Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 17.12.2019 - 14:03  //  aktualizácia: 17.12.2019 - 14:05  //  zobrazené: 1842

Príbeh Popolušky ožil vďaka nadaným deťom v Šali v netradičnom šate

Rozprávkový program pre rodiny a blízkych pripravili týždeň pred vianočnými sviatkami žiaci mimoriadne nadaných tried z prvého až štvrtého ročníka na Základnej škole Jozefa Cígera Hronského v Šali. Učiteľky Dušana Kováčová, Iveta Gyorodiová, Zuzana Gálusová, Zlatica Szocsová s malými "hercami, tanečníkmi a rozprávačmi" nacvičili takmer hodinové vystúpenie, v ktorom prostredníctvom rozprávania a tancov netradičným spôsobom oživili svetoznámu rozprávku o Troch orieškoch pre Popolušku. 

Príbeh o sirote, ktorú využívala macocha a nevlastné sestry a na bále si našla lásku svojho života, deti predstavili v špeciálnom "ekoštýle". Do priestorov jedálne, kde vystúpili, prišli v sprievode a zvuku známej piesne nedávno zosnulého Karla Gotta Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Rozprávači - dedko a babka - deťom navrhli, že im prečítajú príbeh o Červenej čiapočke. Deti však žiadali rozprávku o Popoluške. Tú starí rodičia nevedeli, a preto deti začali rozprávať "modernú" rozprávku o Popoluške. 

Špeciálnu ekotému učiteľky so žiakmi vložili do dvoch scén legendárnej rozprávky. Jednou bolo upratovanie Popolušky predtým, než išla na ples. Všetky veci z domácnosti - fľaše, škatule od džúsov, umelé taniere, tégliky, obaly zo sladkostí a staré noviny - vytriedla do farebných zberných kontajnerov, ktoré hrali samotní žiaci. Keď zistila, že nenašla "zázračné" oriešky, ktoré by jej mohli splniť tri želania, zaznela v podaní žiakov výzva k občanom mesta, aby im pomohli chrániť životné prostredie, v ktorom žijú. 

,,Milí spoluobčania, pomôžte nám chrániť životné prostredie, v ktorom žijete vy a vaše deti," zaznelo z úst jedného z detí z ampliónu. ,,Každý deň používate a zahadzujete do odpadu množstvo vecí, ktoré sa dajú re-cyk-lo-vať," pridal ďalší ďalšiu výzvu. ,,To znamená, že sa dajú opäť spracovať a použiť. Sklenené fľaše sa dajú roztaviť na nové fľaše, zo starého papiera sa dá vytvoriť nový papier, z použitých plastových fliaš sa dajú spraviť lavičky do parkov," uviedli postupne deti, ktoré "hrali" zberné nádoby. 

,,Parky už budú čisté, pretože vy tam nebudete zahadzovať recyklovateľné materiály," vyzvali svojich blízkych deti. Nadviazala na nich rozprávková Popoluška. Spomenula si, že za to, že doma vytriedila veci, by mohla získať peniaze. Za ne by si mohla kúpiť nové šaty. Prišla do zberného dvora. Keďže prišla ako prvá, pracovníčky zberného dvora, ktoré boli prezlečené za "dobré víly prírody" jej splnili želanie a priniesli jej nové šaty, s ktorými odišla na ples do zámku. 

Pred príchodom na ples deti zahrali krátky príbeh o štyroch sviečkach, ktoré symbolizovali mier, vieru, lásku a nádej. Prvé tri zhasli po tom, čo cítili, že ľudia mier vo svete nedodržujú, o Bohu nič nechcú vedieť a už nevidia nikoho iného, koho by mali mať radi, okrem seba. Sviečka "nádej" im však pripomenula, že pokiaľ horí ona, môže zapáliť i ostatné sviečky. Dieťa od tejto sviečky zapálilo ostatné sviečky a zaželalo, aby každý z nás udržiaval plamene mieru, viery, lásky a nádeje .

Vianočný ekopríbeh vyvrcholil scénou z plesu, kedy princ požiadal o tanec Popolušku. Predstavila mu i to, že si nemala čo na ples obliecť. Šaty dostala za odmenu za to, že vyniesla odpad do zberného dvoru. Princ, ktorému sa to zdalo smiešne, však z rozprávania Popolušky pochopil, prečo je v kráľovstve toľko farebných kontajnerov a že jeho rodičia chcú chrániť životné prostredie. Do Popolušky sa zaľúbil a požiadal ju o ruku. Zároveň prisľúbil, že macoche a jej dcéram dá príležitosť pracovať v zbernom dvore, aby si viac vážili veci a ľudí.  

Vianočné predstavenie ukončili deti z nadaných tried z prvého až štvrtého ročníka na Základnej škole Jozefa Cígera Hronského v Šali spoločnou piesňou v tme "Na Vianoce patríme k sebe" od skupiny Smola a hrušky. Odmenou pre nich za ich vystúpenie bol nielen potlesk desiatok rodičov a starých rodičov, rodinných priateľov a blízkych zo Šale i okolia, ale aj chutné pohostenie, v ktorom nechýbali vianočné dobroty a vianočný punč.  

Text a foto: ZŠ J. C. Hronského v Šali