Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 10.06.2022 - 12:18  //  aktualizácia: 11.06.2022 - 07:43  //  zobrazené: 1607

Plutvoví plavci a kulturista Erik Tóth na tróne.

V Šali oceňovali najúspešnejších športovcov už po 24 krát.

Plutvoví plavci a kulturista Erik Tóth na tróne.

Mestský dom v kultúry v Šali sa po jednoročnej odmlke  (rekonštrukčné práce) opäť zaodel do slávnostného šatu, nakoľko vďaka dobrej spolupráci Okresnej asociácie telovýchovných jednôt a klubov (ďalej iba OATJK)  okresu Šaľa a Mesta Šaľa sa tu uskutočnil už 24. ročník „Vyhlásenia najúspešnejších športovcov, kolektívov, trénerov a zaslúžilých funkcionárov okresu a Mesta Šaľa za rok 2021“, ktoré bolo realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.  Po úvodnom príhovore vice primátorky mesta Šaľa Danici Lehockej, ktorá privítala  úspešných športovcov a hostí, na viac spolu s viceprimátorom Róbertom Tölgyesim a predsedom  športovej komisie Petrom Szalayom dekorovala za Mesto Šaľa  ocenených (poznámka: za OATJK „odmenili“ najúspešnejších: podpredseda OATJK Ľudovít Kováč, člen VV OATJK Jozef Szikora, ako aj čestný hosť podujatia Jozef Gönci, (štátny tajomník na Ministerstve školstva, vedy a výskumu SR a  jeden z najlepších svetových športových strelcov o čom hovoria aj jeho medailové umiestnenia na OH 1996 v Atlante a OH 2004 v Aténach) sa už naplno rozbehlo slávnostné defilé tých, ktorí v minulom roku šírili dobré meno svojich klubov, miest  a regiónu na domácich a zahraničných športoviskách.

V siedmich kategóriách - 74 laureátov

Napriek tomu, že športovci kvôli pandémii prežili náročné obdobie, ktoré nedovolilo viacerým športovcom riadny tréningový proces a ani realizáciu súťažných podujatí v plnom rozsahu,  športovci sa  dokázali s týmito ťažkosťami a nástrahami vyrovnať  a víťazili nielen nad svojimi súpermi, ale aj nad pandémiou. Výsledkom toho bolo 74 ocenených v 16 športových odvetviach (poznámka: oproti minulým rokom chýbali zástupcovia športových odvetví: atletika, kolky, stolný tenis, petang,... ktorým sa v regióne Šaľa darí) z 23 klubov a telovýchovných jednôt a klubov mesta a okresu Šaľa. Najpočetnejšie zastúpenie v podobe 23 ocenených mala najpopulárnejšia loptová hra na svete futbal, aj vďaka treťo ligovému FK Slovan Duslo Šaľa, ale aj ďalších zástupcov z Nededu, Hornej Kráľovej,  Vlčian a Močenku, kde robia radosť najmä mladé futbalové nádeje.   Jedenásť zástupcov najmä z mládežníckych kolektívov mala na Vyhlasovaní hádzaná a po sedem ocenených dodali do pestrej športovej mozaiky plutvové plávanie (KVŠ Barakuda Šaľa) a voltížne jazdenie (úspešné kluby TJ Slávia SOUP Šaľa a OZ Farao Trnovec n/V). Päticu najúspešnejších športových odvetví s piatimi zástupcami dopĺňa jeden z najúspešnejších streleckých klubov Slovenska v posledných rokoch strelci SŠK Šaľa.  

Nechýbali majstri sveta,  Európy a Slovenska.  

V kategórii dospelých a juniorov si medzi kolektívmi vybojoval prvenstvo šaliansky KVŠ Barakuda, ktorý skončil historicky v Slovenskej plaveckej lige na výbornom druhom mieste, ktorý mal v svojom strede také plavecké osobnosti ako Jakub Kozmer (poznámka: najlepší slovenský  seniorský plavec v roku 2021) a najlepšia slovenská plavkyňa Zuzana Hrašková. V elitnej spoločnosti nechýbali ani šalianski futbalisti, bronzové hádzanárky Slovan Duslo a futbalisti Vlčian, kde sa chcú v najbližších  rokoch prebojovať na predošlé pozície.

