Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 22.11.2018 - 08:39  //  aktualizácia: 22.11.2018 - 09:44  //  zobrazené: 1940

Šalianski plavci s medailami z Gliwic

Šalianski plavci vezú medaile z Gliwic

Poľské Gliwice usporiadali minulý víkend ďalšie kolo európskeho juniorského pohára (CMAS Finswimming Europen Junior Cup)  v plutvovom plávaní, na ktorom štartovalalo viac ako tridsať plaveckých klubov z deviatich štátov, medzi ktorým nechýbali ani traja slovenskí zástupcovia: plavci Vodného sveta Zvolen, plavecký klub SWIM Warrios a šaliansky KVŠ Barakuda (reprezentovali plavci: Jakub Petrák, Gergö Szarka a Jakub Kozmer, všetci r. 2003).

Vynikajúco si viedol Jakub Petrák v  disciplíne na 400 metrov SF (čas 3:25,94 minúty), v ktorej  skončil druhý, keď nestačil iba na českého plavca Matyáša Kubíčka z Aqua klubu Liberec. ktorý získal zlato. V disciplíne 400 metrov BF  však „vypálil“ svojim všetkým konkurentom rybník. Hoci sa situácia, vyvýjala podobne ako v predošlej disciplíne nasadil šalianský plavec na poslednej 50 – tke drtivý finiš pri dosiahnutom čase 3:53,11 minúty mu jeho 21 konkurentov pozeralo v cieli iba na chrbát. Na druhom mieste skončil poľský reprezentant Michal Kolinski (čas 3:53, 59 min.) a s bronzom sa musel uspokojiť  ukrajinský plavec Ilja Metelica (3:54, 25 minúty).

Nesklamali ani ďalší šaľania

Na významnom európskom podujatí v silnej konkurencii nesklamali ani ďalší dvaja šalianski reprezentanti.  Troj násobný slovenský majster a päť násobný medailista  Jakub Kozmer sa v disciplíne 200 metrov SF umiestnil na 8. mieste a rovnaké finálové umiestnenie dosiahol aj v disciplíne 100 metrov BF, pričom aj v ďalších dvoch disciplínach skončil v prvej polovičke štartovného poľa. Zahanbiť sa však nedal ani tretí šaliansky plavec Gergö Szarka, ktorý je troj násobný medailista z majstrovstiev Slovenska 2018 v Žiline. Najviac sa  mu darilo v „zlatej“ disciplíne jeho kolegu Petráka, kde v 22 člennom súťažnom peletóne obsadil vynikajúce šieste miesto, keď svoj čas zo slovenského šampionátu zlepšil skoro o deväť sekúnd.  Veľkou škodou pre šalianskych plavcov KVŠ Barakuda  bolo, že nemali vo svojej „C“ kategórii ďalšieho plavca, nakoľko by im dozaista rmedaila v štafete na 4 x 100 metrov PP nebola unikla. Otázne je iba to z akého kovu by bola.  Šalianske plutvové plávanie na významnom európskom juniorskom podujatí potvrdilo.

                                                                                                                                                                                                 JOZEF SKLENÁR

Foto: Dana Duchoslavová

č. 1 : trojica úspešných šalianskych plavcov: zľava Jakub Kozmer, Jakub Petrák a  Gergö Szarka.

Č. 2: najlepší v disciplíne 400 metrov BF, v strede zlatý Jakub Petrák (KVŠ Barakuda Šaľa).