Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 08.09.2021 - 10:39  //  aktualizácia: 08.09.2021 - 19:00  //  zobrazené: 1110

Premenlivý hádzanársky víkend

Premenlivý hádzanársky víkend

Naplno sa rozbehli obe najvyššie majstrovské hádzanárske súťaže. Zatiaľ, čo ženy aj keď nastúpili do nového ročníka s viacerými stratami (poznámka: odišli reprezentantky Némethová, Trepáčová a česká brankárka Novotná a v drese Dusla sa už nestretneme ani  Tisajovú, Obstovú a Špendlovú,...) nečakala sa ich vysoká prehra v Písku (viď komentár dolu), na druhej strane oslabený sú aj muži HKM Šaľa v NIKÉ Extralige, ale omladený kolektív aj keď iba s 9 hráčmi v poli dokázal v súboji s modranskými vinármi zabojovať a naplno aj zabodovať.  

+ + + 

Nečakaný výbuch v Písku

Sokol Písek – Slovan Duslo Šaľa 26:20 (18:12)

R: Zelenka,   Veselý – 50 divákov;  vylúčené: 6:6, červená karta: 19. min.  Tulipánová (faul); pokutové hody: 3/2 – 10/4. 

Písek - góly: Pokorná 7/2, Stellnerová 5, Chlupová a Pešková po 3, Součková 2, A. Velková 2, Kubišová, B. Velková, Merglová a Boorová po 1. Tréner: Kateŕina Hromádková.   

Šaľa: Furgaláková, Vorzáčková, Kusyová  -  Takáčová, Rácková 3, Pócsiková 2,  D. Vargová, Tulipánová, Ušiaková 2, L. Somogyi 8/4,  Varjássiová 2, Ščípová 3, Matušincová, Zlatinská, P. Pálová, Ratvajská. Tréner:  Peter Pčola, asistent:  Andrea Šalatová; 

Keď zverenkyne trénera Pčolu porazili na medzinárodnom turnaji v Olomouci zástupcu  južných Čiech Sokol Písek o 14 gólov v pomere 35:21 zdalo sa, že v súbojoch s týmto súperom (najmä v Píslku) nám svitne na lepšie časy, ale úvodné stretnutie 20. ročníka medzinárodnej hádzanárskej MOL ligy nás vrátilo do starých kolají, nakoľko podobne ako pred rokom opäť našim dievčatám „zvlhol“ pušný prach a dokázali zaťažiť konto brankárok Písku iba dvadsiatimi gólmi, čo znamenalo prehru 21:20.

Naše dievčatá nezachytili úvod a po prvom góle ročníka z ruky Boorovej sme inkasovali ďalšie dva, na 3:1 znížila nová posila z Maďarska Líza Somogyi. Keď v 5. minúte vyrovnala jedna z najskúsenejších našich hráčok Varjássiová na 4:4 nikto nečakal, že Písek sériou 5 gólov v rade odskočí v 10. minúte až na rozdiel piatich gólov  (9:4), vďaka trom gólom štvrtej najlepšej strelkyni minulého ročníka Pokornej. Ešte do oibrátky domáce navýšili skóre až na rozdiel 6 gólov a na dobrý bodovaný výsledok smevšak  mohli zabudnúť. Neprítomnosť chorej reprezentantky Königovej a diskvalifikácia skúsenej Tulipánovej už v 19. minúte duelu boli viac ako citeľné.

Snaha mladého šalianskeho kolektívu o zvrat  v zápase však stroskotala na nepremieňaní dobrých streleckých príležitostí (poznámka: sedem šalianskych hráčok neskórovalo, nepremenili sme šesť pokutových hodov !!!, a dievčatá boli bezradné z výkonu novej posily Písku,  českej reprezentačnej brankárky Evy Bezpalcovej), ale aj slabšia defenzíva boli nakoniec dôvodom prehra o šesť gólov. Skutočnosť, že sme strelili iba 20 gólov (poznámka: v minulom ročníku MOL ligy sa nám to z 22 kôl prihodilo iba raz a taktiež v Písku, kde sme prehrali o gól 21:20) je dosť alarmujúce pred víkendom, kedy hostíme v sobotu 11.9.2021 o 18.00 hodine doma s Plzňou..

                                                                                                                                                    JOZEF SKLENÁR

+ + + + +

Šalianska omladina zabodovala

HKM Šaľa – HáO Slovan Modra 25:22 (12:10)

R: Oťapka – Haščík, 250 divákov; pokutové hody: 2/2 – 3/3, vylúčení: 6:7; červené karty: 48.32 min. Lužica – 53.18 min. Moravčík (obaja po 3 vylúčeniach).

HKM: Bako, Cerovský, Sopka – Demčák 1, Lužica 1, Michniewicz 8/2, Bleho 1, Moravec, Magdolen 6, Bogár 4, Adam Lukačin 3, Percze 1. Tréner Michal Lukačin.

SLOVAN góly: Tschur 9/3, Mišových 4, Jurikovič 2, Farkas 2, Kažík 2, Púpava, Frno a Moravčík po 1. Tréner: Miroslav Ochaba.

Pohľad na domácu lavičku pred duelom prvého kola Niké Handball Extraligy mužov neveštil nič dobré,  nakoľko okrem troch brankárov mal tréner Lukačin k dispozícii iba 9 hráčov do poľa (poznámka. niektorí noví hráči sú v štádiu vybavovania,  ex reprezentant a opora družstva Petro nemohol hrať po administratívnom zásahu kvôli testom). Napriek tomu sa domáci pustili nebojácne do svojho súpera a po góloch Michnievicza (poznámka: v súčasnosti najskúsenejší hráč v HKM) a Demčáka viedli 2:0. Hostia síce gólovo odpovedali jedným z najlepších strelcov súťaže Tschurom, ale domáca omladina neustále viedla v prvom dejstve o 2 – 4 góly (5:3, 8:4, 10:6). Keď v 28. minúte Bogár delovkou do šibenice zvýšil na 12:9, nikto nepredpokladal, že to bude na ďalších sedem minút posledný šaliansky presný gólový zápis.

Hostia po obrátke nielenže dokázali po góloch najlepšieho strelca zápasu Tschura a Jurikoviča vyrovnať, ale v 36. minúte sa dostali aj po prvý krát do vedenia 12:13. Domáci síce Magdolenom vyrovnali, ale hostia cítiaci šancu proti vyčerpanému súperovi bodovať tromi gólmi v rade sa dostali v 40. minúte do trojgólového vedenia už 13:16.  Bojovnosť a herné nasadenie mladého šalianskeho však padol v záverečnej 20 – minútovke na úrodnú pôdu. V domácom kolektíve sa rozchytal Cerovský (posila z Martina), rozstrieľal sa Magdolen (v II. polčase zaznamenal 5 gólov) a Šaľa nielenže dokázala vyrovnať (17:17, 20:20), ale v nervóznom závere, keď sa na palubovke aj červenalo a „zapotili“ sa aj skúsení arbitri  išla v 53. minúte aj do vedenia 22:21.  Tento neočakávaný obrat zaskočil hostí, ktorí už vedenie HKM nedokázali zvrátiť a tak si mladí chlapci v šalianskom drese vybojovali dôležité víťazstvo, nakoľko v druhom kole hrajú až 20. 9. 2021 v Košiciach s favorizovaným CROWS Košice a odtiaľ sa body veľmi ťažko nosia.

                                                            JOZEF SKLENÁR  

Foto M.Pospiš