kolegyňu Viktóriu Markovú na bronzovú priečku.  

 Ivana Cigáňová

V kategórii juniorov,  ako aj v ďalších piatich kategóriách sme spoznali nového víťaza.  Pri neúčasti minulo ročného víťaza a účastníka nedávneho juniorskéhoe európskeho šampionátu v Maďarsku Sebastiéna Martina z JK Rusty Šaľa (poznámka: vo finále skončil na 12. mieste, čo bolo najlepšie umiestnenie slovenského reprezentanta) potvrdil mladý Andrej Meňhert  z Topoľčianok svoj talent a vyhral. Medailu  tento krát bronzovú vybojoval  Frederik Fülöp z. SOUP Šaľa,
Zaujímavé a veľmi kvalitné výkony boli dosiahnuté v kategórii junioriek, kde sa na stupni víťazov stretli všetky tri slovenské reprezentantky z MEJ v Káposvari, ale oproti MSR z roku 2017 v inom poradí.  Titul so ziskom  7,720 b.  vybojovala Sára Šoltészová (JK Freestyle Poprad) pred  Kristínou Hajduovou 7,493 b. z VK Sundance Nitra (poznámka: boli to dve najvyššie známky udelené na MSR 2018) a bronz zostal pre Michaelu Malegovú (UVLF Košice). V tejto kategórii neštartovala pre zranenie (zlomenina ruky) bronzová  jazdkyňa Ema Sýkorová z minulého roku, ktorá vyhrala na MEJ v Maďarsku vložené preteky ešte v kategórii starších dievčat v konkurencii 15 jazdkýň Európy. 

Kategóriu seniorov vyhral so známkou 7,106 b. Adam Lukáč (JK Freestyle Poprad), pred zástupcom  VK Sundance Nitra Róbertom Stopkom.  

Kuriozitou v kategórii dvojíc bola skutočnosť, že sa na stupni pre najlepších stretli starí, známi z pred roka, ale každá dvojica v inom zložení.  Titul pre rok 2018 získala domáca dvojica Eva Kolesárová, Katarína Ambrózová z OZ Galaxia Spišská Teplica (poznámka: v r. 2017 bola Kolesárová  tretia s Pavlínou  Chudíkovou). Striebro pri neúčasti reprezentačnej dvojice Sarah a Sebastián Martinovci vybojovala Stela Strečková – Andrej Meňhert (NŽ Topoľčianky, v roku 2017 vyhrala s Ivanou Cigáňovou). Na treťom mieste sa umiestnila dvojica Lujza Gavalcová, Alica Prokopičová z SŠ Ivánka p/D, ktorá odsunula dvojice z Nitrianskeho regiónu na nepopulárne miesta. 

Tituly sa menili aj v kategóriách voltížnych skupín.  Najlepšou detskou skupinou   bola  SŠ Ivánka p/D – 4,378 b., pred UVLF Košice, bronzovou SOUP Šaľa a Trnovcom n/V. V seniorských skupinách prekvapil náš regionálny zástupca NŽ Topoľčianky (6,612 b.) , ktorý zosadil po tuhom súboji z trónu voltížnu skupinu UVLF Košice – 6,587 b., bronz za 6,187 bodu putoval do vitríny SOUP Šaľa

Topoľčianky obhájili prvenstvo

Jeden z najúspešnejších jazdeckých klubov Slovenska, Národný žrebčín Topoľčianky, ktorý okrem toho, že v minulom ročníku  majstrovstiev Slovenska úspešne zvládol aj usporiadanie vrcholového podujatia,  skončil na prvom mieste aj v bilancovaní medailových ziskov.   K štyrom prvenstvám pridali voltížni jazdci Topoľčianok aj  jedno striebro a až na ďalšie miesta odsunuli svojich najväčších konkurentov (poznámka: druhé skončili UVLF Košice a tretí JK  Rusty Šaľa) čím splnili svoje ciele. Vôbec nerátali s tým, že sa im podarí o rok túto medailovú normu a prvenstvo  nielen zopakovať, ale aj na Spiši navýšiť.  Zverenci lonžera Borisa Kodaka (poznámka: bol o. i. aj pri všetkých medailových umiestneniach svojich zverencov) totiž získali o jedno zlato viac ako doma a konkurencia sa im opäť iba pozerala na chrbát.  Druhý v počte medailí skončil JK Freestyle Poprad (dve zlaté, jedno striebro) a na treťom mieste sa umiestnila  SŠ Ivánka p/D (1, 2, 2). Napriek tomu, že zástupcom Nitrianskeho regiónu sa už nepodarilo získať ďalšie zlato, „úlovok“ ďalších deviatich medailových umiestnení  (poznámka: VK Sundance Nitra tri striebra a bronz, SOUP Šaľa štyri bronzi a JK Lángov dvor Trnovec n/V bronz) potvrdil nadvládu jazdeckých klubov Nitrianskeho regiónu vo voltížnom jazdení. 

