Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 18.12.2018 - 07:21  //  aktualizácia: 18.12.2018 - 10:07  //  zobrazené: 2330

Vianočný futbal pre šalianske legendy

Šalianske LEGENDY vyhrali Vianočný turnaj

Vianočný halový futbalový turnaj (6. ročník) v Šali sa zapíše do jeho historických análov vo viacerých aspektoch. V tomto ročníku totiž štartoval v šalianskej Mestskej športovej hale rekordný počet osem účastníkov: Dynamo Trnovec n/V, Betonáris Šaľa, Slovan Galanta, Termál Diakovce, šalianske LEGENDY, noví účastníci Slovan Duslo Šaľa a ŠK Hájske, ako aj obhajca prvenstva z 5. ročníka FC  Hody - Galanta. Pri hracom systéme každý s každým odohrali účastníci až rekordných 28 súťažných zápasov a hráč ŠK Hájske Dávid Bennár vytvoril rekord, keď v stretnutí s Diakovcami (5:0) zaznamenal štyri góly za sebou. Ďalším medzníkom bolo, že  až u piatich kolektívov rozhodovali o konečnom umiestnení, špeciálne tabuľky a vzájomné duely. Na viac aj Putovný pohár a pohár za víťazstvo sa dostali do rúk nového držiteľa,  nakoľko mužstvo šalianskych LEGIEND sa doposiaľ z prvenstva na tomto turnaji netešil. 

Kvalitní účastníci – záruka dobrej úrovni

 Kvalitnú konkurencia v prvom rade zaručovali prihlášky dvoch treťo ligových účastníkov Slovan Duslo Šaľa (poznámka: po polovičke súťaži je o skóre na 3. mieste tabuľky) a Slovan Galanta, ktorý bude zimovať na 14. mieste tabuľky. V oboch kolektívoch sa predstavili hráči, ktorí mali za sebou pôsobenia v mládežníckych a seniorských ligových mužstvách: Duslo Čellár (DAC Dun. Streda, Veszprém), F. Prúčny (Nitra), Pecho (ViOn Zl. Moravce), Tubonemi (Prešov, Podbrezová) R. Meszlényi (Nitra, ETO Györ) aj v drese Galanty to boli: Ádam Lénart (DAC Dun. Streda),  Kingsley Iheme (Púchov, Šaľa), ďalšie stálice zo seniorského celku Winkler , Šálka, Madarász, ako aj mladé pušky z dorastu. Ďalšou zárukou kvality bola účasť mužstva LEGIEND (poznámka: pred rokom hrali v ňom aj hráči: D. Kolmokov, M. Charizopulos, E. Gajdoš, ktorí pôsobili okrem Šali aj v Nitre), ktoré viedol coach Roman Harčár. Tento rok boli opäť v ňom osobnosti ako: Ján Čirik (Inter Blava, Nitra, Trenčín), Daniel Rehák (Liberec, České Budějovice), Milan Mujkoš (Dubnica, ViOn Zl. Moravce), či bývalý slovenský reprezentant Martin Vyskoč (na OH 2000 v Sydney, ako hráč Ružomberku), ktoré mali byť garanciou kvality. Zvláštnou legendou je mužstvo FC Hody – mestská časť Galanta, ktoré štartuje v novovytvorenej II. triede Majstrovstva okresu Galanta – Šaľa, kde skončili po jesennej časti prebiehajúceho ročníka 2018/2019 na štvrtom mieste so štvorbodovým odstupom za vedúcim FC Veča. Futbalisti z Hodov bez ohľadu na to, že žiadne veľké esá medzi nimi neboli, samozrejme okrem stálice Františka Valenského (v troch ročníkoch bol vyhlásený za najlepšieho brankára turnaja),  opäť ako obhajca prvenstva výkonmi a umiestnením potvrdili, že sa na tento turnaj vedia pripraviť (poznámka: v doterajšej histórii patria medzi najlepšie).. Zostávajúci traja účastníci:  FC Betonáris Šaľa (VI. liga ObFz Nitra), Termál Diakovce (II. trieda MO Galanta – Šaľa) a nováčik ŠK Hájske (VII. liga ObFz Nitra) nemali čo proti mužstvám z vyšších poschodí majstrovských súťaží stratiť, mohli len prekvapiť, čo aj samostatný turnaj potvrdil. 

Prekvapenia premiešali poradie
Po slávnostnom otvorení turnaja a výkope vice primátorkou Mesta Šaľa Danielou Lehockou, ktorá si uctila spolu s prítomnými účastníkmi turnaja  minútou ticha pamiatku jedného z protagonistov  a účastníkov minulých ročníkov turnaja  zosnulého Tibora Meszlényiho (poznámka: organizátori venovali tento ročník turnaja pamiatke na Tibora Meszléniho), na ktorej sa zúčastnila aj jeho manželka Alena s najbližšou rodinou,.následne už  odštartoval  futbalový maratón,ktorý obsahoval 28  súťažných duelov.