Medzi jednotlivcami obhájil prvenstvo z 23. ročníka naturálny kulturista Erik Tóth, ktorý nenašiel v roku l921 v súťažiach premožiteľa a k dvom titulom majstra Slovenska pridal v Bukurešti aj titul majstra sveta. Mal však aj silnú konkurenciu, keď za ním skončili ďalší úspešní športovci: trojnásobný medailista zo svetového šampionátu v Rumunsku karatista Filip Bleho, svetová rekordérka z r. 2019, majsterka Európy a 6. násobná  majsterka Slovenska plutvová plavkyňa Zuzana Hrašková, najlepší slovenský plutvový plavec Jakub Kozmer (obaja KVŠ Barakuda Šaľa), ktorý prekonal ako jediný v roku 2021 dva slovenské rekordy a darilo sa mu aj na Svetových pohároch. Veľký aplauz sa ušiel tiež oporám hádzanárskych kolektívov kanonierovi Tomášovi Bogárovi z Extraligového HKM Šaľa a Nikole Ráckovej dirigentke družstva žien Dusla v medzinárodnej MOL lige, ďalej v súčasnosti najlepšej voltížnej jazdkyni medzi ženami Lei Hakszer, ako  aj úspešným strelcom: Nine Machovej, Petrovi Alföldimu a Klaudii Kolárovskej, ktorí sa dokázali presadiť nielen v rámci kraja, ale aj medzi slovenskou streleckou elitou. Na pódiu však nemohli chýbať ani zástupcovia koženej lopty: exligisti Ladislav Vencel a Radovan Paľo, ako aj nastupujúca generácia z vidieka: Ladislav Patasi ml., či Matej Bleho.          

Najpočetnejšie zastúpenie mala na „Vyhlasovaní“  mladá generácia mládež, čo teší. V kategórii mládežníckych kolektívov držali prím najmä hádzanárske kolektívy, keď najúspešnejším sa stali staršie žiačky HK Slovan Duslo Šaľa (poznámke: po suverénnom víťazstve v kraji, skončili na majstrovstvách Slovenska na druhom mieste), ale s medailami z majstrovstiev Slovenska sa vracali aj dve družstvá najmladšieho hádzanárskeho klubu v regióne HŠK Legends Šaľa, ktoré mali v „trénerskej opatere“ dve legendy slovenskej hádzanej Katarína Dubajová a Zoltán Bergendi. Kolektív prípravky sa stal v minulom roku majstrom Slovenska, ich o niečo starší rovesníci mladší žiaci skončili v slovenskom meradle na druhom mieste. Medzi ocenenými nechýbali ani mladé futbalové nádeje z FK Slovan Duslo Šaľa, ale  zastúpenie mal aj vidiek: Vlčany, Močenok a Neded.

Najbohatšou kategóriou na ocenených boli mládežnícki jednotlivci, kde bolo vďaka výborným výsledkom na „republike“, ale aj na zahraničných športoviskách viacero kandidátov na najvyšší primát. Prvenstvo si nakoniec vybojovala reprezentantka a trojnásobná majsterka Slovenska  v rýchlostnom korčuľovaní Lea Kmeťková (LUIGINO.sk Šaľa), ktorej sa darilo aj na zahraničných ováloch. Veľkým konkurentom boli najmä najlepší mládežnícki slovenskí plutvoví plavci  Alexandra Slišková, Benjamín Barczi a Katarína Zlatošová (KVŠ Barakuda Šaľa), medailovými ziskami z majstrovstiev Slovenska sa mohli pochváliť aj voltížni jazdci: Kristián Maťašovský a dvojica Mia Spiszáková – Sára Nitonová (TJ Slávia SOUP Šaľa), Jack Oláh a Viktória Kálmán z OZ Farao Trnovec n/V,  športová strelkyňa Lenka Mihová z ŠSK Šaľa, či športoví tanečníci Dávid Karlubík a Jakub Huček (TK Jumping Šaľa), ... Zaujali však aj mladí športovci, ktorí boli lídrami svojich kolektívov: futbalista Jakub Krištof (Slovan Duslo Šaľa), ale aj hádzanári: Jakub Kuka, Patrik Pogran (obaja HŠK Legends Šaľa), Nina Gyarfásová (HK Slovan Duslo Šaľa) a ďalší úspešní reprezentanti, ktorí sa dostali po zásluhe medzi najúspešnejších.

