Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 31.01.2020 - 13:04  //  aktualizácia: 31.01.2020 - 14:14  //  zobrazené: 4272

Pes v nájomnom byte

Na sociálnej sieti sa v týchto dňoch objavila diskusia o rozhodnutí, v ktorom mesto Šaľa nesúhlasilo s chovom a držaním psa rasy americký staford v jednom z nájomných bytov na Kráľovskej ulici v Šali. Mesto o nesúhlase rozhodlo na základe preverených informácií ohľadom tohto plemena a rozhodnutie  vyplývalo aj z veľmi stručnej žiadosti nájomcov tohto bytu. Nájomcovia v tejto žiadosti neuviedli o aký vek tohto plemena sa jedná, ani to, že s ním začínajú odborný výcvik. Vzhľadom k tomu, že sa v bytovom dome nachádza 25 bytov, kde sú mladé rodiny s deťmi, mesto udelilo tento nesúhlas. Mesto Šaľa je priateľské voči zvieratám, ale musia byť dodržané všetky podmienky a hlavne bezpečnosť voči ostatným občanom.

Dotknutí nájomníci sami dnešnou návštevou na Mestskom úrade v Šali potvrdili, že nechceli na sociálnych sieťach rozvíriť negatívnu diskusiu. Uznali, že ich žiadosť neobsahovala všetky skutočnosti o ich psíkovi. Potvrdili, že sami majú dve malé deti a chcú, aby ich bezpečnosť a samozrejme aj bezpečnosť susedov bola vnímaná len pozitívne. Na mestský úrad priniesli novú žiadosť s doplnenými skutočnosťami, ktorá bude opätovne a v čo najrýchlejšom čase prehodnotená. Nová žiadosť už uvádza, že ide o 6-mesačné šteniatko kríženca amerického staforda, že majú zabezpečený kynologický výcvik, ktorý v týchto dňoch začína a že po jeho absolvovaní doručia potvrdenie o absolvovaní výcviku na mestský úrad.

Zároveň vyjadrili veľké ospravedlnenie za nechcene vzniknutú situáciu: ,,Rada by som vzniknutú situáciu uviedla na pravú mieru. Chceli by sme sa v mene našej rodiny poďakovať ľuďom, ktorí sa zapojili do diskusie a prispeli pozitívnymi a vecnými názormi. Nepáči sa nám však, že niektorí ľudia zneužili našu situáciu a vulgárne sa vyjadrovali, osočovali prednostku mesta Šaľa p. Ing. J. N., ktorej sa až vyhrážali, tak ako aj p. JUDr. M. P. a chceli by sme toto neuvážené konanie plné záporných emócií odsúdiť. Zároveň sa touto cestou ešte raz chceme obidvom predstaviteľkám MsÚ Šaľa ospravedlniť a dištancovať sa od takéhoto správania. Je to dehonestujúce a neprípustné. Veľmi ma mrzí, že z nevinného inzerátu, v ktorom sme hľadali nový domov našej Roxy, vznikla táto situácia, nakoľko bez nášho vedomia unikol list od mesta na sociálne siete, ktorým toto začalo. Dnes sme osobne boli na úrade a stretli sme sa s p. JUDr. M. P. i Ing. J. N. a vzniknutú situáciu sme si vydiskutovali a dospeli sme ku kompromisu, za čo sme naozaj veľmi vďační,“ vyjadrila sa nájomkyňa na sociálnej sieti.  Mesto sa snaží pomôcť a vyhovieť všetkým obyvateľom a aj po prijatí rozhodnutia boli brány mestského úradu pre dotknutých nájomcov otvorené. Daná problematika sa už v tej chvíli mohla vyriešiť slušným a pokojným spôsobom.

Do dnešného dňa mesto vydalo 9 súhlasov v zmysle čl. 7 nájomnej zmluvy o možnosti držania zvierat v mestských nájomných bytoch. V súčasnosti evidujeme 489 psov v obytných domoch a  909 psov v rodinných domoch. Za posledné roky v Šali vyrástli dve venčoviská a každoročne mesto finančne podporuje aj útulok, aby sa poskytla dostatočná starostlivosť pre psov, ktoré ešte nenašli svoju rodinu. Po odovzdaní 116-tich nájomných bytov na Kráľovskej ulici bolo cieľom mesta zabezpečiť strechu nad hlavou mladým rodinám a poskytnúť im možnosť prežiť v týchto bytoch príjemné chvíle. Pevne veríme, že to tak aj bude a že každý problém má svoje slušné riešenie.

(DH)