Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 12.02.2021 - 16:25  //  aktualizácia: 12.02.2021 - 16:59  //  zobrazené: 1425

Úspešná bilancia šalianskych strelcov – dokončenie

Úspešná  bilancia šalianskych strelcov – dokončenie

Napriek rozmachu pandémie koronavírusu COVID – 19 a prijatých opatrení vlády a ÚVZ sa zaradili športoví strelci medzi tých, ktorí mohli absolvovať v priebehu minulého roku niekoľko významných streleckých podujatí podľa kalendára a bezosporu medzi ne patria aj otvorené majstrovstvá Nitrianskeho kraja a vyvrcholenie  sezóny majstrovstvá Slovenska mládeže a seniorov v Osrblí, ktoré uzatvorili úspešnú celoročnú bilanciu reprezentantov šalianskeho streleckého klubu v roku 2020.

+ + + 

Nitriansky šampionát aj s rekordom
Na  otvorených majstrovstvách Nitrianskeho kraja mládeže a žiakov v streľbe zo vzduchových zbraní, ktoré usporiadal Šaliansky strelecký klub  z poverenia Krajského streleckého zväzu Nitra  na ZŠ Jána Hollého v Šali – Veči  štartovali popredné kolektívy z rôznych kútov  Slovenska, a z Nitrianskeho regiónu: nechýbali: Elán Svätý Peter, HT Úľany n/Ž a ŠSK Šaľa.  
V priebehu 2 dní sme boli svedkam výborných, ale aj vyrovnaných súbojov v jednotlivých disciplínach,  o čom hovorí napr. súboj v disciplíne VzPu  40 v ľahu, kde mikro súboj o bronz medzi tromi strelcami (chlapci do 14 rokov) rozhodol pre seba najmladší v tejto kategórii šaliansky strelec Lukáš Marček, keď získal 415,4 bodu a svojich konkurentov z Vištuku a Holíča predstihol o dve desatiny bodu!   Podobná situácia bola aj v kategórii dorasteniek, kde disciplínu Vz Pu 40 v ľahu vyhrala slovenská reprezentantka Erika Babíková (poznámka: nedávno  reprezentovala Slovensko na majstrovstvách Európy vo Wroclavi) s výborným výkonom 421, 1 b., keď porazila svoju oddielovú kolegyňu Leu Tomáškovú o bod (obe r. 2004, ŠSK Šaľa).  Nesmierne vyrovnaná bola taktiež súťaž družstiev v disciplíne  Vz Pu 40 v stoji, kde víťazný ŠSK Hôrky získal 1.255 bodov, druhý Vištuk zaostal iba o 3,3 bodu a tretia Šaľa o necelých 6 bodov,(poznámka:  bol najtesnejší výsledok z pomedzi všetkých súťaží družstiev za posledné tri roky  majstrovstiev NRK.

Rekord Babíkovej a 14  medailí                                                                   

O vysokej úrovni otvorených majstrovstvách Nitrianskeho kraja hovorí aj skutočnosť, že šalianski strelci „vystrieľali“ doma 14 medailových umiestnení (poznámka: 7 x zlato, 5 x striebro a 2 x bronz) a napriek tomu ich predstihli v hodnotení kolektívov strelci ŠSK Hôrky, ktorí vybojovali 9 prvenstiev. Na  šalianskom zlate sa v 4 disciplínach podieľala najúspešnejšia strelkyňa podujatia Erika Babíková (poznámka: 2 x ešte pomohla k víťazstvu družstvu (Lea Tomášková, Erika Babíková, Nina Machová) a čerešničkou na torte bol aj jej hodnotný slovenský rekord v disciplíne Vz Pu 3 x 20 (polohy:  kľak, ľah, stoj), kde dosiahla výkon 590 bodov, pričom v prvých dvoch polohách strelila štyri krát maximum 100 bodov !. O siedme šalianske zlato sa pričinil dorastenec Samuel Kováč (r. 2004) v disciplíne Vz Pu 40 ľah výkonom 416,3 bodu. .K výbornej reprezentácii šalianskeho streleckého športu prispeli aj ďalší šalianski strelci: dorastenci Samuel Kováč (r. 2004) v disciplíne Vz Pu 40 ľah výkonom 416,3 bodu,  v súťaži družstiev dorastenec Patrik Pistovič (r. 2004) a najmladší Jakub Kováč (r. 2008), Stephani Linka a Matúš Marček (obaja r. 2009). Všetci  si nakoniec okrem medailí vybojovali aj miestenku na majstrovská Slovenska (poznámka: úspešný šaliansky strelecký klub  by malo na Slovenskom šampionáte reprezentovať osem mládežníckych strelcov).         

                                                                JOZEF  SKLENÁR
Foto: ŠSK Šaľa - Ľudovít Kováč
č. 2022: najlepšie dorastenky v disciplíne Vz Pu 40 – ľah: zľava Lea Tomášková  v strede víťazná Erika Babíková (obe Šaľa), vpravo Klára Urbaníková (ŠSK Hôrky), vedľa predseda KSZ Nitra Erik Kováč.

č. 2020 zľava najlepší chlapci v disciplíne Vz Pu 40 – ľah: zľava Jakub Kováč (Šaľa),  v strede víťaz Matej Liga (Vištuk), vpravo Lukáš Marček (Šaľa), vedľa predseda KSZ Nitra Erik Kováč.

