Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 18.03.2022 - 08:17  //  aktualizácia: 18.03.2022 - 08:56  //  zobrazené: 1031

Vaša-naša pomoc vyrazila na cestu

Obrovský balík pomoci vyrazil vo štvrtok popoludní na cestu. Cieľová stanica: partnerské mesto Mohyliv-Podoľskiy na Ukrajine. Toto všetko sme dokázali odoslať vďaka vám. Matrace, paplóny, ale aj termosky, spacáky, potraviny, oblečenie pomôžu prekonať ťažké dni pre približne 2000 utečencov, ktorí hľadajú bezpečie práve v partnerskom meste.

Vo štvrtok ráno okolo 9-tej hodiny dorazila pomoc od nášho partnerského mesta Orosláň. Priviezli všetko potrebné. Ďakujeme skvelému primátorovi maďarského Orosláňu Zoltánovi Lazókovi za adresnú a konkrétnu pomoc. "Orosláň nemá zmluvu o partnerstve s Mohyliv-Podolskiy, ale predstavitelia samospráv sa stretli u nás niekoľkokrát a vzniklo medzi nimi priateľstvo. Po vyhlásení zbierky pre Ukrajinu sa nám z Orosláňu ozvali, že chcú pomôcť. Dnes nám doviezli množstvo potrebných vecí, ktoré dnes večer posielame na Moldavsko-Ukrajinskú hranicu, kam si ju prídu prevziať naši priatelia," priblížil primátor Jozef Belický. Zbierku obohatil aj obrovský balík pomoci od obce Trnovec nad Váhom, ktorú nám odovzdali ešte pred asi dvoma týždňami.

Je 16.00 hodín a pred večiansky kultúrny dom parkuje 55-miestny autobus. Zamestnanci úradu, najmä chlapi, ale aj zopár žien, prezlečení do pracovného sú pripravení naložiť desiatky matracov, kartóny potravín, približne stovku vriec s dekami a paplóny. Úžasne nápomocní sú aj samotní dvaja páni vodiči, ktorí sa počas jazdy budú striedať po troch hodinách. Spodná časť autobusu je naplnená, hore zostalo voľných len pár miest na sedenie. „Dúfam, že to zvládneme. Čaká nás približne 1000 km tam a potom späť. Vodiča robím od roku 2007, jazdím dlhé trasy, ale toto je určite niečo iné. Je to taká výzva pre človeka, snáď pomôžeme tým ľuďom,“ povedal Jaroslav Pillár, vodič autobusu. Materiálnu pomoc pomáha nakladať aj kolega z Mestského kultúrneho strediska v Šali, ktorý pomoc odovzdá našim priateľom na moldavsko-ukrajinských hraniciach. „Ja som tam v roku 2018 v rámci Folklórneho súboru Šaľan, ktorý tam hosťoval. Veľmi dobre sme sa tam mali, sú to úžasní ľudia, chceme im pomôcť. Ja žiadne obavy nemám, skôr sa bojím o našich priateľov,“ hovorí Roman Hatala, ktorý potom nasadá do autobusu a odchádza do partnerského mesta.

Vrátiť by sa mali o štyri dni. Autobus nepríde domov prázdny. Privezie k nám ľudí z partnerského mesta, ktorí hľadajú pred vojnovým nepokojom bezpečie. Šťastnú cestu dvom vodičom a nášmu statočnému kolegovi Romanovi Hatalovi.

 

(ek)