Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 25.02.2021 - 14:12  //  aktualizácia: 25.02.2021 - 14:14  //  zobrazené: 4750

Stanovisko RÚVZ so sídlom v Nitre k otvoreniu škôl v okrese Šaľa

Pre okres Šaľa podľa mapy zverejnenej dňa 16.02.2021 platí v aktuálnom týždni od 22.-28.02.2021 zaradenie medzi tzv. čierne okresy, IV. stupeň varovania. Ďalej pre okres Šaľa podľa mapy zverejnenej dňa 23.02.2021 bude platiť v týždni od 01.-07.03.2021 naďalej zariadenie medzi tzv. čierne okresy, IV. stupeň varovania.

Pre okres Šaľa teda zostávajú v platnosti všetky opatrenia bez zmeny do minimálne 15.03.2021.

Čo sa týka otvárania škôl na území okresu Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce stále platí rozhodnutie MŠ SR číslo: 2021/10079:1-A1810 s účinnosťou od 08.02.2021, ktorým bolo obnovené školské vyučovanie určených typoch škôl a školských zariadení. Ďalej podľa COVID AUTOMATU platí, že školy a školské zariadenia môžu byť otvorené v bordových aj v čiernych okresoch. Je na individuálnom rozhodnutí zriaďovateľa otvorenie, prípadne neotvorenie daného typu školy. RÚVZ môže otvorenie, príp. neotvorenie zariadení iba odporúčať.

Podľa COVID AUTOMATU v čiernych okresoch môžu byť otvorené: MŠ, ZŠ 1. stupeň prezenčne, špeciálne školy a deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne max. 5 detí na učiteľa, koncové ročníky SŠ a OU prezenčne. VŠ – dištančne.

V bordových okresoch môžu byť otvorené: MŠ, ZŠ 1. stupeň prezenčne, špeciálne školy a deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne max. 5 detí na učiteľa, koncové ročníky ZŠ a SŠ, OU (prezenčne). VŠ – dištančne

Rozdiel medzi čiernym a bordovým okresom je ten, že v bordových môžu navštevovať školy aj žiaci 9. ročníkov ZŠ.

 

Stanovisko RÚVZ so sídlom v Nitre k otváraniu škôl a školských zariadení na území okresu Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce zostáva nezmenené. Epidemiologická situácia v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 je naďalej veľmi vážna nielen v celej SR, ale aj na území okresu Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce. V priebehu posledných troch týždňoch je situácia zo strany  Inštitútu zdravotníckych analýz MZ SR hodnotená ako pomerne stabilizovaná s tendenciou k miernemu zhoršovaniu. Dochádza však k zhoršovaniu niektorých vážnych ukazovateľov ako je počet hospitalizovaných pacientov i stále vysoký počet úmrtí, ale aj k nárastu incidencie. Mierne sa zvýšilo efektívne reprodukčné číslo, čo znamená, že epidémia je stále v raste a nie je na ústupe.

Naďalej zostáva vysoké premorenie britským variantom na území SR. Uvedené potvrdili výsledky z druhého kola celoslovenského prieskumu  zo dňa 17.2.2021, ktoré boli vyšetrené  z pozitívnych RT-PCR vzoriek klinického materiálu. Britský variant sa potvrdil u 72 % z celkového počtu 2384 vzoriek. Takýto prieskum bol realizovaný aj na 1962 vzorkách zo dňa 3.2.2021, kedy bol britský variant potvrdený u 74 % vyšetrených vzoriek. Výsledky oboch prieskumov síce naznačujú stabilnú situáciu v zastúpení a šírení  britského variantu v populácii občanov SR, ale stále ide o vysoký podiel jeho zastúpenia, a preto je nevyhnutné naďalej dodržiavať  nastavené protiepidemické opatrenia a pokračovať v nich.

Pre výraznejšie zlepšenie epidemiologickej situácie  je nevyhnutné dôsledné dodržiavanie všetkých prijatých protiepidemických opatrení, či už na úrovni celoslovenskej alebo regionálnej úrovni.

 

Z uvedeného dôvodu RÚVZ so sídlom v Nitre naďalej neodporúča otváranie škôl a školských zariadení na území okresu Nitra, Šaľa, ani Zlaté Moravce, ktoré by znamenalo zásadné zvýšenie mobility vysokého počtu detí, žiakov a ich rodičov, ktoré by sa pravdepodobne v krátkom čase mohlo premietnuť do opätovného zhoršenia epidemiologickej situácie na území daných okresov.  

Ďalšími faktormi, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na šírenie infekcie v školách sú vysoká koncentrácia detí v triede vzhľadom na jej veľkosť, relatívne dlhý čas, ktorý budú detí spoločne tráviť v uzatvorenom priestore jednej triedy v tzv. úzkom kontakte, ktorý je z hľadiska prenosu nákazy vysokorizikový. Z klinického hľadiska môže infekcia u detí prebiehať nepozorovane, bezpríznakovo, príp. len s miernymi príznakmi a deti tak môžu a sú často prameňom nákazy pre vnímavé dospelé osoby. Tieto faktory by mohli významne ovplyvniť šírenie nákazy v zariadeniach pre deti v prípade jeho zavlečenia do zariadenia.

V prípade všetkých škôl a školských zariadení, ktoré budú otvorené na základe rozhodnutia zriaďovateľa bude RÚVZ v Nitre situáciu nepretržite monitorovať, operatívne a individuálne priebežne zabezpečovať všetky preventívne i represívne protiepidemické opatrenia v školách, ktoré vzniknú v súvislosti s potvrdenými prípadmi nákazy v danom zariadení. To znamená, ak sa v niektorej škole, v triede vyskytne potvrdený prípad nákazy, bude RÚVZ vydávať rozhodnutie o nariadení zákazu prevádzky pre určenú triedu alebo školu z dôvodu zabezpečenia protiepidemických opatrení a nariadenia karanténnych opatrení u osôb v úzkom kontakte.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre