Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 04.01.2019 - 22:47  //  aktualizácia: 14.01.2019 - 10:55  //  zobrazené: 1842

Vianočné kolky pre maďarský Oroszlány

Šaianske medzinárodné vianočné gule
Už po dvanásty krát sa stretli v Mestskej kolkárni v Šali priaznivci a vyznávači kolkárskeho športu, aby využili prestávku v majstrovských súťažiach a zmerali si sily v rámci Vianočného kolkárskeho turnaja. Už viac rokov nesie tento turnaj honor medzinárodný, nakoľko na ňom pravidelne štartuje aj medzinárodný súper, keď okrem tradičného kolkárskeho klubu z Oroszlánya (poznámka: mesto Oroszlány je jedným z družobných miest z mestom Šaľa), už v minulosti zavítal do Šali aj rakúsky  ligista z Viedne Wiener Lienen a v tomto 12. ročníku privitali zástupcovia Kolkárskeho klubu TJ Slovan Duslo Šaľa, kolkársky klub Mistřín (Česko, okr. Hodonín). Ich súpermi boli popredné  oddiely z prvej (Duslo Šaľa „A“)  a druhej slovenskej kolkárskej ligy (vedúci celok súťaže  KK Cabaj Čápor,  KK Tlmače a Duslo Šaľa „B“).        
Maďarský Oroszlány obhájil prvenstvo
Šalianska mestská štvor prúdová kolkáreň už druhý rok s vynovenými plastovými dráhami, ktoré spĺňajú parametre požadované pre súťaže a podujatia  Slovenského kolkárskeho zväzu, vrátane medzinárodných (poznámka: agilný kolkárský oddiel  Telovýchovnej jednoty Slovan Duslo Šaľa plastom nahradil pôvodný podklad sadurit) privítala v rámci 12. ročníka Vianočného medzinárodného turnaja šiestich účastníkov, vrátane obhajcu z minulého ročníka kolkárov z Oroszlánya. Štvorica kolkárov od našich južných susedov si v minulom roku odniesla suverénne prvenstvo v turnaji družstiev, keď zvalila 2.206 kolov a o 90 kolov predstihla  prvé šalianske družstvo. Bronzový Cabaj Čápor zaostal za víťazom o 101 bodov (poznámka: veľmi vyrovnaný súboj však zviedli krajskí účastníci o ďalšie miesta, keď  štvrté skončili Tlmače - 1950 kolov a iba o dva koly menej zhodila Nitra).  Potešiteľným znakom tohto ročníka bola skutočnosť, že bol podstatne vyrovnanejší (poznámka: zlepšili sa najmä šalianske kolektívy a Cabaj Čápor)  a hlavne, že všetky zúčastnené kolektívy dosiahli hodnotnejšie výkony ako pred rokom. Úsmevne to zdôvodnil jeden z aktérov medzinárodného kolkárskeho podujatia po záverečnom vyhodnotení,  pri pohári perlivého moku, ktorý povedal: „ Výkony boli preto lepšie,  nakoľko sme si už trochu viac zvykli na kvalitnejšie dráhy a dráhy zasa na nás, bola tu ešte lepšia konkurencia a už sme po roku pri hodoch aj rozvážnejší a múdrejší.“                                                                                
Napriek tomu, že viaceré kolektívy nenastúpili k medzinárodnému meraniu síl v kompletnom zložení (poznámka: v družstve obhajcu chýbala  z pred roka Renáta Szabó – 558 kolov, ktorá skončila tretia v súťaži jednotlivcov,  v prvom družstve Dusla chýbala slovenská reprezentantka Patrícia Machálková, ktorá bola v súťaži družstiev druhou najúspešnejšou Šalianskou hráčkou, ale v súčasnosti už hosťuje v drese extra ligového ŽK Železiarne Podbrezová). Hráči ktorí ich nahradili pomohli „zaceliť“ tieto straty a obe družstvá zviedli, vrátane Cabaj Čápora tuhý boj o prvé tri priečky.  Po vyrovnanom súboji, keď ešte pri poslednom štvrtom členovi týchto družstiev nebolo v polovičke tohto kola  jasné, kto bude prvý  sa nakoniec z víťazstva tešili družobní reprezentanti z Oroszlánya.  Ich štvorica: L. Papp, Zs. Simonfi, A. Ley a Sz. Szente zhodila 2211 kolov (poznámka: najviac sa o to pričinila dvojica Papp – Simnonfi, ktorá zvalila spolu 1141 kolov) a o trinásť kolov predstihla svojho najväčšieho rivala Duslo Šaľa „A“  2198, ktoré reprezentovali: Václav Bol,  Richard Tóth st., Nikola Mazúchová a Štefan Krajčík. Až na treťom mieste, napriek tomu že oproti 11. ročníku dosiahli výkon  až o 68 kolov lepší skončil Cabaj Čápor (J. Nemček, D. Pástor, P. Molnár a P. Kollár, ktorý v tomto kolektíve štartoval  na miesto  Cintulu).  Štvrté miesto patrilo druho ligovej rezerve šalianskeho Dusla 2019 kolov, ktorú reprezentovali: Ladislav  Mitošinka, Miroslav Moravanský,  Peter Devát  a Ľubomír Hambálek, na piatom mieste sa umiestnil zástupca Česka KK Mistřín – 2008 kolov a šieste miesto s výkonom 1966 kolov (poznámka: o 17 kolov viac ako v 11. ročníku) obsadili kolkári Tlmáč.                           

