Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 17.12.2018 - 07:08  //  aktualizácia: 17.12.2018 - 09:45  //  zobrazené: 1749

Šalianski plavci s medailovou žatvou

Šalianski plavci s medailovou žatvou

Zväz potápačov Slovenska v spolupráci s Klubom športového potápania Neptun Bratislava usporiadal už 46. ročník memoriálu Petra Ladiča v plávaní s plutvami a rýchlostnom plávaní pod vodou.
Bratislavské Pasienky privítali na jednom z najstarších podujatí v strednej Európe plutvových plavcov z desiatich plaveckých klubov Slovenska v kategóriách od seniorskej „A“ (ročník 2000 a starší), až po sériu F, v ktorej štartujú najmladší plaveckí elevi (r.  2009 a mladší).  V kompletnej slovenskej plaveckej elite nechýbali v 50 metrovom bazéne na Pasienkoch ani zástupcovia šalianskych klubov v plutvovom plávaní  KVŠ Barakuda a Hurrican Šaľa, ktorí  svojimi výsledkami potvrdili, že budú v novom ročníku Slovenskej plaveckej ligy mládeže (SPLM) a Slovenského pohára patriť medzi najlepších v oboch celo ročných súťažiach mládeže a seniorov. 

Šaľa je bohatšia o 38 medailí      

Pravidelný štart zástupcov šalianskeho plutvového plávania na populárnom podujatí, sa im v konečnom meradle aj vydaril, keď v šiestich vekových kategóriách  priviezli spoločne 38 medailových umiestnení (poznámka: viacerí z plavcov oboch klubov na viac obsadili vo svojich disciplinách štvrté miesta), z čoho bola skoro polovička zlatých (18 medailí), k tomu pridali dvanásť strieborných a osem  tretích miest, čím sa zaradili v rámci plaveckých klubov Slovenska medzi špičku.

Jeden z najmladších plaveckých klubov šaliansky Hurrican cestoval do Bratislavy so šestnástkou plavcov a čo je dobré bolo medzi nimi aj viac pretekárov z najmladších kategórií „E“ – r. 2007 a mladší  a „F“ – r.  2009 a mladší.  Patrik Ščasný (bývalý úspešný slovenský reprezentant a zároveň aj šéf PK Hurrican Šaľa) hovorí: „Snažíme sa našim najmladším plaveckým nádejám umožniť aj štarty v súťažných podujatiach, kde sa môžu rukolapne presvedčiť o svojej trénovanosti a následnom vzostupe ich výkonnosti. Teší nás, že viacerí z nich si zlepšili svoje osobné výkony a dvaja z nich Jakub Turányi, ktorý obsadil jedno prvé a dve tretie miesta  spolu s Nelou Mésarošovou, ktorá skončila v disciplíne 100 metrov BF druhá sa už dostali aj na stupne víťazov, čo je pre nich, ale aj ich kolegov povzbudením do ďalšej tréningovej a pretekárskej činnosti.“      
Plavci šalianskeho Hurricanu si priviezli z Bratislavy 16 medailí z čoho bolo až 11 z najjagavejšieho kovu. Po štyri disciplíny vyhrali v súčasnosti „ťahúni“ klubu Peter Takáč a Sára Suba (obaja v kategórii „C“ – r. 2004), ďalšie dve zlaté a dve bronzové  medaile pridala v kategórii „D“ Alexandra Slišková (r. 2006).  Poslední medailisti Takáč so Subovou na viac pridali k prvenstvám aj vo viacerých disciplínách hodnotné výkony, čo ich aj vynieslo medzi slovenskú špičku v hodnotení jednotlivcov na memoriáli Petra Ladiča.

