Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 17.07.2020 - 23:31  //  aktualizácia: 17.07.2020 - 23:40  //  zobrazené: 2132

Z pomedzi hádzanárskych paluboviek

Z pomedzi hádzanárskych paluboviek

Aj vďaka tomu, že slovenská vláda a zodpovedné inštitúcie za dohľad nad vývojom koronavírusu na Slovensku dali v podstatnej miere väčšiu "zelenú" športovému vyžitiu,   je rušnejšie už aj na hádzanárskych palubovkách,  najmä v ženskej kategórii a týka sa to taktiež okrem HK Slovan Duslo Šaľa aj všetkých účastníkov medzinárodnej hádzanárskej súťaže (poznámka: predtým WHIL, v súčasnosti MOL liga). V týchto dňoch však začne aj príprava šalianskych hádzanárov na ďalší ročník hádzanárskej Slovnaft Extraligy 2020/2021.

+ + +

HÁDZANÁ ŽENY

Šalianske hádzanárky pod vedením nového trénera Petra Pčolu sú už v plnej príprave na nový ročník 2020/2021 MOL ligy,  ktorý podľa rozhodnutia  riadiaceho orgánu odštartuje koncom augusta 2020. Pre priaznivcov ženskej hádzanej prinášame niekoľko perličiek z kuchýň viacerých účastníkov.

+ Tento ročník MOL ligy bude mať 13 účastníkov (9 družstiev Česko – 4 družstvá Slovensko). Nováčikom súťaže je DHC Plzeň, slovenské družstvá Sokol Bánovce n/B a Sporta Hlohovec sa do súťaže neprihlásili.  

+ Úvodné kolo MOL ligy sa odohrá 29. – 30. augusta 2020. Hádzanárky Dusla pocestujú hneď k jednému z favoritov, na palubovku HK DAC Dunajská Streda, v Michalovciach majstrovská Iuventa privíta ŠŠK Prešov.

+ Súboj dvoch najúspešnejších kolektívov z historickej tabuľky medzinárodnej súťaže medzi HK Slovan Duslo Šaľa (2. miesto) a Iuventou Michalovce (1. miesto) sa uskutoční v 5. kole (26.9.2020) v Šali.

+ Posledné 12. kolo prvej polovičky základnej súťaže MOL ligy bude odohrané 21. novembra 2020, v ktorom Šaľa pocestuje do mesta piva a automobilového priemyslu,  k nováčkovi DHC Plzeň.

+ v každom kole vzhľadom k počtu účastníkov bude mať jedno družstvo voľno. V prvom kole to bude nováčik DHC Plzeň. Šalianske hádzanárky budú mať voľno v 6. kole (10. – 11. októbra 2020).   

+ Zmeny v hráčskych kádroch, prípravné zápasy a vyžrebovanie MOL ligy prinesieme v ďalšom príspevku.

+ + + + +

HÁDZANÁ MUŽI

Aj vzhľadom k tomu, že v hádzanárskej Slovnaft Extralige mužov bude v ročníku 2020/2021  desať účastníkov odštartuje trochu neskôr ako súťaž žien (september  2020).  Prinášame niekoľko perličiek z mužskej hádzanárskej kuchyne.

+ Šalianski hádzanári odštartujú prípravu na nový ročník Extraligy v týchto dňoch (20. júla 2020) v domácich podmienkach.

+ tréner Ján Kolesár sa nebude môcť spoliehať už na služby reprezentačného brankára Michala Konečného, ktorý prestúpil do maďarskej Tatabányi a Jakuba Prokopa, ktorý bude hrať v drese Budakalászu  (5. najlepší strelec Extraligy - 79  gólov a najlepšia ľavá spojka Slovenska za rok 20129). Do Šali sa vracia z nemeckých paluboviek (družstvo Kondringen – Teningen) Mykola Meľnyk, ktorý pred odchodom bol najlepším strelcom HKM.

+ Semifinálový turnaj o Slovenský pohár sa uskutoční v Bardejove a na základe rozhodnutia SZH má už určený  tretí termín  29. – 30. august 2020. HKM Šaľa sa stretne v semifinále s favorizovaným Tatranom Prešov.

+ nováčikom súťaže bude HK Košice. Je to už druhý košický klub po CROWS – e, ktorý bude štartovať v najvyššej mužskej súťaži (poznámka: na lavičke bude sedieť bývalý tréner Slovenskej reprezentácie Martin Lipták).

+ medzi nasadené kolektívy v Lige majstrov sa nedostal Tatran Prešov, ktorý urobil v hráčskom kádri pred štartom Extraligy najviac zmien, keď z kádra odišlo nemenej než osem hráčov, ale rovnaký je aj počet zahraničných posíl. V tomto ročníku bude Prešov štartovať v SEHA  lige a Európskej hádzanárskej lige.

Poznámka: O príprave našich hádzanárov, prípravných dueloch a ďalších novinkách z hádzanárskej Extraligy Vás budeme informovať.

                                                       JOZEF  SKLENÁR