V súťaži jednotlivcov nový držiteľ
Zatiaľ, čo v 11. ročníku podujatia aspoň v súťaži jednotlivcov zostalo prvenstvo v Nitrianskom regióne, keď si víťazstvo vybojoval Pavol Molnár - 576 kolov (Cabaj Čápor), pred Attilom Leyom – 567 a Renátou Szabó – 558 (obaja Oroszlány), štvrtý skončil  Havran – 557 kolov (Tlmače) a piate miesto patrilo šalianskemu kolkárovi Richardovi Tóthovi st., ktorý zvalil 546 kolov, v tomto ročníku Vianočného turnaja zástupca nášho regiónu Molnár prvenstvo neobhájil a skončil s výkonom 548 kolov až  na siedmom mieste. Pohár za víťazstvo v súťaži jednotlivcov totiž taktiež putoval k južným susedom, keď kolkár László Papp (Oroszlány) zvalil 588 kolov a svojho najväčšieho konkurenta Václava Bola (Šaľa „A“) predstihol o 11 kolov.  Z tretieho miesta sa tešil ďalší zástupca Nitrianskeho regiónu Jozef Nemček – 558 (Cabaj Čápor). Na ďalších miestach sa umiestnili: Richard Tóth (554 Šaľa „A“) a Zsolt Simonfi (553 Oroszlány). Kuriozitou bolo, že o poradí na 6. – 8. mieste, keď kolkári: Kollár, Molnár (obaja Cabaj Čápor a Nikola Mazúchová (Šaľa „A“) zvalili zhodne po 548 kolov a o ich umiestnení rozhodla až lepšia dorážka, čo boli oproti minulému roku podstatne lepšie výsledky.  O výbornej úrovni tohto ročníka hovorí aj skutočnosť, že až 19 kolkárov pokorili 500 kolovú výkonnostnú hranicu, keď boli medzi nimi aj traja kolkári Dusla Šaľa „B“ (Ladislav Mitošinka, Miroslav Moravanský a Peter Devát) a českého zástupcu KK Mistřín, pričom pred rokom ich bolo ich bolo v kategorii jednotlivcov iba trinásť. Do tejto výkonnostnej kategórie sa mohli zaradiť aj kolkári Tlmáč, ale tretiemu hráčovi J. Šútorovi z tohto družstva chýbal k zdolaniu tejto hranice iba jediný kol.                                                                                                                                                                 Vianočné medzinárodné kolkárske podujatie podujatie sa vďaka agilným organizátorom z KK TJ Slovan Duslo Šaľa, Okresnej asociácie telovýchovných jednôt a klubov okresu, ÚNSK Nitra, ďalšej sponzorskej obci a Mesta Šaľa,  ako aj kvalitným výkonom zúčastnených hráčov a družstiev vydarilo a bolo vhodným vyplnením prestávky pred pokračujúcimi  majstrovskými kolkárskymi súťažiami v novom kalendárnom roku: Najlepší jednotlivci a samozrejme aj kolektívy si odniesli z rúk predsedu kolkárskeho klubu Júliusa Veselku a predsedu OATJK Šaľa Ľudovíta Marinčáka ocenenia a poháre, ale reprezentanti z Oroszlánya na rok,  na viac aj Putovný pohár. 
 
                         JOZEF SKLENÁR                                                                                                                                                       Foto: Mikuláš SZAfoto                                                                                                                                                                      č.  010: predseda OATJK Šaľa Ľudovít Marinčák vpravo odovzdal pohár za druhé miesto zástupkyni Dusla Šaľa Nikole Mazúchovej.

foto č. 019: spoločné foto účastníkov 12. ročníka Vianočného medzinárodného kolkárskeho turnaja.

foto č. 020: víťazné družstvo mesta Oroszlány, prvý zľava najlepší v súťaži jednotlivcov L. Papp.      

Vianočný medzinárodný kolkársky turnaj 2018 Šaľa:

Jednotlivci: 1.  L. Papp – 588 kolov (Oroszlány); 2. V. Bol – 571 (Šaľa „A“);  3. J. Nemček – 558 (Cabaj Čápor);  4. R. Tóth – 554 (Šaľa „A“); 5. Zs. Simonfi – 553  (Oroszlány); 6. P. Kollár – 548;  7. P. Molnár – 548 (obaja Cabaj Čápor); 8.  N. Mazúchová – 548 (Šaľa „A“); .

Súťaž družstiev: 1. Oroszlány (Maďarsko) -  2211 kolov (L. Papp – 588, Zs. Simonfi – 553, A. Ley - 545, Sz. Szente – 525); 2. ŠAĽA „A“ – 2198 (V. Bol – 571, R. Tóth – 554, N. Mazúchová – 548, Š. Krajčík – 525); 3. Cabaj Čápor – 2173 (J. Nemček – 558, P. Kollár – 548, P. Molnár – 548, D. Pástor - 516); 4. Šaľa „B“ – 2019 (L. Mitošinka – 530, M. Moravanský - 509, P. Devát – 503, L. Hambálek – 477); 5. KK Mistřín (Česko) – 2008 (P. Málek – 533, Zb. Babíček – 502, Z. Cizler – 501, P. Měsíček - 472); 6. Tlmače – 1956 kolov (M. Kosorín – 521, J. Šumera – 499, M. Vrablec – 477, J. Gálet – 459).