Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 19.03.2019 - 07:43  //  aktualizácia: 19.03.2019 - 08:28  //  zobrazené: 2550

Šalianske karate uspelo v Pezinku

Po necelých štyroch mesiacoch súťažného odpočinku sa už naplno rozbehli súťaže karatistov, najmä v Pohári Slovenskej federácie karate, kde v prvom kole, ktoré usporiadal Karate klub Pezinok štartovali pretekári z dvadsiatich slovenských klubov. Nechýbali medzi nimi ani piati zástupcovia z Nitrianskeho regiónu: Klub karate TJ Slovan Duslo Šaľa, KK Kage DOJO Levice, KŠK Hurbanovo, KK Goyu Ryu Levice a KK Banana DOJO Šaľa, ktorí svojimi výkonmi a medailovým ziskom (poznámka: každý z regionálnych zástupcov sa zapísal do medailovej listiny) potvrdili svoje postavenie medzi poprednými karate klubmi Slovenska.

Šaľa je bohatšia o 19 kovov 
 Vzhľadom k tomu, že v minulom ročníku Pohára SFK sa výsledkami a počtom medailí zaradil šaliansky KK Slovan Duslo Šaľa medzi najlepších šesť slovenských klubov karate (poznámka: v tejto elitnej spoločnosti má zastúpenie aj Levické karate) so záujmom sa očakávalo v akej forme sa predstavia v silnej konkurencii v novom ročníku. Pretekár, tréner a dlhoročný slovenský reprezentant Ľudovít Kocsis k príprave povedal: „ Napriek tomu, že sme po skončení minulého ročníka využili spolu s mojimi súťažnými kolegami a zverencami na dobitie batérií a intenzívny tréning predsa sme len boli zvedaví spolu s vedením klubu, ktorému ďakujeme za vytvárané podmienky ako „pretavia“  naši mladí pretekári odtrénované hodiny v príprave na súťažnom tatami. Môžem zodpovedne prehlásiť, že svojim vystúpením v Pezinku nadviazali na minuloročné výsledky z bohatého programu podujatí Slovenskej federácie karate.“ Na otváracie kolo Pohára SFK  cestoval viac ako 20 ročný úspešný šaliansky karate klub  v dosť silnom obsadení, keď sa medzi ich pretekármi nachádzala nemenej než desiatka šalianskych karatistov, ktorí v závere roku 2018 medailovo uspeli na slovenskom šampionáte.       

S takýmto zanietením bojuje o bronz úspešná Sára Potúčková.

Pretekári šalianskeho KK TJ Duslo Šaľa nadviazali na výbornú jeseň aj v Pezinku, keď sa až v šiestich prípadoch mohli hrdiť ziskom zlata.  Prím držali slovenskí reprezentanti: viac násobný medailista zo svetového a európskeho šampionátu Ľudoví Kocsis, ktorý v seniorskej kategórii vyhral nielen súťaž Kata, ale aj Kobudo. A na výbornú formu z minulého roku nadviazal taktiež dvoj násobný juniorský majster sveta zo Škótska  Filip Bleho, ktorý vyhral svoju vekovú kategóriu do 17 rokov, ako aj Kata súťaž rengokai.  Pochlapila sa však aj mládež, keď najlepšími v svojej kategórii boli v šalianskych farbách aj 11 – násť ročnýAdam Budai a o dva roky staršia Viktória Somogyiová, ktorá nielenže suverénne vyhrala svoju kategóriu, ale aj obhájila prvenstvo z majstrovstiev Slovenska.                                  Prezident úspešneho klubu karate Igor Bleho, ktorý v klube vykonáva aj funkciu trénera bol spokojný aj so ziskom ôsmych strieborných  medailí, keď dve získala už skúsenejšia „mládežníčka“ Ela Sántaiová (13 rokov), pridali sa k nej aj jej oddieloví rovesníci Samuel Kukučka a Enrique Gyeváth, ale aj mladšie nádeje z tatami Noel Vozár s Lukášom Gyuríkom. Ako už tradične bodovali šaľania aj v kategóriách družstiev, keď mladí karatisti do 10 rokov: Michal Ványa, Roman Hambalkó a Sebastián Laurenčík, ako aj staršie kolegyne Ela Sántaiová, Viktória Somogyiová, Karin Hlavatá  sa tešili zo získaného striebra.                                                       

Bohatú medailovú zbierku ešte rozšírili členovia KK TJ Slovan Duslo Šaľa o tri bronzové medaily, z ktorých dve získali iba 11 – násť roční karatisti Sára Potúčková a Dávid Takáč, tretiu pridal skúsennejší Martin Mezei.