Neoddeliteľnou súčasťou kultúrno spoločenského (poznámka: v priebehu prestávok zaujali vystúpenia mladých umelcov, absolventov ZUŠ Šaľa Sevim Nagyovej a Daniela Sedlíka, ale aj žiakov šalianskej ZŠ Ľ. Štúra so športovo tanečnou kreáciou, ktorí si zaslúžili obrovský aplauz a hlavne športového podujatia bolo ocenenie funkcionárov a trénerov, ktorí majú taktiež veľký podiel na úspechoch športovcov a kolektívov.  

V kategórii trénerov sme sa stretli pri dekorovaní s bývalými výbornými športovcami hádzanármi: Darina Braunová (HK Junior Močenok), Zoltán Bergendi (HŠK Legends Šaľa) a Ľudmila Boltenková (HK Slovan Duslo Šaľa), ale aj futbalistom Štefanom Lalákom (KFC Horná Kráľová), Jaroslavom Hambalkom  zástupcom bojového umenia (Taekwondo Šaľa), ale aj úspešným trénerom rýchlostného korčuľovania Mariánom Miškovičom (LUIGINO.sk Šaľa), trénerkou najmladších šalianskych  plutvových plavcov Erikou Urbánovou (KVŠ Barakuda Šaľa),... ktorí už nejeden rok odovzdávajú svoje bohaté skúsenosti z aktívnej činnosti svojim úspešným zverencom.

V kategórii funkcionárov sa objavila na pódiu vyvolených „osmička“   tých (viď Galéria), bez ktorých si chod športových jednôt a klubov vieme len veľmi ťažko predstaviť, nakoľko pre plynulý chod toho, ktorého kolektívu venujú aj veľa času zo svojho súkromia a veľa krát aj na úkor svojej rodiny. Na pódiu športovo ladenej výzdoby divadelnej sály sa tak stretli viceprezident šalianskej mužskej hádzanej Peter Szalay s Luciánom Kašubom, ktorý obnovil aktivity Klubu rýchlostnej kanoistiky v Šali a na rieke Váh (v minulosti veľmi obľúbené a úspešné športové odvetvie), ale aj ďalšími zástupcami vidieka: Karol Motolík (Trnovec n/V), Ladislav Patasi st. (Neded), Marián Straňák (Močenok), Daniel Szabo (Veča),... bez ktorých si športové aktivity v obciach okresu nevieme predstaviť.  

Poslednou, ale nie podľa spoločenských hodnôt a aktivít bola na slávnostnom Vyhlásení,... kategória Osobitných ocenení, v ktorej sa v parádne zaplnenej sále športovcami, ich priaznivcami, zástupcami sponzorskej obce, ale aj starostami obcí okresu Šaľa (Oliver Berecz – Trnovec n/V, Henrieta Selmécziová - Neded, Roman Urbánik - Močenok),... nešetrilo potleskom, uznanlivými hlasovými prejavmi (mládežníci) a aplauzom, čo bolo plne zaslúžené. Patrilo to aj pre čerstvých jubilantov:

futbalový klub Slovan Duslo Šaľa, ktorý oslávil v roku 2021 na činnosť a aktivity bohatú a pestrú „storočnicu“;  Vendelína Hadnaďa (75. výročie), ktorý patrí v Mariáš klube Veča – Nové Zámky a v najvyššej Slovenskej mariášovej lige medzi zakladateľov a najlepších hráčov;  agilný šaliansky kynologický klub, ktorý oslávil „štyridsiatku“  a má vo svojich radoch nielen viacero majstrov Slovenska v súťažiach branného viacboja, ale aj dlhodobé aktivity v spolupráci so základnými školami a Mestskou políciou;  Vendelína Slobodu (70. ročné jubileum), ktorý patril dlhé roky k hybným pákam futbalu na predmestí Šali v FK Veča, ale aj pre Kolomana Tótha z Nededu - získal  sedem titulov majstra sveta a 13 krát sa stal majstrom Európy v naturálnej kulturistike, na viac bol v závere roka 2021 uvedený v tomto športovom odvetví do Siene slávy v Las Vegas.                    

