Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 31.05.2018 - 10:12  //  aktualizácia: 01.06.2018 - 10:29  //  zobrazené: 2005

Šalianske karate znova úspešné

Aktívny klub karate Lednické Rovne, ktorý sa radí svojomi výsledkami do prvej desiatky najlepších slovenských klubov usporiadal spolu so Slovenskou federáciou karate a bojových umení ďalšie hodnotné podujatie, na ktorom štartovali pretekári z dvadsiatky slovenských klubov karate. 
Skoro v 5 tisícovej obci, ktorá sa môže hrdiť krásnym hradom (poznámka: v jeho útrobách sídli Slovenské sklárske muzeum), kúpaliskom, ale aj funkčnými sklárňami sa v telocvični  základnej školy Eduarda Schreibera (poznámka: zakladateľ sklárni) konala súťaž v súťažiach kata a kobudo a medzi účastníkmi nechýbali ani pretekári KK TJ Slovan Duslo Šaľa a KK Banana DOJO Šaľa.
Už na predošlých kolách Slovenského pohára federácie karate oba šalianske kolektívy potvrdili výkonmi dobrú pripravenosť, keď priviezli do Šali 36 medailových umiestnení (poznámka: z toho členovia KK TJ Slovan Duslo Šaľa rovnú štvrť stovku)  a nebolo tomu inak ani na poslednom súťažnom predstavení najmladších adeptov karate, kde dostala v ich radoch dostatok príležitostí mládež, ktorá potvrdila, že investície do nej vložené v podobe kvalitného tréningu, odborného vedenia a umožnenia štartov na kvalitných súťažiach by sa mali v najbližšej budúcnosti vrátiť.   

Pre chemikov 16 kovov
 

Napriek tomu, že na tatami neštartovali už „zrelí“ karatisti dorastenci a seniori z KK TJ Slovan Duslo Šaľa (poznámka:slovenskí reprezentanti a medailisti z európskeho a svetového šampionátu v minulom roku: Ľudovít Kocsis a Filip Bleho sa pripravujú na júnový svetový šampionát v škótskom Dunde ), ktorí pravidelne nosia z podobných podujatí zbierku cenných kovov, zahanbiť sa nedala ani nastupujúca generácia. Vitrína popredného slovenského klubu karate sa naplnila po víkende o ďalších 16 kovov (poznámka: všetky v súťažiach kata) a potešiteľným javom je, že skoro o polovičku z nich sa postarali pretekári (Alžbeta Kuliková, Adam Peštuka, Saša Polakovičová a Roman Hambalkó), ktorí sa v súťažných kimonách na tatami nepohybujú dlho. 
Na štyroch prvenstvách sa v súťažiach jednotlivcov podieľali: Dávid Takáč, Lukáš Gyurík, mladá Alžbeta Kuliková a reprezentant Slovenska a medailista z európskeho šampionátu v Rumunsku Noel Vozár. Piate zlato pridalo družstvo už skúsených reprezentantov: Lukáš Gyurík, Ela Sántaiová a Dávid Takáč
Šaľania získali aj štyri strieborné umiestnenia a sedem bronzových kovov, ktoré si vzorne podelili, keď najmladšia karate generácia vybojovala 6 pódiových umiestnení (poznámka: dve striebra a jeden bronz sa stal korisťou Saši Polakovičovej)  a päť pridali už ostrieľanejší reprezentanti, čoho striebro a bronz vďaka Ele Sántaiovej. .    

