Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.12.2021 - 11:04  //  aktualizácia: 16.12.2021 - 11:29  //  zobrazené: 1978

Výnimoční Šaľania si prevzali ocenenia

Výnimočných ľudí v oblasti medicíny, poľnohospodárstva, kynológie i športu, ktorých mená sú známe aj za hranicami nášho mesta, ocenila Šaľa 14. decembra. Za rok 2021 si obdiv a rešpekt zaslúžili za svoju zanietenosť piati Šaľania.

„Je pre mňa nesmiernym potešením, že aj v tejto ťažkej dobe dokážeme oceniť ľudí, ktorí svojou prácou, zanietením, talentom a umom sú pre nás príkladom. Vyjadrujem úctu a rešpekt k výsledkom, ktoré ste svojou prácou, nadšením pre záľuby, svojimi schopnosťami ukázali a zanechali ste tak trvalú stopu vášho života v tomto meste. Podieľate sa na tom, aby svet okolo nás bol lepší, krajší, pestrejší. Ste inšpiráciou pre mladú generáciu,“ prihovoril sa primátor Jozef Belický k oceneným.

 

Prof. RNDr. Ján Vojtaššák, CSc.

Z rúk primátora mesta Šaľa si prevzal ocenenie čestné občianstvo mesta Šaľa.

V roku 1973 ukončil štúdium Genetiky na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 1974 pôsobil ako odborný asistent v Inštitúte pre ďalšie vzdelávanie Lekárov a Farmaceutov, od roku 1976 do roku 1992 pôsobil  ako samostatný výskumný pracovník v Ústave Hygieny Bratislava, Výskumnom ústave Preventívneho Lekárstva Bratislava a Ústave Preventívnej a Klinickej medicíny Bratislava. Od roku 1992 do roku 2007 bol prednostom Ústavu Lekárskej Biológie a Genetiky a od roku 2007 pôsobí ako profesor v odbore Laboratórne vyšetrovacie metódy. Je garantom na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity.

Bol hlavným riešiteľom v projektoch súvisiacich so stomatochirurgiou. Medzi jeho najvýznamnejšie objavy, vynálezy, patenty a medicínske výkony patrí zavedenie identifikačných farbiacich metód chromozómov v klinickej genetike. Uverejnil 328 odborných a vedeckých publikácií.

Získal striebornú medailu dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Bronzovú medailu ako aj Guothovu cenu Slovenskej lekárskej spoločnosti, Cenu ministra zdravotníctva SR za vedeckovýskumnú činnosť v oblasti zdravotníctva.

 

Ing. Ľudovít Belovič

Z rúk primátora mesta si prevzal ocenenie Cena mesta Šaľa.

Získané vedomosti zo štúdia na Vysokej poľnohospodárskej škole v Nitre úspešne aplikoval do praxe, ako prvý miestny poľnohospodársky inžinier so špecializáciou zootechnik. Živočíšnej problematike sa venoval 45 rokov v Poľnohospodárskom družstve v Šali. Začínal ako vedúci živočíšnej výroby a neskôr pracoval ako podpredseda družstva. V roku 1974 úspešne riadil práce na eliminácii následkov slintačky a krívačky v meste Šaľa. Poľnohospodárske družstvo v Šali za jeho pôsobenia získalo mnoho ocenení v šľachtiteľskom chove ako aj ocenenia Ministerstva pôdohospodárstva SR za čistokrvné plemená ošípaných a dobytka na výstavách Agrokomplex v Nitre. Bol členom ministerskej komisie, ktorá rozhodovala o nákupoch nových, kvalitných plemien hovädzieho dobytka do bývalého Československa. Vo svojom odbore bol rešpektovaným a uznávaným  odborníkom. Spolupracoval s Poľnohospodárskou Univerzitou vo výskumnej činnosti. Niekoľko rokov sa taktiež aktívne zapájal do diania v meste ako poslanec mestského zastupiteľstva.

