Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 22.11.2021 - 21:40  //  aktualizácia: 22.11.2021 - 22:15  //  zobrazené: 1268

Šalianski plavci úspešní na Pasienkoch

ÚSPECHY šALIANSKYCH PLAVCOV NA PASIENKOCH

Bratislavské Pasienky po nedávnych majstrovstvách Slovenska v plutvovom a rýchlostnom plávaní boli dejiskom ďalšieho významného podujatia, ktorým bol už 48. medzinárodný ročník memoriálu Petra Ladiča, na ktorom štartovali zástupcovia 15 plaveckých klubov z Česka a Slovenska.  Organizátor podujatia Klub športového potápania Neptún Bratislava v spolupráci so Slovenským zväzom potápačov umožnil v 50 metrovom bazéne v predposlednom podujatí tohto ročníka štart účastníkom vo všetkých vekových kategóriách (poznámka: od seniorov v „A“ kategórii (r. 2003 a starší) počnúc, až po najmladšiu vekovú kategóriu „E0“ (r. 2012 a mladší) končiac. Nechýbali medzi nimi ani naši regionálni zástupcovia z Klubu vodných športov Barakuda Šaľa.

Kvalitná účasť s rekordérmi a medailistami

Memoriál, ktorý patrí v strednej Európe medzi najstaršie sa koná na počesť plutvového plavca a potápača Petra Ladiča, ktorý tragicky zahynul vo veku 21 rokov mal veľmi dobré plavecké obsadenie, keď medzi plavcami nechýbali čerství medailisti zo Slovenského šampionátu, ale aj slovenskí rekordéri: Lukáš Častven a Adam Osuský (obaja Žralok Bratislava), reprezentanti Delfínu Žilina Šimon Šoška a Petra Kissová (poznámka: dlhoročná plavkyňa KVŠ Barakuda Šaľa, ktorá t. č. študuje v Žiline), Daniela Kršjaková a Katarína Jánošková (obe Žralok Bratislava), Jakub Hraško (SWIM War), Matej Dominik (SK Kraken Zvolen), či reprezentanti Neptunu Bratislava Peter Blaškovič a Barbora Vanyiková, ktorí mali v českých plavcoch, medzi ktorými držali prím Daniel Cimbúrek (KP Pardubice) a Tomáš Pilný (Modrá Hvězda Praha), ktorí sa už medailovo presadili aj na európskom šampionáte, ako aj talentovaná česká reprezentantka Nela Dušková veľmi kvalitnú konkurenciu. Napriek tomu, že sa na medzinárodnom podujatí v šalianskych farbách nepredstavila osem násobná víťazka z MSR Zuzana Hrašková, či Benjamín Barczi šesť násobný víťaz a držiteľ najhodnotnejšieho výkonu 826 bodov na šampionáte podľa medzinárodných tabuliek CMAS (poznámka: 100 metrov PP, výkon 37,65 sekundy),  „osmička“ šalianskych účastníkov potvrdila výbornú formu v závere roka a patrila k ozdobám Memoriálu.  