Favoriti v prvom kole nezaváhali. V II. kole bol šlágrom súboj obhajcu prvenstva Hodov s LEGENDAMI. Výborný duel aj podľa odborníkov to bolo predčasné finále.  LEGENDY išli do vedenia Konopáskom, ale Lassu v polovičke duelu vyrovnal. Víťazstvo pre LEGENDY zariadil štyri minúty pred koncom delovkou Čirik. Čo sa nepodarilo obhajcovi v zápase s LEGENDAMI si vynahradil v treťom kole, keď bolo jeho súperom šalianske Duslo. V jeho drese nastúpili aj dvaja ex galantčania Pecho, ktorý zaznamenal aj vedúci gól duelu a Meszlényi, ktorý znížil 25 sekúnd pred záverečnou sirénou na 2:3. Medzitým však hráči Hodov nielenže vyrovnali na 1:1 Hlaváčom z pokutového kopu, ale Bedecs so Szarkom pridali ďalšie dva góly a tešili sa z cennej výhry.  V tomto kole zaujal ešte jeden zápas medzi Diakovcami a Hájskym (0:5), kde sa strelecky blysol Dávid Bennár, ktorý vsietil štyri góly a vytvoril rekord Vianočných turnajov. V 4. kole bolo šlágrom derby medzi Hodmi a Galantou. Do vedenia išli Hody v 7. minúte po delovke Lassuho. Favorit si vypracoval viac šancí, ale brankár F. Valenský „čaroval“. V závere už hrala Galanta vabank a Szarka pridal v závere y druhý gól Hodov. Zdalo sa, že v tomto kole sa už nič výnimočné nemôže stať, ale stalo sa. Suverénne Legendy hostili Hájske a zdá sa, že ich podcenili. Najlepší strelec Bennár síce vyšiel naprázdno, ale  zastúpili ho kolegovia. Vedúci gól Hájskeho strelil v 5. minúte Jankulár. Legendy gól prebudil, ale urazili šťastenu, keď tutovky zahodili Konopásek, Lalák a Andódi (Mujkoš nastrelil v závere žrď). Kalich horkosti vypil favorit v závere keď hral v prečíslení a najlepší muž v tomto dueli brankár Matušica vsietil 20 sekúnd pred koncom druhý gól a prekvapenie bolo na svete.               
Po 4. kole si účastníci trochu oddýchli, nakoľko bol ťah tomboly, do ktorej pripravili organizátori viac ako tridsiatku cien, darčekové koše nevynímajúc. Kuriozitou bolo, že minimálne polovička cien z tomboly putovala medzi futbalistov, keď nemali niektorí šťastie na palubovke Mestskej športove haly, tak ho mali v lotérii.  

Zdá sa, že prestávka uškodila najviac Hodom, ktoré v piatom kole natrafili na šaliansky Betonáris. Ten zaskočil svojho súpera, keď nebol ďaleko od zisku troch bodov, ale Valenský opäť podržal chlapcov a tak sa zrodil prvý bez gólový výsledok turnaja.  Prekvapenie sa však rodilo v zápase Hájske – Galanta. Favorit pravdepodobne podcenil súpera a v 7. minúte už prehrával 0:3 ! Potom však prvý gól Lénarta akoby jeho kolegov pošibal zázračným prútikom a piatimi gólmi v rade (Kigsley 2, Winkler, Borisek, Lénart) otočili duel a vyhrali 6:3. Prekvapenia sa však konali naďalej a o ďalšie sa postarali futbalisti Trnovca n/V, ktorý zaskočil favorizovanú Galantu hrou a aj výsledkom. Do vedenia sa dostal gólom ich najlepšieho strelca Vaneka  a hostia nenašli dlho recept na výbornú defenzívu Trnovca. Ešte,  že mali vo svojich radoch Lenárta, ktorý 15 sekúnd pred koncom dokázal aspoň vyrovnať skóre. V šlágri predposledného kola sa rozhodovalo o mnohom. Víťaz šalianskeho derby LEGENDY – Duslo Šaľa by sa bol tešil už z istého prvenstva. Oba kolektívy hrali dosť opatrne a diváci po druhý krát nevideli korenie futbalu góly. V poslednom 7. kole bolo ťahákom  derby treťo ligistov medzi Šaľou a Galantou. Až do 11. minúty bol bez gólový stav, ale bývalý hráč Galanty Meszlényi sa v priebehu minúty dva razy zapísal do streleckej listiny. Tretí gól do siete Šálku pridal v 14. minúte ešte iba 18. ročný Thomas Hučko, ktorý je v tretej dorasteneckej ligy s 15 gólmi druhým najlepším strelcom. Po ukončení 28 zápasového dramatického maratónu musela o poradí na prvých troch miestach rozhodnúť pomocná tabuľka (všetky tri mužstvá po 16 bodov) a o 4. mieste Galanty pri rovnakom bodovom zisku rozhodlo ich víťazstvo 3:0 s Betonárisom Šaľa.          

