Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 06.04.2022 - 15:35  //  aktualizácia: 06.04.2022 - 15:45  //  zobrazené: 1733

Už doručujú rozhodnutia o miestnych daniach a poplatkoch

Už v týchto dňoch prebieha doručovanie rozhodnutí o miestnych daniach a poplatkoch. Spôsob doručovania daňových výmerov sa vracia do starých koľají, kolegovia z úradu ich doručujú osobne do každej domácnosti.

Rozhodnutia doručujú poverené osoby v pracovných dňoch a aj počas víkendov. Doručovatelia sa pokúsia odovzdať výmery osobne dvakrát, následne ich uložia v klientskom centre mestského úradu, kde si ich môžu občania prevziať v rámci úradných hodín.

Občania, ktorí majú aktivované elektronické schránky, dostanú rozhodnutia v elektronickej forme, prosíme, skontrolujte si ju. V prípade, že elektronické schránky občania nemajú aktivované, vytvárajú sa tzv. listinné rovnopisy rozhodnutí s autorizačnými doložkami. Pečiatka a podpis, ako ich poznáme, sú nahradené elektronickou poštou. Spôsob podpisu – autorizácie sa nachádza na položke o autorizácii.

Fyzické osoby, ktoré v predchádzajúcom roku dovŕšili 62 rokov veku, budú mať automaticky znížený poplatok za odpad o 30% už priamo v doručenom rozhodnutí. O zníženie teda nemusia požiadať. Občania, ktorí sa na území mesta Šaľa nezdržujú viac ako 90 dní a  chcú si uplatniť úľavu alebo oslobodenie od poplatku za komunálne odpady, musia o túto úľavu každoročne požiadať a predložiť  doklady, preukazujúce splnenie nároku na zníženie alebo oslobodenie od poplatku.  Prehľad dokladov ako aj dôvody, pre ktoré  je možné poplatok za komunálne odpady znížiť alebo odpustiť,  je uvedený vo VZN č. 6/2019. Nájdete ho tu: https://sala.sk/clanok/vzn-c-06-2019-o-miestnych-daniach-a-miestnom-poplatku-za-komunalne-odpady-a-drobne-stavebne-odpady-na-uzemi-mesta-sala 

Občania môžu miestne dane uhrádzať v troch  splátkach určených v rozhodnutí, a to v hotovosti v pokladni MsÚ v Šali (klientske centrum) alebo bezhotovostne na číslo účtu, ktoré majú uvedené v rozhodnutí. K uhradeniu poplatku môžete použiť aj QR kód v rozhodnutí.

Ak máte akékoľvek otázky, pokojne kontaktuje kolegyňu z referátu správy poplatku za komunálny odpad: danovicova@sala.sk, telefonicky 031/7705981 – kl. 316. Ohľadne správy dane z nehnuteľnosti vám na otázky odpovedia mailom na andrisova@sala.sk, telefonicky 031/7705981 kl. 315.

(ek)