S medailovým zápisom sa vracali z vinohradníckeho okresného mesta aj zástupcovia najmladšieho slovenského  klubu karate, cvičenci KK Banana DOJO Šaľa, o ktoré sa postarali mladé nádeje, keď Matúš Huček vyhral súťaž desať ročných, do 7. kyu, jeho oddielový kolega Noel Chu skončil v tejto kategórii na treťom mieste.

Regionálna trojka taktiež s 19 medailami

V Pezinku sa predstavili aj ďalší traja regionálni zástupcovia, ktorí síce vybojovali spolu dvadsať medailových umiestnení, keď vedenie KŠK Hurbanovo sa tešilo z bronzu. V súperení dvoch levických zástupcov bol lepším KK Goju – Ryu, ktorý k dvom prvenstvám v súťažiach Kumite  , pridali 4 striebra a deväť tretích miest. Ich mestský konkurent KK Kage DOJO Levice síce získal taktiež dve prvenstvá), ale pridal už iba jednu bronzovú medailu, čo bolo málo.

Vďaka aktivitám KK  Pezinok, Slovenskej federácii karate a zúčastnených klubov malo prvé kolo Pohára SFK veľmi dobrú úroveň, ku ktorej prispeli ziskom jedenástich prvenstiev, 12 druhých a pätnástich bronzov aj zástupcovia Nitrianskeho regiónu. Šaliansku športovú verejnosť teší, že v prvom kole výborne odštartovali pretekári KK TJ Slovan Duslo Šaľa, ktorí patrili medzi najlepšie kluby (poznámka: je isté, že medzi najúspešnejšími športovcami okresu a Mesta Šaľa za rok 2018 zástupcovia tohto klubu chýbať dozaista nebudú), čo je pred ďalším kolom v Banskej Bystrici povzbudením a prísľubom.

 JOZEF SKLENÁR     

Foto: Archív KK TJ Slovan Duslo, popis pri foto:     

Z výsledkov KK TJ Slovan Duslo Šaľa v Pezinku: 
Zlato vybojovali:

seniori  nad 21 rokov – Ľudovít Kocsis
juniori, 16. – 17. roční od 2. kyu – Filip Bleho                                                         

dievčatá  13. ročné , od 4. kyu – Viktória Somogyová

chlapci 11. roční, do 4. kyu – Adam Budai

juniori, do 17. rokov, rengokai – Filip Bleho  

seniori, kobudo  long, nad 21. rokov: Ľudovít Kocsis :

+ + +

Druhé miesto obsadili::

chlapci 10. roční, od 6 kyu - Noel Vozár                                   

chlapci od 11. rokov, od 6. kyu - Lukáš Gyurík                                                                                                

dievčatá 12. roční, od 4. kyu - Ela Sántaiová                                                                                  

chlapci  13. rokov, do 5. kyu - Enri Gyeváth

chlapci 13. rokov, od 4. kyu – Samuel  Kukučka 

družstvo chlapcov 6. – 10. roční: Michal Vanya, Roman Hambalkó a Sebastián Laurenčík.

družstvo dievčat  11. – 14. ročné: Ela Sántaiová, Viktória Somogyiová a Karin Hlavatá

dievčatá 12. ročné,  od 4. kyu, rengokai  - Ela Sántaiová

+ + +

Na 3. mieste skončili:                                                           

chlapci do 11. rokov, od 5. kyu - Dávid Takáč                                                                                        

dievčatá 10. – 11. ročné, od 5. kyu - Sára Potúčková             

chlapci do 15. rokov, do 3. kyu - Martin Mezei            

Poznámka: všetci v súťažiach  Kata goyu ryu 

+ + + 

Z výsledkov KK Banana Dojo Šaľa:  

chlapci do 10. rokov, do 7. kyu – 1. miesto Matúš Huček

chlapci do 10. rokov, do 7. kyu – 3. miesto Noel Chu

 

  • Juniorský reprezentant SR Filip Bleho
  • E.Sántaiová, V. Somogyiová, K. Hlavatá