Ocenenie pre najlepšie mužstvá a hráčov

Organizátori podujatia ocenili každé zo zúčastnených mužstiev pohárom, samozrejme tie najcennejšie si prevzali tí, ktorí skončili na prvých troch miestach. 
Z rúk primátora mesta Galanta Petra Pašku a Mesto Šaľa zastupovala poslankyňa  MsÚ Šaľa Gabriela  Lacková si prevzalo pohár za víťazstvo a Putovný pohár mužstvo šalianske LEGENDY, na 2.mieste skončil a opäť príjemne prekvapil obhajca FC Hody a na treťom miesto skončilo šalianske Duslo. Trochu sklamaním je až štvrté miesto Galanty, pred prekvapením turnaja Betonárisom Šaľa, ktorý odohral niekoľko dobrých duelov. S účasťou a umiestnením na turnaji môžu byť v Hájskom (poznámka: dokázali poraziť LEGENDY 0:2). Trnovec n/V dve tretiny turnaja odohral v pohode. Príjemne prekvapil remízou s Galantou, ale „nakladačka“ od víťaza, ale aj prehra 5:1 s Hájskym  trochu pošramotili dojem. V Diakovciach sa dáva futbal opäť dohromady,  avšak na pozície, keď hrávali v piatej lige si budú musieť nejaký čas počkať.  Organizátori podujatia vyhodnotili aj najlepších na jednotlivých postoch: najlepším hráčom sa stal Hector Tubonemi (Duslo Šaľa), strelcom s 8 gólmi  Dávid Bennár  z ŠK Hájske a brankárom František Valenský (FC Hody).  
Vianočný turnaj - 6. ročník sa obsadením, vyrovnanosťou a úrovňou (poznámka: k nerušenému priebehu prispela aj rozhodcovská dvojica Marián Bôžik a Marek Rajtár, ako aj známy masér Galanty a Dusla Šaľa Miloš Macala, ktorý zabezpečoval zdravotnú službu) zaradil medzi naj vydarenejšie. Pre viaceré kolektívy (Betonáris Šaľa, Hody, Diakovce, Hájske a Trnovec n/V), ktoré  budú v prvú víkendovú sobotu 5. januára 2019 štartovať na l9. ročníku o Pohár TIBI (poznámka: Halové majstrovstvá okresu Šaľa vo futbale) bol Vianočný turnaj výbornou príležitosťou na rozohranie, pre ostatné kolektívy  spestrením  dlhej zimnej prestávky v majstrovských bojoch a pre víťazný kolektív LEGIEND opäť možnosť zaspomínať si na chvíle prežité spolu v šalianskom drese  na zelenej tráve pred viac ako 5 – 10 rokmi.  Šiesty ročník vďaka organizátorovi Jozefovi Novákovi, Mestu Šaľa a sponzorskej obci sa vydaril a je už minulosťou.Viacerí  účastníci sa pri rozlúčke netajili želaním stretnúť sa tu o rok zas.

 JOZEF SKLENÁR
 Foto: archív J. N. + S. N.
Popis k foto:



Výsledky 6. ročníka  Vianočného halového futbalového turnaja

Šaľa LEGENDY:  Hody 2:1, Duslo Šaľa 0:0, Galanta 2:0, Betonáris 4:0, Hájske 0:2; Trnovec n/V 7:0; Diakovce 4:1.
 

Hody: Duslo Šaľa 3:2, Galanta 2:0, Betonáris 0:0, Hájske 2:1, Trnovec n/V 2:1, Diakovce  5:0. 
 

Duslo Šaľa:  Galanta 3:0, Betonáris 3:1, Hájske 2:1, Trnovec /V 2:0, Diakovce 4:0. 
 

Galanta: Betonáris 3:0, Hájske 6:3, Trnovec n/V 1:1, Diakovce 2:0.
 

Betonáris Šaľa: Hájske 3:1, Trnovec 2:1, Diakovce 5:0. 
 

ŠK Hájske: Trnovec n/V 5:1, Diakovce 5:0.  

Trnovec n/V:  Diakovce 4:1. 