Na šalianskej medailovej žatve v Bratislave sa patričnou mierou podielal aj druhý šaliansky plavecký klub KVŠ Barakuda, ktorý cestoval do Bratislavy so sedmičkou plavcov, ktorí vybojovali dvadsať dva medailí. O osem zlatých sa pre šaliansku Barakudu postarali: Peter Csikós 3 krát  (kategória  „E“ -  r. 2007), Jakub Petrák 2 krát (kategória „C“ - r. 2003), po jednej pridali seniorka Zuzana Hrašková (kategória „A“ r. 1999),  Petra Kissová  (kategória „D“ r. 2005) a najmladšia vo výprave  Sofija Hagarová (kategória „E“ - r. 2008). Šalianski plavci sa tešili aj so zisku 11 druhých miest: Jakub Kozmer vybojoval tri (kategória „C“ -  r. 2003) rovnako ako Petra Kissová, dve pridal Peter Csikós a po jednom Zuzana Hrašková, Sofija Hagarová a Jakub Petrák. Medailovú zbierku ešte doplnili o tri bronzy, keď dva získal Jakub Kozmer a jeden Sofija Hagarová.   Medailová zbierka plavcov Barakudy mohla byť nielen bohatšia, ale aj pestrejšia, keď najlepšia plutvová plavkyňa Slovenska a zlatá a strieborná z ME vo Vroclawe z minulého roku Zuzana Hrašková plávala iba v dvoch disciplínách (poznámka: jej medailové disciplíny v Bi – Fi neboli zaradené do programu memoriálu) a Jakub Petrák štartoval iba v troch.  Napriek tomu obaja dosiahli hodnotné výkony, ktoré im zaradili taktiež do najlepšej pätice pretekárov v hodnotení jednotlivcov.       

Štyria šalianski plavci v najlepšej pätici

Napriek tomu, že na štarte 46. ročníka memoriálu Petra Ladiča nechýbali slovenskí seniorski a juniorskí reprezentanti v konkurencii najlepších sa dokázali presadiť výbornými výkonmi aj šalianski plutvoví plavci. Podľa svetových bodovacích CMAS tabuliek v kategórii žien vyhrala mladá talentovaná plavkyňa Sára Suba (PK Hurrican Šaľa), ktorej víťazný čas v disciplíne 50 metrov RP – 18,23 sekundy mal hodnotu 871 bodov. Na ďalších miestach skončila štvorica slovenských seniorských reprezentantiek v poradí: 2. Katarína Jánošková (disciplína 200 m PP – čas 1:40,87 minúty,  Žralok Bratislava, r. l998 -  814 bodov), 3. Zuzana Hrašková (disciplína 200 metrov PP – čas 1:42,48 minúty, Barakuda Šaľa, r. l999 - 785 bodov), 4. Daniela Kršjáková (disciplína 50 metrov RP, Žralok Bratislava, r. 1999 – 768 bodov), 5. Miroslava Šimiaková (disciplína 200 metrov PP, Delfín Žilina, r. 2000 - 745 bodov). 

Medzi mužmi dosiahol najhodnotnejší výkon Lukáš Castven (disciplína 50 metrov RP – čas 16,03 sekundy, Žralok Bratislava, r. 2001 – 864 bodov),  2.  Miroslav Šimiak (disciplína 50 metrov RP, čas - 16,85 sekundy,  Delfín Žilina, r. 2001 – 793 bodov), 3. Peter Takáč (disciplína 100 metrov PP, čas – 41,10 sekundy, Hurrican Šaľa, r. 2004  - 761 bodov),  4. Jakub Petrák (disciplína 100 metrov PP, KVŠ Barakuda Šaľa, r. 2003 – 750 bodov), 5. Dominik Osuský (disciplína 200 metrov PP, Žralok Bratislava, r. l998 – 735 bodov).     
Výborná bilancia šalianskych plaveckých klubov Hurrican a Barakuda, na 46. ročníku memoriálu Petra Ladiča, kde získali 38 medailových umiestnení a štyria plavci sa umiestnili v bodovanom hodnotení medzi najlepšími na Slovensku je peknou bodkou za úspešnou tohto ročnou sezónou, posledným podujatím plutvových plavcov v slovenských bazénoch a zároveň prísľubom pred  nastávajúcou bohatou plaveckou sezónou.  

JOZEF SKLENÁR 

Foto: Dana Duchoslavová 
a archív PK Hurrican.