Organizátori podujatia z OZ Galaxia Spišská Teplica v závere majstrovstiev Slovenska ocenili aj neodmysliteľných účastníkov súťaží, ktorými sú jazdecké kone. Za najlepšieho koňa v súťaži skupín bolo vyhlásený kôň Vivián (UVLK Košice), druhý bol kôň Leon (NŽ Topoľčianky a tretí Accordo T  z SOUCH Šaľa. V súťaži jednotlivcov bol najlepší kôň Fausto (VK Sundance Nitra) a v súťaži dvojíc kôň Lord KCM z JK Rusty Šaľa.        

Výkony a výsledky zástupcov Nitrianskeho regiónu na slovenskom šampionáte v Hrabušiciach a zisk 15 medailových umiestnení  opätovne potvrdil prioritu a postavenie Nitrianskeho regiónu a jeho  jazdeckých klubov na slovenskom voltížnom poli.

JOZEF SKLENÁR

Foto: Martina SÝKOROVÁ

reprezentanti JK Lángov dvor s trénerkou Lenčéšovou

Z výsledkov  majstrovstiev Slovenska  –  Hrabušice

Mladšie deti  -  chlapci: 
1. Matúš  Solčiansky 4,091 bodu (N. Ž. Topoľčianky, kôň Lea, lonžer Boris Kodak), 2. Samo Necela 3,902 b. (JK Freestyle Poprad), 3. Jack Oláh 3,502 b.  (JK Lángov dvor, kôň Furioso Uhřičínsky, lonžér Vladimíra Lenčéšová), 4. Frederik Krajčík  (TJ Slávia SOUP Šaľa, kôň Hera, lonžer Barbora Baloghová).    

Mladšie deti  -  dievčatá: 1. Nina Sopková 4,819 b. (JO Slávia UVLF Košice, kôň Chiara, lonž. Eva Pavľaková), 2. Zuzana Špačková (SŠ Ivánka p(/D),  3. Katarína Nagyová 4,544 b. (SOUP Šaľa, kôň Hera, lonž. B. Baloghová).

Staršie deti - chlapci: 1. Sebastián Kodak 5,100 b. (NŽ Topoľčianky, kôň Leon, lonž. B. Kodak).

Staršie deti -  dievčatá:  1. Ivana Cigáňová 7,238 b.(NŽ Topoľčianky, kôň Leon, lonž.  B. Kodak), 2. Katarína Packová 7,082 b., 3. Viktória Marková 6,760 b. (obe VK Sundance Nitra, kôň Fausto, lonž. Radoslav Psota),… 5. Ema Dudonová  6,515 b. (Trnovec n/V, kôň Ejfél, Pluto, lonž. Vl. Lenčéšová). 

Juniori chlapci: 1. Andrej Meňhert  6,445 b. (NŽ Topoľčianky, kôň Lea, lonž.  B. Kodak), 2. Simon Bohunický 6,398 b. (SŠ Ivánka p/D), 3. Frederik Fülöp 5,534 b. (SOUP Šaľa, kôň Frajer, lonž. Jana Majdlenová). 

Juniorky – dievčatá: 1. Sára Šoltészová 7,720 b. (Freestyle Poprad, kôň Leo Da Vinci, lonž. Ján Tribula), 2. Kristína Hajduová 7,493 b. (VK Sundance Nitra, kôň Fausto, lonž. R. Psota). 3. Michaela Malegová (UVLF Košice).
   
seniori: 1. Adam Lukáč 7,106 b. (Freestyle Poprad, kôň Leo Da Vinci, lonž. J. Tribula), 2. Róbert  Stopka (Sundance Nitra, kôň Fjall Raven, lonž. Martin Vaváček). 

Kategória dvojice: 1. Ema Kolesárová – Katarína Ambrózová 6,665 b. (OZ Galaxia Spišská Teplica, kôň Lord KCM, lonž. Andrea Bíčová), 2. Stela Strečková  - Andrej Meňhert  6,489 b. (NŽ Topoľčianky, kôň Lea, lonž.  B. Kodak), 3. Lujza Gavalcová - Alica Prokopičová (SŠ Ivánka p/D), 4.  Ema Dudonová – Scarlet Špendlová  5,932  b. (Trnovec n/V, kôň Ejfél Pluto, lonž. Vl. Lenčéšová), 5. Jozefína Baloghová – Ramona Strhlíková  5,712 b. (SOUP Šaľa, kôň Nadir, lonž. J. Majdlenová).

Voltížne skupiny – deti: 1. TJ Spojená škola Ivanka p/D 4,378 b. ,(kôň Trouble Maker, lonž. Pavol Zagata),. 2.  UVLF Košice 4,339 b., 3. SOUP Šaľa  4,061 b.., 4. Trnovec n/V 3,878 b. 

Voltížne skupiny – dospelí: 1.  NŽ. Topoľčianky 6,612 b. (kôň Leon, lonž. B. Kodak),  2. UVLF Košice 6,587 b. 3. SOUP Šaľa „B“ 6.187 b. (kôň Accordo T, lonž. J. Majdlenová).

 

  • Ivana Cigáňová
  • JK Lángov dvor s trénerkou Lenčéšovou
  • skupina NŽ Topoľčianky
  • Skupina TJ Slávia SOUP Šaľa