Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 29.11.2023 - 12:54  //  aktualizácia: 29.11.2023 - 14:12  //  zobrazené: 554

Šaliansky adventný veniec budú zdobiť pozdravy prváčikov

Nechceli sme zostať nič dlžní ani Šaľanom, preto skupinka nadšencov sa dnes predpoludním pustila do práce a vznikol z toho krásny symbol Vianoc. Ruku k adventnému vencu pred mestským úradom priložili aj ďalší – ozdoby vyrobili kreatívni žiaci s pani učiteľkami zo ZŠ P. Pázmánya s VJM v Šali. A všetci rodičia, starí rodičia, ktorí majú prváka na šalianskej škole, si budú môcť nájsť vianočný pozdrav zavesený na tomto venci.

S myšlienkou urobiť adventný veniec aj v Šali sme oslovili naše základné školy. Riaditeľov sme poprosili, aby prváčikovia pripravili pozdrav, zalaminovali a priniesli ho, zavesili na veniec. O krátky čas nám však zavolala riaditeľka ZŠ P. Pázmánya s VJM v Šali Monika Hamarová a ponúkla ich kreativitu a najmä vôľu pomôcť s tvorbou aj iných ozdôb. „Máme 3D tlačiareň, na ktorej vieme vyrobiť všeličo a máme aj kreatívne pani učiteľky,“ znela nadšene Monika Hamarová. Po asi dvoch týždňoch dnes prišli a ozdoby zavesili na veniec. Vyrobili aj mašle. „So žiakmi na druhom stupni sme na 3D tlačiarni vyrobili a tlačili hlavu Mikuláša, snehové vločky, stromčeky. Máme 3D tlačiareň, ktorú využívame ju aj na hodinách informatiky, deti sa tam všeličo vyrábajú. Okrem toho naša kreatívna pani učiteľka doma vyrobila 17 vianočných gulí, to jej trvalo vyše týždňa,“ priblížila zástupkyňa riaditeľky Silvia Kőrösová.

Prváčikovia postupne budú prichádzať zavesiť svoje pozdravy. „Všetky školy sme oslovili, aby prváci priniesli svoje vianočné pozdravy, takže viac ako 240 detí verím, že sem zavesí svoje priania, aby si ho mohli rodičia, starí rodičia pohľadať, nájsť a potešiť sa, že aj ich dieťa prispelo k výzdobe tohto adventného venca,“ hovorí primátor mesta Jozef Belický. Z tímu kreatívcov samozrejme nechýbali naše dievčatá, kolegyňa Evka a Katka, Ľuboš Jaroš a Miloš Rehák, ktorí veniec tvorili aj vo Veči. „Som Večan, ale mesto Šaľa je mesto Šaľa. Prvýkrát bude veniec aj pred úradom a som na to hrdý aj s ľuďmi, ktorí sa o to pričinili,“ hovorí Miloš Rehák.

Medzitým na pešej zóne inštalujú vianočné osvetlenie, svetielka dnes s plošinou dávali aj na vianočný strom. Tieto svetlá rozsvietime klasicky s Mikulášom, 6. decembra. Prvá adventná nedeľa je však o niečo skôr, už 3. decembra. „Prvú adventnú sviečku zapaľuje už túto nedeľu. A keď už tu máme takýto krásny veniec s pozdravmi našich prváčikov, srdečne pozývam všetkých k slávnostnému zapáleniu prvej sviečky túto nedeľu o 16-tej. Zaspieva nám aj spevácky zbor a veniec posvätí aj pán dekan,“ priblížil primátor Jozef Belický.

 

(ek)