Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 08.07.2019 - 08:35  //  aktualizácia: 08.07.2019 - 23:43  //  zobrazené: 1445

Nové tváre v šalianskej hádzanej

V šalianskej hádzanej aj nové tváre

Vzhľadom k tomu, že aj v bronzových kolektívoch z nedávno ukončeného ročníka 2019/2020 medzinárodnej hádzanárskej MOL ligy žien a hádzanárskej Slovnaft Extraligy mužov prichádza k určitým zmenám v hráčskom kádri, horúce leto majú aj šalianski funkcionári. Ak nechcú šalianske kolektívy ustúpiť z vybojovaných pozícií v slovenskom meradle, ale aj v rámci silnej medzinárodnej konkurencie musia hráčske kádre doplniť o nové tváre.
 

HÁDZANÁ – ženy 
 

+  Nový tréner Ján Packa už nebude môcť v novom ročníku súťaže počítať s dlho ročnou oporou Ivanou Bahýlovou (poznámka: v minulom ročníku odohrala pre zranenie v závere iba 19 zápasov, v ktorých nastrieľala 50 gólov, rok predtým v 30 dueloch 90 gólov), ktorá ukončila aktívnu hráčsku činnosť a v úvode súťaže nebude mať k dispozícii pre zranenie ani slovenskú reprezentantku Jasminku Vargovú (poznámka:  v minulom ročníku  taktiež pre zranenie odohrala 20 zápasov a strelila 38 gólov, rok predtým v 25 zápasoch 64 gólov).

+  Dres HK Slovan Duslo Šaľa bude  novom ročníku MOL ligy obliekať Karolína Matušincová (HK Sokol RMK Bánovce n/B), ktorá bola  v minulom ročníku 2018/2019 MOL ligy so 175 strelenými gólmi (poznámka: napriek svojmu mladému veku, ročník 2000) suverénne najlepšou kanonierkou majstrovskej súťaže, keď druhá hráčka slovenská  reprezentantka Veronika Habánková (Iuventa Michalovce) strelila iba 161 gólov/28 zápasov  a na 3. mieste skončila ex šalianka Lívia Klučková  z ŠŠK Prešov, ktorá zaznamenala 155 gólov v 28 zápasoch. 

+ Ďalšou novou hráčkou Dusla Šaľa je Adrijana Janičic (24 rokov), hráčka Sutjesky Nikšič (Čierna Hora), ktorá  začala svoju medzinárodnú anabázu v drese  Iuventy Michalovce, kde odohrala úvodné štyri majstrovské duely. V 1. kole cestovalo do Michaloviec Duslo Šaľa, ktoré tam prehralo 27:20 (14:8) a jeden gól strelila aj Adrijana Janičic. Hosťovala v rakúskom prvoligovom družstve UHC Eggenburg (Rakúsko), ktorý obsadil aj zásluhou dobrej streleckej efektivity Adrijany Janičic 10. miesto. Herné schopnosti Adrijany Janičic (175 cm) hodlá  tréner Ján Packa využiť na poste strednej spojky. 

+ + + + + 

HÁDZANÁ – muži 

+  Pred medzištátnym  duelom s Maďarskom (v Šali ) sa rozlúčilo vedenie SHZ s dlhoročnou oporou slovenskej reprezentácie 33. ročným pivotom Andrejom Petrom, ktorý hrával v slovenskej reprezentácii od roku 2007 (poznámka: odohral  132 medzištátnych zápasov, v ktorých strelil 184 gólovň. V drese Slovenska štartoval na dvoch Majstrovstvách sveta (v rokoch: 2009, 2011)

+  Novými tvárami v hráčskom kádri HKM Šaľa pre ročník 2019/2020 Slovnaft Extraligy mužov sú hádzanári:

+  pravé krídlo,  Martin Dimov (21 rokov, Vardar Skopje – Macedónsko), ktorý pôsobil v Macedónskej reprezentácii do 18 rokov. V drese víťaza Ligy majstrov seniorského družstva Vardaru Skopje za rok 2019 nastúpil v dvoch zápasoch medzinárodnej hádzanárskej SEHA ligy (poznámka: štartoval v nej aj Tatran Prešov).  

+  univerzál,  Mikuláš Kucsera (r. 2000, juniorský reprezentant Slovenska, Grundfos Tatabánya). Odchovanec novozámockej hádzanej pôsobí v poprednom maďarskom družstve, ktoré štartovalo aj na šalianskom GERA Cupe. V reprezentácii SR  do 20 rokov reprezentoval aj na európskom šampionáte v Čiernej Hore.

+  spojka, Daniel Polák (18 rokov, juniorský  reprezentant SR, Tatran Stupava). Napriek svojmu mladému veku štartoval v I. lige v drese Stupavy, ktorá bojovala v baráži o postup do mužskej Extraligy.  O jeho streleckej potencii hovorí aj bilancia, keď v 17 majstrovských dueloch nastrieľal 117 gólov, čo je priemer viac ako 6 gólov na zápas.  

+ + +

Priaznivci a Vedenie oboch šalianskych hádzanárskych klubov (HKM a Slovan Duslo) želajú všetkým novým hráčom a hráčkam veľa dobrých výkonov a pohody na hádzanárskych palubovkách v dresoch šalianskych klubov.

                                                   JOZEF SKLENÁR