Činil sa aj Banana DOJO
 

V kvalitnej konkurencii dal o sebe viedieť aj druhý šaliansky klub Banana DOJO, ktorého karatisti pridali ďo svojej zbierky ďalších 8 kovov v súťažiach kata a kobudo. O tri zlaté medailové umiestnenia sa postarali Lea Kmotríková a družstvo v zložení: Karin Hlavatá, Viktória Somogyiová a Zuzana Kmotríková v súťažiach kata.  Tretie zlato získala v súťaži kobudo už ostrieľaná karatistka Viktória Somogyiová. Tri strieborné medaile putovali do Šali vďaka skúseným pretekárkam tohto ambiciózneho klubu. Medailovú zbierku doplnili ešte o dva bronzy a teší, že o jeden sa postaral Matúš Huček, ďalší z mladej nádejnej generácie karatistov. V štartovnej listine chýbal jeden z najúspešnejších mladých pretekárov Adam Budai, ktorý si vybojoval v predošlých kolách SPFK prvenstvo v kategórii 9. – 10. ročných do 6 kyu a to nielen v Púchove, ale aj v Banskej Bystrici a aj z toho dôvodu by bol počet medailových umiestnení pre šalianske farby ešte vyšší.
Kvalitná konkurencia na posledných troch podujatiach v rámci bohatého kalendára SFK a BU dôkladne preverila pripravenosť a kvality vyznávačov karate od šalianskeho Váhu.  
Bohaté medailové zisky (poznámka: z Lednických Rovní priviezli 24 medailí) sú dôkazom, že šalianské karate nadviazalo na úspešnú reprezentáciu z minulého roku, kedy sa karatisti TJ Slovan Duslo Šaľa zaradili do prvej desiatky najlepších slovenských klubov karate, čo teší, ale je aj zaväzujúce.


                                                                           JOZEF SKLENÁR

č. 1: Foto Beáta BLEHOVÁ. Spokojná výprava členov KK TJ Slovan Duslo Šaľa spolu s vedením klubu a rodičmi.
č. 2: Foto archív KK: Úspešní mladí medailisti zo šalianskeho  KK Banana DOJO.   
                                                      + + +

Výsledky KK TJ Slovan Duslo Šaľa - L. Rovne:
kata goju ryu 10 – 12 r.: 1. m. Dávid Takáč;         
kata goju ryu 9 – 10 r. : 1. m.  Noel Vozár; 
kata goju ryu 6 – 8 r.: 1. m. Lukáš Gyurík; 
kata 6 r.: 1. m. Alžbeta Kuliková; 
kata 8 – 10 rokov, družstvo: 1. m. Lukáš Gyurík, Ela Sántaiová, Dávid Takáč.

kata rengokai 9 - 10 r.: 2. m. N. Vozár; 
kata goju ryu 10 – 12 r.: 2. m. E. Sántaiová;
kata 6. r.: 2. m.  Saša Polakovičová;
kata 6. r. družstvo: 2. m. A. Kulíková, S. Polakovičová, Adam Peštuka,. 

kata rengokai 10 - 12 r.: 3. m. D. Takáč; 
kata rengokai 10 - 12 r.: 3. m. E. Sántaiová; 
kata rengokai 6 - 8 r.: 3. m. L. Gyurík

kata 6. r.: 3. m. Roman Hambalkó; 
kata 6. r.: 3. m.S. Polakovičová; 
kata 6 – 8 r.: 3 m. A. Peštuka;
kata 6 – 8 r.: 3 m. A. Kuliková.  

+ + + + + 

Výsledky KK Banana DOJO Šaľa - Lednické Rovne:
 

kata do 8. r.: 1 m. Lea Kmotríková;                                                                            

kata do 12. r. družstvo: 1. m. Viktória Somogyiová, Karin Hlavatá, Zuzana Kmotríková;        
kobudo long, do 13 r.:  1. m. V. Somogyiová;

 

kata 10 r.: 2.m. Zuzana Kmotríková;                                                                      

kata 11 r.: 2. m. Sára Potúčková;                                                                                            
kobudo long 13. r.: 2. m. Karin Hlavatá

 

kata 9 r.: 3. m. Matúš Huček;                                                                               

kata 10 r. : 3. m. Linda Keseliová.

  • Foto: Beáta BLEHOVÁ. Spokojná výprava členov KK TJ Slovan Duslo Šaľa spolu s vedením klubu a rodičmi.
  • Foto archív KK: Úspešní mladí medailisti zo šalianskeho  KK Banana DOJO.