Osemnásť medailí a dva rekordy pre Šaľu

Hoci do Bratislavy cestovalo „ iba“ osem šalianskych plutvových plavcov, ktorí štartovali  v piatich zo šiestich vekových kategórií potešili, keď  v každej z nich sa dokázali ocitnúť  na stupňoch pre najlepších.  
V kategórii „E“ (r. 2010 – 11) reprezentovala šalianska najmladšia účastníčka,  talentovaná Anabela Takácsová (r. 2011), ktorá sa stala víťazskou dvoch disciplín (50 a 400 metrov BF), na viac na 100 metrov BF pridala striebro.  Najbohatšie zastúpenie mali plavci od Váhu
v kategórii „D“ (r. 2008 – 2009), kde vybojoval Jakub Urbán tri tretie miesta, ďalšie dve pridala Nina Pivková a medailovú bilanciu vylepšil Patrik Adamkovič ziskom striebra a bronzu.
Nadmieru úspešnou je bilancia v kategóri „C“ (r. 2006 – 2007), kde jedna z najúspešnejších plavkýň šalianskeho plaveckého klubu Barakuda Alexandra Slišková (r. 2006)dokázala zvíťaziť v troch disciplínach po výborných výkonoch, pričom v najhodnotnejšej ženskej plaveckej disciplíne, ktorou bolo  200 metrov BF skončila druhá, ale jej výkon 01:55,37 minúty jej vyniesol vysoké bodové hodnotenie.  
Šalianske plávanie nevyšlo naprázdno ani v „B“ kategórii, kde medailistka z MSR Katarína Zlatošová  skončila v disciplíne  50 metrov BF na druhom mieste a v ďalších dvoch disciplínach skončila štvrtá, tesne za stupňov víťazov.  Vyvrcholenie, ale aj medailové čakalo na šaliansku výpravu v seniorskej kategórii „A“ (r. 2003 a starší), kde mal ich zástupca Jakub Kozmer zdatnú konkurenciu v podobe dvoch slovenských reprezentantov  Lukáša Častvena (r. 2001) a rovesníka Adama Osuského (r. 2003) a ďalšej slovenskej plaveckej špičky. Kozmer potvrdil svoju výbornú formu zo začiatku roku, kde sa ako jediný slovenský plavec postaral o rekordné zápisy v rekordných tabuľkách. V disciplíne 50 metrov RP vyrovnal časom 15.44 sekundy v úvode roka tri roky starý rekord Lukáša Častvena (Žralok Bratislava), ktorý vytvoril v roku 2018 v Istanbule. Memoriál však priniesol ďalšie jeho dva rekordné zápisy. Najskôr v disciplíne 50 metrov PP výkonom 16,72 sekundy prekonal dva roky starý rekord Častvena (16.83 sek.), ktorý  zaplával na európskom šampionáte v gréckej Ioannine a v ďalšej časti Memoriálu prekonal rekord aj na spomínaných 50 metrov RP, keď časom 14,96 sekundy zlepšil vlastný rekord. Na viac prvenstvo vybojoval aj na 100 metrov RP a stal sa s tromi zlatými jedným z najúspešnejších plavcov v Bratislave.  

Kozmer a češka Dušková najlepší

Organizátori podujatia podobne ako na slovenskom šampionáte hodnotili výkony plavcov podľa medzinárodných tabuliek CMAS a rekordné zápisy Jakuba Kozmera (poznámka: ako jediný v tomto roku na Slovensku) priniesli aj prvenstvo v kategórii mužov, keď rekord na 50 metrov RP mal hodnotu 854 bodov a druhý rekord na 50 metrov PP hodnotu 822 bodov, ktoré sú cenné a porovnateľné aj s výkonmi v slušnom európskom meradle. Až za ním skončili: Tomáš Pilný (r. 2004, Modrá Hvězda Praha), ktorého čas na 400 metrov PP 03, 15: 21 mal hodnotu 812 bodov. Štvrté najvyššie ohodnotenie 801 bodov získal plavec Delfínu Žilina Šimon Šoška v disciplíne 100 metrov BF (46,18 sek.) a odsunul na piate miesto medailistu z Európy Daniela Cimbúrka (r. 2004, RP Pardubice), ktorého čas 36,02 sekundy mu priniesol zisk 778 bodov).
V kategórii žien dosiahla najhodnotnejší výkon 778 bodov Nela Dušková z Modrej Hvézdy Praha (r. 2006), ktorá vyhrala disciplínu 200 metrov BF časom  01:54,01 minúty, pred šalianskou plavkyňou Sliškovou (758 bodov). Medzi ne sa vklínila ex šalianka Petra Kissová ( r. 2006, Delfín Žilinaň, ktorá za čas 03:37,48 minúty na 400 metrov PP získala 766 bodov. Aj štvrté najvyššie bodové hodnotenie – 754 bodov patrí Alexandre Sliškovej (50 metrov BF, čas 23,52 sekundy) a úpiata skončila v hodnotení slovenská seniorská reprezentantka a rekordérka Daniela Kršjáková (r. 1999, Žralok Bratislava) so 741 bodmi za čas 17,76 sekundy v disciplíne 50 metrov PP.  

Úspešné účinkovanie plavcov KVŠ Barakuda Šaľa na medzinárodných pretekoch pretavené do zisku 18 medailových umiestnení a vytvorenie dvoch nových seniorských rekordov je dobrým znamením pred finálového kola Slovenskej plaveckej ligy mládeže a Slovenského pohára v plutvovom a rýchlostnom plávaní.
                                                                     JOZEF SKLENÁR  
 

Foto: Dana Duchoslavová (popis pri foto).