K vydarenému priebehu 24. ročníka „Vyhlásenia najúspešnejších športovcov, kolektívov, trénerov a zaslúžilých funkcionárov okresu a Mesta Šaľa za rok 2021“  prispela svojim dielom taktiež moderátorka Slávka Bartíková, ale najmä športovci a organizátori, ktorí sa stretli spolu s pozvanými hosťami po slávnostnom ukončení podujatia na malom občerstvení v Estrádnej sále Mestského domu kultúry, kde v družnej debate rozobrali dosiahnuté úspechy v minulom roku a debata sa zvrtla aj na jubilejný 25. ročník „Vyhlásenia“, ako aj  na blížiace sa Vyhodnotenie Nitrianskeho samosprávneho kraja za rok 2021, kde by nemali chýbať ako už viac rokov predtým ani viacerí úspešní šalianski športovci.    

                                                 JOZEF SKLENÁR

Foto: Erika Kollerová 


+ + + + +

GALÉRIA OCENENÝCH – ŠAĽA 24. ročník rok 2021

DOSPELÍ a JUNIORI – kolektívy:

1. seniorský kolektív - plutvové plávanie (KVŠ Barakuda Šaľa).  
Družstvo seniorov Klubu vodných športov Barakuda Šaľa v dlhodobej Slovenskej plaveckej lige skončilo po prvý krát  na vynikajúcom 2. mieste, na viac sa jeho plavci dokázali medailovo presadiť na MSR a Svetových pohároch.

Kolektívy  na ďalších miestach bez určenia poradia

družstvo mužov – športová streľba (ŠSK Šaľa); mužstvo seniorov – futbal (FK Vlčany); družstvo žien - hádzaná (HK Slovan Duslo Šaľa); mužstvo mužov – futbal (FK Slovan Duslo Šaľa).

+ + +

DOSPELÍ a JUNIORI – jednotlivci:

1. Erik TÓTH – naturálna kulturistika  (THE GYM Šaľa);
Slovenský reprezentant vybojoval na majstrovstvách Slovenska dva tituly (kategória nad 180 cm a absolútny víťaz). V Bukurešti sa stal majstrom sveta a obhájil titul z roku 2020.    

Jednotlivci na ďalších miestach bez určenia poradia

Filip BLEHO - karate  ( KK TJ Slovan Duslo Šaľa);  Ladislav VENCEL – futbal (FK Veča);  Klaudia KOLÁROVSKÁ Peter ALFOLDI a Nina MACHOVÁ – športová streľba  (všetci ŠSK Šaľa); Ladislav PATASI ml. – futbal  (FC Neded); Tomáš BOGÁR – hádzaná  (HKM Šaľa); Zuzana HRAŠKOVÁ a Jakub KOZMER – plutvové plávanie  (obaja  KVŠ Barakuda Šaľa);  Radovan PAĽO – futbal (FK Močenok); Nikola RÁCKOVÁ – hádzaná (HK Slovan Duslo Šaľa);  Matej BLEHO – futbal   (KFC Horná Kráľová); Lea HAKSZER - voltíž (TJ Slávia SOUP Šaľa); Miroslav MIŠKOVIČ – športové aktivity (Mesto Šaľa).

+ + +

MLÁDEŽ – kolektívy

1.  družstvo staršie žiačky – hádzaná  (HK Slovan Duslo Šaľa).        
Kolektív starších žiačok patrí už viac rokov k slovenskej špičke. Po víťazstve v Majstrovstvách kraja vybojoval na majstrovstvách Slovenska striebornú medailu.

Kolektívy mládeže na ďalších miestach bez určenia poradia

družstvo mladší žiaci – hádzaná (HŠK Legends Šaľa); mužstvo mladší žiaci – futbal (FK Slovan Duslo Šaľa); družstvo žiačok – hádzaná (Gymnázium Juraja Fándlyho Šaľa); mužstvo mladší žiaci  – futbal (FK Vlčany);  mužstvo žiakov – futbal  (FK Močenok); kolektív prípravka – hádzaná  (HŠK Legends Šaľa); dorastenecké mužstvo -  futbal (FC Neded); mužstvo starší žiaci – futbal (FK Vlčany).

+ + +

MLÁDEŽ – jednotlivci

1. Lea KMEŤKOVÁ – rýchlostné korčuľovanie  LUIGINO sk. ŠAĽA
Trojnásobná majsterka Slovenska a víťazka Slovenského inline pohára mládeže. Členka Centra talentovanej mládeže Slovenského rýchlokorčuliarskeho zväzu.  

