Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.01.2020 - 08:08  //  aktualizácia: 27.01.2020 - 09:26  //  zobrazené: 6536

Petícia za obnovenie osobnej vlakovej dopravy

Ubehlo už 10 rokov odkedy sa trať Šaľa – Neded zaradila medzi tie, na ktorých nie je prevádzkovaná pravidelná osobná doprava. Aj mnohí Šaľania si spomínajú na túto osobnú vlakovú dopravu, ktorou mali možnosť navštíviť okolité obce ako Tešedíkovo, Vlčany, Žihárec, Diakovce a Neded. Táto trať je v našom okolí nazývaná a populárna ako Csángó. Dĺžka trate je 19 kilometrov a túto železnicu postavili v roku 1909, ešte za čias rakúsko – uhorskej monarchie. Zrušená bola v roku 2010.

Obyvatelia jednotlivých obcí by radi privítali, keby  táto osobná vlaková doprava opäť ožila. Rozhodli sa preto spísať petíciu, v ktorej žiadajú o obnovenie osobnej vlakovej dopravy na trati Šaľa – Neded. Obyvatelia obcí Tešedíkovo, Vlčany, Žihárec, Neded, Diakovce sa už dlhšiu dobu sťažujú na nedostatočnú nadväznosť autobusových spojov, ktoré nečakajú na zmeškané vlakové prípoje.

Návrat osobného vlaku by určite privítali aj mnohí Šaľania, ktorí preferujú tento spôsob dopravy. Mnohí z našich občanov navštevujú v okolitých obciach svoju rodinu a priateľov. I do Šale prichádzajú obyvatelia z okolitých obcí, a to nielen z dôvodu prestupu na ďalší spoj, ale taktiež tu navštevujú svojich blízkych alebo navštevujú šalianske kultúrne a športové podujatia. Preto sa aj naše mesto rozhodlo túto petíciu podporiť. Pod petíciu sa môžete prísť podpísať na Mestský úrad v Šali.

Petíciu môžete podpísať aj elektronicky:

https://www.peticie.com/peticia_za_obnovenie_osobnej_vlakovej_dopravy_na_elezninej_trati__134_aa__neded

 (DH)