Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 08.02.2021 - 09:38  //  aktualizácia: 08.02.2021 - 09:43  //  zobrazené: 1522

S P O L U T O D Á M E

Na deviatom zasadnutí MsZ v Šali dňa 3.12.2020 nebol odsúhlasený návrh na opätovné zvýšenie poplatku za likvidáciu komunálneho odpadu. Skupina poslancov spolu s aktivistami sa rozhodli založiť webovú stránku „Spolu to dáme“ s cieľom hľadať riešenia na zníženie nákladov na likvidáciu komunálneho odpadu v našom meste. Chceme pravidelne  informovať a nabádať obyvateľov mesta, aby sa pripojili ešte k účinnejšiemu separovaniu odpadu.                                                    

V mesiaci január uskutočnili poslanecký prieskum aby analyzovali a zistili príčiny neuspokojivého stavu. Zamerali sa na kontrolu zberu pri rodinných domoch. Kontrola bola zameraná na množstvo vyložených kuka nádob, ich obsahu, a množstvo ich naplnenia. Každá vyložená nádoba bola otvorená, aby bola kontrola dôsledná. Zároveň bola kontrola separovania plastov, ako aj papiera. V meste je evidovaných 1383 rodinných domov a v mestskej časti Veča 557.                                                                                                                      

V meste bolo šiesteho januára vyložených 640 nádob z toho plných bolo 283. V mestskej časti Veča jedenásteho januára vyložených 400, z toho plných 292. Obsah  nádob často nezodpovedá tomu, čo má komunálny odpad obsahovať. Kontrola plastov bola uskutočnená dvanásteho januára, vyložených žltých vriec v meste bolo 907. Kontrola separovania papiera 19. januára v meste vyložených 435 modrých vriec a vo Veči 96. Na základe  hore uvedeného  konštatujeme, či je vôbec potrebné, aby sa komunálny odpad vyvážal týždenne, zvlášť keď v krátkej budúcnosti nabehne aj zber kuchynského odpadu, čo opäť zníži obsah nádob. Považujeme za správne pochváliť tých obyvateľov rodinných domov, ktorí zodpovedne separujú. Pozitívne hodnotíme separáciu plastov v našom meste, ale žiaľ podľa výsledkov je veľmi slabá separácia papiera.                                                                                                      

Jeden z dôležitých faktorov tvorby ceny komunálneho odpadu je aj miera triedenia. Tá je stanovená percentuálne. V minulom období naše mesto malo mieru separovania 41,4%, čo zodpovedalo hodnote 18 Eur za tonu. Je to poplatok za uloženie odpadu- environmentálna daň. Našim cieľom je snaha o dosiahnutie väčšej miery triedenia. Pri 60% sa poplatok znižuje na 11Eur.To znamená, že čím viac budeme separovať,  tým menej odpadu budeme musieť ukladať na skládku. Touto cestou apelujeme na všetkých obyvateľov nášho mesta podnikateľské subjekty a všetkých, ktorí komunálny odpad tvoria, aby kládli maximálny dôraz na separáciu. Zamyslime sa každý z nás, či ozaj robíme všetko pre zlepšenie danej situácie. Nie je správne ako to na sociálnych sieťach býva zvykom, hľadať vinu u všetkých iných, ale treba začať od seba. Veríme že:

SPOLU TO DÁME.      

Peter Gomboš,  poslanec mestského zastupiteľstva