Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 01.06.2023 - 10:07  //  aktualizácia: 01.06.2023 - 10:15  //  zobrazené: 943

Úroda bude dobrá, vstupné ceny sú však vysoké

Na poliach za Večou sa opäť stretli poľnohospodári. Predstavili nové odrody jačmeňa a pšenice, ale mali čo ukázať aj čo sa týka techniky. Dronom dokážu postrekovať presne tam, kde sú škodcovia. Šalianska poľnohospodárska firma Sagrop opäť zorganizovala Dni poľa, na ktoré zavítali poľnohospodári z viacerých regiónov.

„Môžeme mať výrobných podnikov, koľko chceme, ale vždy skončíme pri chlebe. Z tohto je človek živý. Preto je veľmi dobré, že v tomto kraji sú stále funkčné družstvá, menšie firmy, ktoré sa venujú poľnohospodárstvu. Sú tu veľmi šikovní samostatne hospodáriaci roľníci, fyzické osoby, ktoré sa venujú ešte tomu, čo tvorí základ výživy ľudí,“ prihovoril sa hosťom aj primátor mesta Jozef Belický. Z podujatia sa už stáva tradícia, ktorú založil Marek Psota zo šalianskej spoločnosti Sagrop. Hlavným agronómom je Večan Matej Takáč, ktorý je známy aj ako miestny záhradkár. Hovorí, že napriek tomu, že zima bola zrážkovo podpriemerná a nebola ani snehová pokrývka, výdatné aprílové a májové dažde doplnili tento deficit. „V našom regióne sa to určite pozitívne odrazí na kvalite pšenice a repky olejnej. Vyzerá to tak, že budeme mať nadpriemernú úrodu,“ opisuje radostnú správu Matej Takáč. Horšie je to vraj s cenou – pandémia a vojna na Ukrajine spôsobili extrémne zdraženie vstupných materiálov, osív, hnojív aj nafty. „Vlani sme draho nakupovali, aj draho predávali. Ale v tomto roku sme draho nakupovali, v zemi máme drahé osivá a hnojivá, ale komodity sa nám cenovo prepadli na úroveň pred vojnou a covidom, lebo bude prebytok a tým pádom je tlak na nižšiu cenu. Bude to čiastočne vykompenzované vysokou úrodou,“ vysvetľuje mladý agronóm.

Trendy dorazili aj do oblasti poľnohospodárstva. Minulý rok na tomto podujatí prezentovali špeciálny dron na postrekovanie. V tomto roku sa ním šalianska firma chválila ako vlastnou. Matej Takáč vysvetľuje, že dron je trikrát lacnejší ako traktor a výkon je takmer porovnateľný, čo sa týka postrekovania. S výmenou batérií a doplnením nádrže na postrek dokáže dron postriekať 15 hektárov za hodinu. Má dokonca aj pridanú hodnotu. „Súčasťou je aj malý dron, ktorý mapuje polia. Nasníma si pole, vyhodnotí prítomnosť chorôb či škodcov, ale aj nedostatok výživy podľa nejakého farebného spektra a potom tie údaje z malého mapovacieho drona vloží do systému. Veľký dron vie podľa toho prispôsobovať to postrekovanie – kam treba viac, kam menej. Vie rozmetať aj osivá, granule,“ dodal Takáč.

Podobné podujatie organizujú poľnohospodári aj na jeseň, témou sú vtedy rôzne odrody kukurice.

 

(ek)