+ + + 

Konečná tabuľka Vianočného turnaja: 

1. LEGENDY Šaľa 19:4 – 16 bodov; 2. Hody 15:6 – 16 bodov; 3. Duslo Šaľa 16:5 – 16 bodov; 4. Galanta 12:11 – 10 bodov; 5. Betonáris Šaľa 11:12 – 10 bodov; 6. Hájske 15:14 – 9 bodov;  7. Trnovec n/V 8:24 – 4 body, 8. Diakovce 2:29 - bodov. 

poznámka: o poradí mužstiev na 1. – 3. mieste rozhodla mini tabuľka troch mužstiev z ich vzájomných stretnutí. 1. LEGENDY  2:1 – 4 body; 2. Hody 4:4 – 3 body; 3. Duslo Šaľa 2:3 – 1 bod. 

poznámka: o poradí mužstiev na 4. – 5. mieste rozhodol ich vzájomný zápas, ktorý vyhrala Galanta v pomere 3:0. 

+ + +  

Na Vianočnom turnaji v Šali reprezentovali: 

LEGENDY Šaľa: M. Valenský, Á. Rusznák – J. Čirik 2, M. Andódi 1, R. Konopásek 6, M. Fehervári 1, M. Kružlík, Š. Lalák 1, R. Harčár, D. Rehák 1, M. Vyskoč 4, M. Tomiš 2, M. Mujkoš 1. Manažér Harry Harčár. 
 

FC Hody: Fr.  Valenský –  E. Cséfalvay, D. Grell, R . Szarka 7 gólov, M.  Mécses 1, M. Lassu 3, P. Barczi 1, T. Bedecs 2, M. Stanga, M. Hlaváč 1, A. Galo 1, P. Sivák. Tréner: František Valenský, vedúci mužstva: Dušan Pirháč. 


Duslo Šaľa: J. Csellár – R. Tóth, F. Prúčny, Th. Hučko 1 gól, H. Tubonemi 2, M. Pecho 5, F. Kučera 1, R. Meszlényi 7, M. Kudry, J. Nagy. Tréner Marek Pecho, vedúci mužstva: Ladislav Perina. 
 

Slovan Galanta: M. Šálka -  K. Madarász 1 gól, T. Winkler 2, A. Lenárt 4, I. Kingsley 4, P. Karas, F. Rajt, S Czödor, D. Borisek 1. Tréner Roman Kollárik, vedúci mužstva: Miloš Macala.     
 

Betonáris Šaľa: T. Csimma, D. Šimko – M. Drahoš, A. Homola 1 gól, T. Šarkányi 1, T. Čunčík, M. Srňan. M. Szórad 1, M. Novák, A. Práznovský 1, D. Sklenár 2, T. Krutý, T. Prágai 1, V. Zábojník 2, A. Szabó 1, P. Jeremiáš, Glofák 1. 
 

ŠK Hájske: K. Matušica  1 gól – I. Callo 1, M. Kadúc 4, T. Turanec, D. Bennár 8, M. Jankulár 1, P. Horváth 1, M. Doboš, J. Farkaš, M. Nétry 1, T. Lenčéš, P. Durdiak, T. Kuman, R. Táčovský. Tréner G. Vrba, vedúci mužstva Július Kuman.  
 

Dynamo Trnovec n/V: M. Zsák – S. Čapičík 1, Š. Barány 1, R. Zsille, D. Rehák, T. Vanek 4, P. Marček 1, P. Kochan, D. Telkesi, Ľ. Leško, N. Horváth, S. Miljanič 1. Tréner Nicolas  Horváth. 
 

Termál Diakovce: L. Šoki – J. Packa,  M. Čurgali, A. Mészáros, D. Kele, M. Žiška, L. Voicu 1, Zs. Piroska, L. Rehák 1,  R. Timko, L. Vinca, A. Szabo, J. Chňapek. Tréner:  Martin Žiška, vedúci mužstva: Július Kováč.

popisky k foto

č. 299 slávnostný výkop zľava p. Alena Meszlényiová, prvá sprava vice primátorka Mesta Šaľa Daniela Lehocká
č. 531 Renáto Meszlényi č. 10 (Duslo)  zamestnal skoro celú obranu Hájskeho 
č. 228 víťaz turnaja šalianske Legendy sa tešia so získanými trofejami
č. 747 primátor Galanty Peter Paška odovzdal ocenenie najlepšiemu strelcovi Dávidovi Bennárovi (Hájske)
č. 492 poslankyňa Mesta Šaľa Gabriela Lacková s primátorom Galanty Petrom Paškom odovzdali trofeje víťazným LEGENDÁM kapitánovi Jánovi Čirikovi a brankárovi Mariánovi Valenskému.
č. 954 spomienka na uznávaného futbalového trénera a účastníka turnajov Tibora Meszlényiho