Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 17.03.2022 - 14:46  //  aktualizácia: 17.03.2022 - 14:47  //  zobrazené: 1916

Yevu majú spolužiaci veľmi radi

Yeva má sedem rokov a miluje skladať origami. Práve svojimi tvorivými rukami a detskou úprimnosťou presvedčila svojich rovesníkov o tom, že nie je iná. Je také isté dieťa, ako ostatní. V triede už má niekoľko dobrých priateliek, medzi nimi aj Sofinku. Cez prestávku sa spolu smejú, hrajú a vyrábajú origami.

Yeva prišla do Šale z Kyjeva pred približne dvoma týždňami. So svojou maminou a šesťročným bratom Timurom bývajú v byte pani Zuzky Nagyovej, známej aj z Folklórneho súboru Šaľan. Už niekoľko dní navštevujú súrodenci ZŠ J. C. Hronského na Krátkej ulici, so slovenčinou sa aktívne a so záujmom zoznamujú. „Medzijazykom“ je aj angličtina. Súrodencov zaradili do druháckej triedy. Timura sme tu dnes nestretli, lebo medzičasom ochorel, jeho sestra Yeva je však podľa učiteliek i spolužiakov veľmi smelá a šikovná. „V matematike je najšikovnejšia. Máme tu jedno mimoriadne šikovné dievčatko z matematiky a veru Yeva sa stáva jej konkurentkou. Včera bola šikovná aj na slovenčine, vedela pekne deliť slovenské slová na slabiky. Keď to počula trieda, deti jej úplne spontánne zatlieskali, sú úžasné, naozaj,“ hovorí s úsmevom pani triedna učiteľka. Aj slovenčinárka Miroslava Matejdesová hovorí o dievčatku ako o smelom a odvážnom a opisuje nám, ako rýchlo sa učila Yeva nové slovíčka pri hre Dooble. „Stačilo jej raz povedať, ako sa to povie po slovensky a ona si to slovo bez problémov zapamätala.“ Deti sa so súrodencami zoznámili pred týždňom a sú z nich nadšené. „Viem o nej, že je z Ukrajiny. Nevie až tak dobre po slovensky, ale vie po anglicky. Ja viem trochu po anglicky, tak sa rozprávame tak,“ hovorí spolužiak. „Je to veľmi dobrá spolužiačka, vyrába origami. Naučila ma ich robiť,“ dodáva spolužiačka. „Vie pekne vyrábať vecičky a pekne kresliť. Niektorým slovám ešte nerozumie, ale trochu aj rozumie a pomáhame si aj prekladačom,“ hovorí Sofinka, jej spolusediaca.

Zatiaľ majú na škole začlenené tri deti z Ukrajiny, dve na prvom stupni a Mariju v šiestom ročníku. Pedagógovia budú ochotne poskytovať jazykový kurz pre deti z Ukrajiny. Jedna pani učiteľka sa bude venovať deťom na prvom stupni a druhá na druhom stupni. Jazykové kurzy slovenčiny a angličtiny budú prebiehať dvakrát do týždňa po vyučovaní a trvať budú vždy dve vyučovacie hodiny. Vedenie školy ponúklo možnosť aj rodičom ukrajinských detí zúčastniť sa na hodinách slovenčiny. Bude im to pomáhať aj v učení sa so svojimi deťmi. Mama šiestačky Marije sa na kurz už aj prihlásila. „Výhodou je, že ukrajinčina je tiež slovanský jazyk, tak hádam to pôjde. Spolužiaci sú veľmi nápomocní a v tom prirodzenom prostredí, medzi deťmi sa na nich ten jazyk nalepí. Kurzy nie sú povinné, ale oni chcú, vítajú tú možnosť,“ hovorí Martina Polláková, učiteľka angličtiny.

V Šali je v súčasnosti začlenených už vyše 30 detí - 11 do materských škôl, 20 do základných škôl a ďalšie štyri do stredných škôl. Vedúca Spoločného školského úradu v Šali Mariana Takáčová nám priblížila, že jeden zo stredoškolákov išiel za kuchára, traja išli na gymnázium. Ďalších 50 detí bude potrebné v Šali začleniť. „Pomáhame rozmiestniť deti rovnomerne, aby nebola zaťažená len jedna zo škôl či škôlok. Rodičia by sa mali prihlásiť cez spoločný školský úrad, kde si vedieme evidenciu detí. Musia sa preukázať potvrdením o dočasnom útočisku. Pán riaditeľ danej školy vydá potvrdenie o zaradení, s týmto potvrdením odchádzajú k detskému pediatrovi,“ vysvetľuje Mariana Takáčová. Ako ďalej hovorí, kapacitný problém bude zrejme v škôlkach. Mesto preto uvažuje nad zriadením triedy na MŠ Družstevnej, v ktorej by vyučovala jedna pani učiteľka slovenská a jedna ukrajinská.

(ek)