 

Rudolf Ritter in memoriam a Juraj Gulyás

(Cenu mesta prebrala manželka Magdaléna Ritterová)

Dvaja všestranne športovo nadaní žiaci základnej školy, ktorých cesta začala v hádzanárskom klube v Šali. Boli veľkou oporou a prínosom klubu. Písal sa však  rok 1972, kedy sa hádzanej venovali už ako rozhodcovia. Na základe výborných výsledkov v roku 1976 bola mladá dvojica rozhodcov poctená pískaním prvej celoštátnej ligy. Už o dva roky neskôr boli navrhnutí československým zväzom hádzanej na získanie licencie medzinárodných rozhodcov EHF. Skúšky, ktoré sa konali v poľskej Wroclave úspešne zvládli a stali sa medzinárodnými rozhodcami A – kategórie. Vo svojej bohatej rozhodcovskej kariére pískali stovky pohárových a medzištátnych zápasov. Precestovali desiatky krajín, najradšej však obaja spomínali na niekoľkomesačné pôsobenie v Spojených arabských emirátoch, kde okrem pískania pôsobili aj ako inštruktori pre domácich rozhodcov. V roku 1985 získali licenciu IHF. Po dovŕšení päťdesiatky  skončili rozhodcovskú činnosť, ale hádzanej zostali verní aj naďalej, obaja pôsobili ako delegáti medzinárodnej hádzanárskej WHIL, ako aj v komisii rozhodcov slovenského hádzanárskeho zväzu. Pri príležitosti 50. výročia organizovanej hádzanej na Slovensku boli obaja ocenení pamätnou medailou. V roku 2000 boli ocenení mestom Šaľa plaketou Najlepší športovec v histórii hádzanárskeho klubu.

Obaja páni sa aktívne zapájali do diania v meste, pôsobili ako poslanci mestského zastupiteľstva, pracovali v komisiách, športovej, školskej, bytovej.

 

Ján Komjáthy

Z rúk primátora si prevzal Cenu primátora.

Láska k drevu ho nasmerovala na Strednú nábytkársku školu, ktorú absolvoval v Bratislave. Po skončení štúdia nastúpil do Západosloveských nábytkárskych závodov v Galante ako stolár. Jeho veľkou záľubou popri práci bola práca so štvornohými priateľmi človeka. Viac ako 40 rokov pracuje v Miestnom kynologickom klube v Šali, z toho 20 rokov ako predseda klubu. Venuje sa výcviku psov a pôsobí aj ako figurant. Absolvoval skúšky z výkonu psov na národnej aj medzinárodnej úrovni. Pred viac ako 30-timi rokmi, keď sa v našom meste zakladala mestská polícia, ho oslovil vtedajší náčelník polície s tým, že plánuje zriadiť na mestskej polícii funkciu psovoda. Láska k psom ho presvedčila, aby túto ponuku prijal. Po nástupe na mestskú políciu v roku 1991 robil veliteľa zmeny. Od roku 1993 do 1998 zástupcu náčelníka a od roku 1998 až do dnes sa venuje prevencii a štatistike. Za viac ako 20 rokov v tejto funkcii zorganizoval 1511 prednášok v materských, základných, stredných školách a prednášok pre seniorov, aj s ukážkami výcviku psov.

Aktívne sa organizačne podielal pri nápade, vzniku a inštalácií sochy Sv. Michala Archanjela, patróna mestských polícií. Je držiteľom medaily Dr. Kňazovického za 111 darovaní životodarnej tekutiny.

 

Ocenenie venované rodičom, pani Ritterová prišla symbolicky aj s manželom

Ocenení neskrývali dojatie z toho, že za dodržaní všetkých protipandemických opatrení, v tejto náročnej dobe, si na nich a na ich prínos mesto spomenulo. Slávnostnú atmosféru dotvárali krásne melódie a recitácie v podaní členov Zboru pre občianske záležitosti. Nechýbala vianočná výzdoba. Každý ocenený po prevzatí ceny povedal pár slov. Pán Vojtaššák symbolicky venoval ocenenie svojim rodičom, ktorých poznala snáď celá Šaľa. „Bol by som rád, keby mohlo byť toto ocenenie venované mojim rodičom, pretože môjho otca si mnohí pamätajú ako lekára, ktorí priviedol tisícky občanov tohto mesta na svet. Moju mamu poznali mnohí ako učiteľku v maďarskej škole. Rodina Vojtaššákova ďakuje za toto ocenenie,“ povedal laureát čestného občianstva. „Dovolila som si doniesť fotku manžela, aby som neprišla sama. Chcem ho tým pripomenúť, toto ocenenie patrí jemu. Nezabúdajte ani na to, že za každým úspešným mužom stojí žena,“ povedala s dojatím a úsmevom pani Ritterová.

Zavŕšením oslavy Dňa samosprávy bol krst novej publikácie známeho Šaľana, ktorého poznajú aj takmer všetky moria sveta, Jozefa Varsányiho. Viac o jeho knihe v ďalšom článku onedlho.

 

(ek)