č. 2023:  medailisti z disciplíny Vz Pu 40 ľah v kategórii dorastencov: zľava  Tomáš Sádecký Pov. Bystrica,  v strede  víťaz Samuel Čalava zo Svätého Petra, vpravo Martin Mezian (Vištuk), vedľa  predseda ŠSK Šaľa Peter Alföldi.

+ + +

Šalianski strelci úspešní  na šampionáte

Strelecký areál Príbelce v okrese  Veľký Krtíš bol už druhý rok za sebou dejiskom majstrovstiev Slovenska v streľbe z guľových zbraní, ktoré usporiadal minulý víkend agilný strelecký klub LIAZ Veľký Krtíš,  v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

V konkurencii viac ako 30. – tky popredných klubov Slovenska (Dukla Banská Bystrica, ŠKP Bratislava,  ŠKP Vištuk, ŠKP Prešov – Staškov, ŠKP  Martin, či ŠG Košice, ale aj z vrcholových centier Slovenska a v konkurencii viac ako 250 strelcov, nechýbali ani štyria zástupcovia Nitrianskeho kraja. 

Z najúspešnejšieho regionálneho streleckého klubu ŠSK Šaľa v  seniorskej kategórii reprezentovali: František Liptai st. (r. l950), Peter Alföldi (r. l986), František Liptai ml. (r. l976) a Klaudia Kolarovská (r. l998). Silné zastúpenie mala Šaľa aj v kategórii kadetov:  Peter Porubský (r.2003), Lea Tomášková a Patrik Pistovič (obaja r. 2004). V kategórii juniorov to boli:   Stanislav Babala (r. l999) a Nina Machová (r. 2001),  v najmladšej dorasteneckej kategórii  Lenka Mihová (r.2005) a najmladšia členka výpravy talentovaná Stephane Linka (r. 2007). Veľkou škodou bolo, že na slovenskom šampionáte nemohol štartovať jediný šaliansky pištoliar, ktorý splnil limity senior Ladislav Filip (r. l984) a pre chorobu bohužiaľ neštartovala aj jedna z najlepších strelkýň medzi kadetkami Erika Babíková, viac násobná medailistka a slovenská reprezentantka z minulého roku.  Nitriansku výpravu v Príbelciach doplnili seniori súťažiaci v pištoľových disciplínach Tomáš Obložinský (r. l976 – ŠSK Mojmírovce) spolu s Milanom Koniarom (r. l967 – ŠSK Zbehy). Tretí strelecký klub z regiónu HT Úľany n/Žitavou reprezentovala  kadetka Kristína Himpánová (r. 2004).            

Päť medailí pre šalianske farby

Jeden z najúspešnejších mládežníckych streleckých klubov Slovenska (poznámka: už  viac ako 5 rokov patrí do najlepšej Slovenskej trojice klubov), potvrdil výkonmi a výsledkami aj pred týždňom v Príbelciach. Šaľa vybojovala v silnej konkurencii tri strieborné medaily, o ktoré sa zaslúžili: kadet Peter Porubský v disciplíne športová malokalibrovka 3 x 40 (vyhral Rafael Knapík z ŠKP Bratislava), v rovnakej disciplíne medzi kadetkami bola druhá  Nina Machová (zlato vyhrala Beáta Šályová, Dukla Banská Bystrica a  tretie striebro pridalo družstvo seniorov v zložení: Peter Alföldi, Frantiček Liptai ml. a Stanislav Babala v disciplíne Šp MA 60. keď ich predstihol iba profesionálny ŠKP Bratislava.        
Klubovú vitrínu ešte obohatili  šalianski strelci o dva bronzy: dorastenka Lenka Mihová v disciplíne Šp Pu  30 + 30 rán a družstvo žien v „mladom vydaní“: Nina Machová, Klaudia Kolarovská a Lea Tomášková v disciplíne Šp Ma 3 x 40  rán.

 

S výkonmi a výsledkami šalianskych nominantov na slovenskom šampionáte hodnotil stále ešte aktívny pretekár, tréner a pod predseda ŠSK Šaľa František Liptai st. sme spokojní. V prípade štartu reprezentantky Babíkovej, by bola medailová bilancia podstatne vyššia, na viac v štyroch prípadoch (poznámka:  Nina Machová, Lea Tomášková, František Liptai ml. a družstvo žien Kolarovská, Machová, Tomášková) skončili naši reprezentanti  tesne za stupňami najlepších. Prísľubom do budúcna boli aj vystúpenia najmladších našich strelkýň Mihovej a Linke, ktoré potešili.“      

Už samotný štart na vrcholovom podujatí bol pre viacerých krajských a šalianskych strelcov výborným výsledkom a odmenou za tréningové úsilie. Ak pridáme päť medailí a ďalšie vydarené výkony, musíme vysloviť s  vystúpením šalianskych pretekárov  v konkurencii najlepších slovenských strelcov -  reprezentantov:: Tužinský a Jány (obaja Dukla Banská Bystrica), Demjén – Pešková a Olšavská  (obe ŠKP Bratislava),  Kopp (ŠKP Martin), Hyblerová (ŠKP Prešov),... s ktorými sa stretávame na európskych a svetových podujatiach za uspokojivé.
                                                                                           JOZEF SKLENÁR

Foto: Ľudovít Kováč a archív ŠSK Šaľa