Jednotlivci na ďalších miestach bez určenia poradia.

Kristián MAŤAŠOVSKÝ,  Katarína NAGYOVÁ,  Mia SPISZÁKOVÁ  a Sára NITONOVÁ - voltíž  (všetky TJ Slávia SOUP Šaľa);  Lenka MIHOVÁ – športová streľba (ŠSK Šaľa); Miroslav VICENA – futbal (FK  Veča); Katarína ZLATOŠOVÁ;  Benjamín BARCZI a Alexandra SLIŠKOVÁ – plutvové plávanie (všetci  KVŠ Barakuda Šaľa); Jakub KUKA a Patrik POGRAN – hádzaná (obaja HŠK Legends Šaľa); Sára KLEINHAPEL, Jack OLÁH a  Viktória KÁLMÁN – voltíž (všetci OZ Farao Trnovec n/V);  Jakub HUČEK a  Dávid KARLUBÍK – športové tance (TK Jumping Šaľa);  Tomáš STRAŇÁK, Laura IVANOVÁ  a Jakub KRIŠTOF – futbal  (všetci FK Slovan Duslo Šaľa);  Šimon SUCHÝ  –  rýchlostné korčuľovanie (LUIGINO SK. Šaľa);  Nina GYARFÁSOVÁ – hádzaná (HK Slovan Duslo Šaľa); Samuel KAŠUBA – rýchlostná kanoistika  (K.R.K. Šaľa); Andrej Ján TAKÁČ – westernové jazdenie  (OATJK Šaľa).        

+ + +

TRÉNERI

Atilla PALINKAS – futbal (FK Veča); Jaroslav HAMBALKO ml. – Taekwondo  (Academy Šaľa); Ľudmila BOLTENKOVÁ - hádzaná (HK Slovan Duslo Šaľa);  Pavol ŠUTÁK – futbal (FK Slovan Duslo Šaľa); Erika URBÁNOVÁ – plutvové plávanie (KVŠ Barakuda Šaľa); Zoltán BERGENDI – hádzaná  (HŠK Legends Šaľa); Marián MIŠKOVIČ – rýchlostné korčuľovanie (LUIGINO sk. Šaľa);   Darina BRAUNOVÁ – hádzaná (HK Junior Močenok);  Štefan  LALÁK – futbal (KFC Horná Kráľová).

+ + +

FUNKCIONÁRI

Ivan KLINKO - futbal  (FK Slovan Duslo Šaľa); Daniel SZABÓ - futbal (FK Veča);  Peter SZALAY – hádzaná (HKM Šaľa);  Ladislav PATASI st. – futbal (FC  Neded); Marián STRAŇÁK  - hádzaná (HK Junior  Močenok);   Karol MOTOLÍK – futbal  (FK Dynamo Trnovec n/V); Lucián KAŠUBA – rýchlostná kanoistika (K.R.K  Šaľa); Milan SZABO – futbal  (KFC Horná Kráľová).        

+ + +

OSOBITNÉ OCENENIA

Vendelín SLOBODA – futbal (FK Veča):                                           

Jeden z najaktívnejších funkcionárov klubu (tajomník, moderátor), ktorý oslávil v minulom roku okrúhle jubileum – 70. rokov;

FUTBALOVÝ KLUB Slovan Duslo ŠAĽA:                                   

oslávil v roku 1921 „storočnicu“ s bohatou históriou: (seniori – štart v I. SNL, mládež: žiaci a dorast aj v I. lige;  ženský futbal – majsterky Slovenska, štart v Lige majstrov);

Vendelín HADNAĎ – mariáš (MK Veča – Nové Zámky):           

Jeden zo zakladateľov mariášového klubu a najlepších hráčov klubu Slovenskej mariášovej lige oslávil 75. výročie;

MIESTNY KYNOLOGICKÝ KLUB – kynológia Šaľa: 

v roku 2021 oslávil 40. výročie vzniku, bohatá história s viacerými úspechmi v rámci Slovenska;     

Koloman TÓTH – naturálna kulturistika Neded:

Sedem násobný majster sveta a 13 titulov majstra Európy z vrcholových súťaží mu vynieslo uvedenie do Siene slávy v americkom meste Las Vegas.  

 

                                               JOZEF SKLENÁR